Osallistujalistat julki, Paavo Nurmi Gamesin taso laajempi kuin koskaan

Osallistujalistat julki

Osallistujalista puhuu väkevää kieltä Turun Paavo Nurmi Gamesin kehityksestä ja kilpailun tasosta. Kesäkuun 5. päivä Turussa kilpailee 14 urallaan maailmanmestariksi yltänyttä yleisurheilijaa. Arvokisamitalisteja kentällä on hulppeat 51.

– Taso on nyt laajempi kuin koskaan. Miesten keihäänheitosta ja moukarinheitosta voi jo puhua kisojen runkolajeina. Ne ovat perinteiseen tapaan aivan huippuluokkaa, mutta nyt kovan luokan kansainvälistä tasoa löytyy yhtä lailla juoksulajeista, sanoo kilpailua järjestävän PN Turku Oy:n toimitusjohtaja Jari Salonen.

Paavo Nurmen kisojen noin 250 urheilijan joukosta löytyy 45 eri kansallisuutta. Suomalaisia Turussa kilpailee noin sata. Salosen mukaan kilpailun hyvä maine on kiirinyt. Ketään ei ole tarvinnut houkutella paikalle.

– Kyselyjä on tullut enemmän kuin koskaan, Salonen sanoo.

Paavo Nurmen kisojen järeään tähtikaartiiin kuuluvat muiden muassa keihäänheiton supernimet Johannes Vetter, Thomas Röhler ja Tero Pitkämäki, viime vuosien maailman paras moukarinheittäjä Pawel Fajdek, naisten kiekonheiton yksinvaltias Sandra Perkovic, pika-aitojen MM-voittaja Sergei Shubenkov, 200 metrin hallitseva maailmanmestari Ramil Gulijev,  400 metrin aitojen ex-maailmanmestarit  Nicholas Bett ja Bershaw Jackson, Etiopian nouseva kestävyysjuoksijalahjakkuus Samuel Tefera, 100 metrillä olympiahopeaa juossut Kerron Stewart, pika-aitojen MM-hallimitalisti Christina Manning, ex-seiväshypyn MM-mitalisti Nikoleta Kiriakopoulou ja kolmiloikkaajana kaiken voittanut Caterina Ibargüen.

Paavo Nurmi Games on osa Paavo Nurmi -festivaalia, joka pitää sisällään myös juniori – ja masters kilpailut sekä maratonin.

Paavo Nurmi Gamesin laji lajilta (tilanne 21.5.) . Katso osallistujaluettelo täältä

Miehet, 200 m:

Miesten 200 metrillä hallitseva maailmanmestari, Turkin Ramil Gulijev saa onnistua hyvin, jos aikoo voittaa. Kauden paras 200 metriä on häneltä kulkenut 20,11.

Yksi Gulijevin kiinnostavimmista haastajista on Etelä-Afrikan Luxolo Adams, 21, joka vaihtoi jalkapallon keskikenttämiehen paikan pikajuoksuun Usain Boltin 2008 olympiajuoksujen innoittamana ja on kuluneen kevättalven aikana noussut kovalle kansainväliselle tasolle.

Adams voitti ensin Etelä-Afrikan 200 metrin mestaruuden ajalla 20,08 ja juoksi sitten kotimaansa gp-sarjassa, Paarlissa ennätyksensä 21,01, ja kukisti toistamiseen viime kesän MM-mitalistin Anaso Jobodwanan.

– Vaikea pukea sanoksi, mitä Anason voittaminen kahdesti minulle merkitsee, Adams tuumi Paarlissa.

Amerikkalaisväriä juoksuun tuovat viime vuonna 20,01 pinkonut Yhdysvaltain Christopher Belcher sekä Dedric Dukes, jolla on huikea ennätys 19,97. Kevään paras noteeraus Dukesilta on 20,27. Belcherin, 24, potentiaalista kertoo viime kesänä tehty 100 metrin ennätys 9,93.

