Seppänen: ”Mies oli ihan tikissä, mutta ei aivan osunut” – Kangas: ”Liian kovaa yritin tähän vireeseen nähden”

Yleisurheilun MM-kisat Yhdysvaltain Oregonissa alkoivat miesten moukarinheiton karsinnalla. Suomalaisista ensimmäisinä tulessa olivat A-ryhmässä heittänyt Tuomas Seppänen ja B-ryhmässä Aaron Kangas.

Finaaliin pääsyn vaatimuksena oli karsintarajan 77,50 ylitys tai 12 parhaan joukkoon selviytyminen.

A-ryhmässä kolme miestä heitti yli karsintarajan ja heistä paras oli Yhdysvaltain Daniel Haugh tuloksella 79,34.

Tuomas Seppänen teki kolme tasaisen varmaa heittoa tuloksin 72,63, 72,29 ja viimeisellä parhaansa 72,81. Se tulos riitti omassa karsintaryhmässä 11. sijaan. Kauden paras tulos jäi parin metrin päähän.

Moukarikisan vanhin osallistuja, 36-vuotias Seppänen ei manaillut suoritustaan, mutta ei tietysti ollut aivan tyytyväinenkään:

– Mies oli ihan tikissä, mutta ei aivan osunut. Kahdessa ensimmäisessä heitossa lähti heittorata pystyyn, kolmannen annoin sitten mennä.

Mitkä olivat realistiset odotukset ennen kilpailua?

– Kauden parasta tulostani tietenkin lähdin tekemään, sillä viimeiset harjoitukset antoivat siihen aihetta. Pikkasen harmittaa, että huti tuli.

Seppänen heitti MM-kisoissa edellisen kerran seitsemän vuotta sitten, eikä huonosti heittänytkään finaalin 10:nnellä sijallaan.

– Hienoa oli taas olla mukana, juhlapäivä, kisatunnelmasta selvästi nauttinut Seppänen totesi.

Eugenen uusi ja upea stadion sai Noormarkun Nopsaa edustavalta urheilijalta varauksettomat kehut.

– Erilainen heittopaikka, kun keskellä kenttää heitimme. Mutta hieno paikka heittää, rinki oli hyvä, häkki oli hyvä.

Seppänen tuli kisoihin ranking-sijoituksella 34:s. Onko paljon puhuttu ranking-systeemi hyvä?

– Hyvä systeemi, ettei yhdellä heitolla pääse arvokisoihin, mutta vielä tämä vaatii hiomista.

Seppänen itse on aikoinaan kärsinyt, kun urheilijoita on kelpuutettu arvokisoihin. Silloin edelle on kiilannut viime hetkellä urheilijoita, joille on ilmaantunut haamuheittoja epäilyttävissä olosuhteissa. Nyt ranking vaatii usean hyvän tuloksen.

Kankaalle tuskainen kilpailu

– Ponnetonta oli. Liian kovaa yritin tähän vireeseen nähden, ei pysynyt heitto kasassa, joutui B-ryhmässä heittänyt Aaron Kangas toteamaan epäonnistuneen kisansa jälkeen.

Kankaanpään Seudun Leiskun urheilijalle kohtalona oli oman karsintaryhmänsä 15:s sija tuloksella 69,69. Tulos tuli kaikilla kolmella yrityksellä, mutta 70 metrin raja jäi rikkomatta.

– Tiesin, että 75 metriä vaaditaan finaaliin pääsyyn. Mutta yliyrittämiseksi meni. Oli teknisiä vaikeuksia, ja heittoni oli puurtamista.

– Mutta nyt homma nollataan ja katse kohti Münchenin EM-kisoja. Täyspanostus sinne, 25-vuotias ja moukarinheittäjäksi vielä nuori Kangas totesi lopuksi.

Kahdeksan miestä ylitti karsintarajan 77,50, parhaana ja samalla ainoana 80 metrin ylittäjänä B-ryhmässä heittänyt Puolan Pawel Fajdek tuloksella 80,09. Finaaliin pääsyyn vaadittiin tulos 74,67, jolle tasolle myös suomalaiset ovat tänä vuonna päässeet kauden parhailla suorituksillaan.

Seppänen sijoittui 30 kilpailijan joukossa 23:nneksi ja Kangas 27:nneksi.

 

MM-kisojen aikataulu ja täydelliset tulokset:

https://worldathletics.org/competitions/world-athletics-championships/oregon22/timetable