Samuel Purola pääsee 200 metrillä elämänsä kyytiin. Aika näyttää, joko hänellä on hyvän hallikauden ja kevään harjoitusjakson jälkeen edellytyksiä 19-vuotiaiden SE:n 20,83 rikkomiin. Ikäluokan pohjoismainen ennätys on Johan Engbergin kohta 18-vuotias 20,75.


gulijev.jpg

,

1500 m:

Miesten 1500 metrin kärkinimi on hallitseva hallimaailmanmestari Etiopian Samuel Tefera. Vasta 18-vuotias superlahjakkuus matkan MM-halleissa Birminghamissa maaliskuussa. MM-hallien jälkeen hän juoksi Addis Abebassa, yli 2200 metrin korkeudessa merenpinnasta kotimaansa 1500 metrin mestariksi ajalla 3.36.1 ja teki hiljattain Shanghaissa ennätyksensä 3.31,63.

Etiopialaiskonkari Aman Wote,34, on Teferalle varteenotettava haastaja. Hän oli MM-halleissa neljäs ja juoksi matkan viime vuonna 3.31,63. Hyvää aikaa hakevat myös Timanttiliigan Dohan 1500 metrin kakkonen ja hallitseva 17-vuotiaiden maailmanmestari, Kenian George Manangoi, Ruotsin nouseva maileritähti Kalle Berglund, viime kesän 22-vuotiaiden EM-voittaja Puolan Michal Rozmys ja Taipein Universiadien voittaja Saksan Timo Benitz sekä eurocupissa Lontoossa hiljattain  10 000 metriä loistoajalla 27.36,52 voittanut saksalainen Richard Ringer.

110 m aj:

Elmo Lakka ja Rami Kareem ovat kovassa seurassa 110 metrin aidoissa: vuoden 2015 maailmanmestari, venäläinen tekniikkataituri Sergei Shubenkov valmistautuu Berliinin EM-kisoihin ja haluaa voittaa Unkarin Balazs Bajin, ranskalaiset Gardfield Darienin ja Pascal Martinot-Lagarden sekä Bardosin Shane Brathwaiten.

Juoksussa on vahva Lontoon MM-finaalin uusinnan maku: Shubenkov oli viime kesänä tärkeimmässä pika-aitajuoksussa toinen, Baji kolmas, Darien neljäs ja Brathwaite kuudes.

,


moro5.jpg

,

400 m aj

Kolmen vuoden takainen 400 metrin aitojen maailmanmestari Nicholas Bett tekee väkevää paluuta lajin kärkeen Rion olympialaisten pettymyksen ja viime kesän jalkavaivojen jälkeen. Hän juoksi keväällä Etelä-Afrikassa 48,88, mutta ei onnistunut toiveidensa mukaisesti Kansainyhteisön finaalissa (8:s), joten kesälle jäi hieman hampaankoloon.

Oskari Möröllä riittää kilpailussa mielenkiintoisia kirittäjiä, kuten Irlannin olympianeloinen Thomas Barr, hallitseva Yhdysvaltain yliopistomestari Eric Futch sekä Helsingin vuoden 2005 maailmanmestari Bershawn Jackson. Kokenut 35-vuotias amerikkalainen on pinkonut alle 49 sekunnin yhtä kautta lukuun ottamatta viimeiset 15 vuotta. Se onnistuu tänäkin vuonna, sen verran vahvasti kausi on alkanut.

3000 m ej:

Topi Raitasella on upea mahdollisuus rikkoa EM-tulosraja 8.40 ja koettaa kohentaa ennätystään 8.37,42 Turun estejuoksussa. Mukana on tukku 8.12-8.17 matkan juosseita kenialaisia ja etiopialaisia, muiden muassa koko Timanttiliigan Dohan kilpailun kärkitrio: Etiopian Chala Beyo sekä kenialaiset Lawrence Kemboi ja Emmanuel Bett.

Kovaa menevät varmasti myös estematkan ajassa 8.09,13 ja 8.10,07 parhaimmillaan juosseet Kenian Barnabas Kipyego ja Nicholas Bett.

Korkeushyppy

Korkeushypyssä ilmoittautuneiden listalta löytyy viisi vähintään 230 parhaimmillaan ylittänyttä urheilijaa. Heistä Japanin Naote Tobe teki sen hiljattain Osakassa. Luvassa on tasainen kilpailu, jossa 17-vuotiaalla Arttu Mattilla ja Samuli Erikssonilla, 22, on hieno tilaisuus koettaa kohentaa hallikaudella syntyneitä ennätyksiään 216 ja 220.

Moukarinheitto

Turun miesten moukarikilpailu voi olla, vaikka kauden 2018 tasokkain. Ainakin paikalla ovat kaikki parhaat. Kilpailulle on sikäli hyvä esijännite, että viime kesän ainoat 80 metrin heittäjät, puolalaiset, maailmanmestari Pawel Fajdek sekä Wojciech Nowicki kohtaavat hyvävireisen britti Nick Millerin. Hän heitti talvella Kansainyhteisön kisojen mestariksi maansa ennätyksellä 80,26.

Mukana kilpailussa on myös Rion olympiavoittaja, Tadžikistan Dilshod Nazarov sekä syyskesällä viime vuonna 75,31 heittänyt Henri Liipola. Kisajärjestäjät toivovat rinkiin myös David Söderbergiä.

Keihäänheitto

Turussa keihäs heitetään myötätuuleen. Jos puhuri on riittävän väkevä ja heitot onnistuivat, yksi Turun saariston saarista vaihtaa omistajaa. Se on bonus voittajalle, jos keihäs ylittää Aki Parviaisen SE-tuloksen 93,09.

Olympiavoittaja Thomas Röhler, hallitseva maailmanmestari Johannes Vetter ja väkivahva Andreas Hofmann ovat kauden mittaan 90 metriä rikkoneet, joten saaren omistajaksi vaadittava heitto ei ole mahdoton tehtävä. Huippuheittoa se tosin vaatii.

Tero Pitkämäki on kevään kilpailuun valmistavan leirin perusteella hyvässä kunnossa ja ottaa nyt ensi kertaa tänä vuonna tuntumaa lajin maailman kärkeen. Pitkämäen vastustajien joukossa on myös lajin 20-vuotias, intialaistähti, junioreiden ME-mies Neeraj Chopra. Nykyisin Uwe Hohnin valmentama heittäjä sivalsi Dohassa saksalaiskolmikon vanavedessä ennätyksekseen 87,43.

Naiset, 200 m

Yhdysvalloissa harjoitteleva Hanna-Maari Latvala on tasokkaassa seurassa naisten 200 metrillä. Juoksun tähtinimi on uransa viimeistä kilpailukautta juokseva jamaikalainen Kerron Stewart, 31. Hänen palkintokaapista löytyy arvokisojen pikaviestimitaleita ja 100 metrin olympiahopea.

Stewart on parhaimmillaan juossut 200 metriä 21,99. Hän kertoi keväällä Penn Relays -kilpailun yhteydessä, että kuluva kausi jää hän viimeisekseen.

Turussa kokenut sprintteri ei pääsee helpolla, jos aikoo voittaa Yhdysvaltain Felicia Brownin, joka on kevään mittaan pinkonut matkan 22,85 ja barbadosilaistaustaisen, Kanadaa edustavan Crystal Emmanuelin. Hän oli talvella Kansainyhteisön kisoissa viides ajalla 22,70.

800 metriä

Naisten 800 metrin on kotimainen kilpailu, jonka tähtiä ovat Porvoon Urheilijoiden Sara Kuivisto ja Turun Urheiluliiton Aino Paunonen. Mukana on tukku nuoria kotimaisia lahjakkuuksia, kuten Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Alisa Virtanen.

3000 metriä

Etiopialainen Meskerem Mamo pinkoi Timanttiliigan Dohan kilpailussa alle 20-vuotiaiden maailman kärkiajan 8.33,63. Vasta 19-vuotias juoksija on Turun kilpailun tilastosuosikki, mutta mukana on tukku muitakin selvästi alle yhdeksän minuutin juosseita urheilijoita.

Turun yleisön silmät seurannevat kiinnostuksella keväällä 10 000 metrin ennätyksensä juosseen Camilla Richardssonia ja hiljattain maantiejuoksussa 5 kilometrin ennätyksensä rikkoneen Sandra Erikssonin taistoa.

Erikssonilta leikattiin toissa syksynä kantapäästä luukasvama ja viime syksynä iski uusi jalkavaiva, mutta keväällä korvaavien harjoitteiden parista kovan juoksuharjoittelun pariin päässyt estejuoksija on nyt hyvässä kunnossa.

100 metrin aidat

Onko Suomen joukkueessa kolme 100 metrin aituria Berliinin EM-kisoissa elokuussa. Turun kilpailu luo näkymää tuohon kysymykseen: Nooralotta Neziri, Reetta Hurske ja Lotta Harala juoksivat hyvin hallissa, kolmikkoa haastaa Viivi Avikainen.

Turussa jokainen suomalaisnelikosta taistelee alkuerissä finaalipaikasta ja kovassa seurassa. Juoksun suosikki on talven MM-hallien 60 metrin aitojen kakkonen, Yhdysvaltain Christina Manning, joka juoksi matkan viime kesänä 12,54 ja oli Lontoossa MM-kisoissa viides. Luvassa on tasainen kisa, jossa alle 13 sekunnin ennätyksen omaa kuusi juoksijaa.

400 metrin aidat

Etelä-Afrikan Wenda Nel sanoo, ettei Kansainyhteisön kisojen pronssi talvella jäänyt kaivelemaan. Hän oli kolmas ajalla 54,96, mutta monen mielestä hieman maltillisempi alku olisi voinut tuoda paremman ajan. Välierissä Nel juoksi 54,61.

Turussa Nel, 29, on kilpailun kärkihahmoja. Mukana on neljä parhaimmillaan alle 55 sekunnin juossutta aituria. Heistä 22-vuotias nigerialainen Glory Nathaniel Onome juoksi Kansainyhteisön kisojen alkuerissä ennätyksensä 55,01 ja oli finaalissa kuudes.

HIFK:n Viivi Lehikoiselle juoksu on mainio alkukauden kansainvälinen testi. Kesän päätavoite on onnistua alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa heinäkuussa Tampereella ja siellä menestys edellyttää aikuisten kansainvälisen tason vauhtia. Lehikoinen juoksi viime kesänä ennätyksensä 56,49 alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa.

Seiväshyppy

Wilma Murto, Minna Nikkanen ja Saga Andersson ovat Turun pääkatsomon suosikit. Kaikilla lienee Paavo Nurmen kisoihin mennessä kilpailuja alla, joten EM-kisarajan 445 tavoittelu on yksi tavoite. Kisan ulkomaisten vieraiden kärkinimet ovat MM-mitalisti Kreikan Nikoleta Kiriakopoulou ja edellisten EM-kisojen kakkonen Saksan Lisa Ryzih.

Kiriakopoulou on jo kevään mittaan taivuttanut 472. Ryzih meni hallikaudella 462, ja on parhaimmillaan hypännyt 473, joten luvassa on tasokas mittelö.

 

,


ibargue.jpg

,

Kolmiloikka

Caterina Ibargüen ei kolmiloikkapiireissä esittelyjä kaipaa. Olympiavoittaja- ja kaksinkertainen maailmanmestari oli viime kesän MM-kisoissa toinen, ja on aloittanut kauden loikkimalla 14,54 ja 14,80, joten 34-vuotiaan hyppääjän kunto on kohdallaan.

Voitto ei Turussa irtoa helposti. Kovin kanto kaskessa on Tori Franklin, jonka ura kolmiloikkaaja on lähtenyt lentoon vasta nyt Andreas Pavloun valmennuksessa collegen jälkeen.

Toukokuussa puolivälissä syntyi Yhdysvaltain ennätys 14,84.

– Torilla on edellytykset olla ykkönen, Pavlou arvioi Franklinin mahdollisuuksia nousta lajinsa maailman kärkinimeksi.

Kilpailu on Kristiina Mäkelälle kauden avaus. Vastassa on erittäin tasainen kaarti ja monista kisoista tuttuja lajin kansainvälisiä kilpakumppaneita, kuten hallitseva Euroopan mestari, Portugalin Patricia Mamona.

Kiekonheitto

Kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen palaa selkävaivojen tuomalta pitkältä tauolta Turussa. Kilpailu saattaa kärkituloksilla mitaten olla yksi kovimmista koskaan Suomessa heitetyistä. Lajin MM- ja olympiavoittaja Sandra Perkovic on avannut kauden huikealla 71,38 kantaneella heitolla. Hyvässä kunnossa ovat myös kroatialaisen haastajat ex-maailmanmestari Denia Caballero ja Yaime Perez. Kuubalaiset ovat ovat kuluvan kauden mittaan heittäneet 66,09 ja 67,82. Perez sivalsi viime vuonna 69,19.