Oona Kettunen sai Keskisalon tuekseen

Kettunen avasi ratakauden 10 000 metrillä Yhdysvalloissa

Jukka Keskisalo on liittynyt kestävyysjuoksija Oona Kettusen valmennustiimiin. Entinen huippujuoksija vastaa Kettusen valmennuksesta yhdessä Oonan äidin Saila Kettusen kanssa. 

– Jukka on omilla näytöillään osoittanut tietävänsä miten homma toimii. Hän on jo aiemmin antanut minulle muutamia hyviä vinkkejä harjoitteluun ja kilpailujen suunnitteluun, Kettunen kertoo.

Keskisalon mukaan lahjakkaan juoksijan pyyntöön oli helppo vastata myöntävästi.

– Kävin tarkasti läpi sen mitä Oona on tähän mennessä tehnyt ja esitin omat ajatukseni harjoittelun linjauksista. Oona ja hänen äitinsä ostivat ajatuksen, Keskisalo sanoo.

Nyt Keskisalo tekee tiimissä harjoitusohjelmat, ja Saila Kettunen seuraa harjoittelun toteutusta.

–  Tämä on hyvä järjestely. Äiti on seurannut Oonaa läheltä pitkään ja osaa tulkita paremmin sen mitä mikäkin naaman ilme tarkoittaa, Keskisalo sanoo.

Juoksun ja hiihdon parissa viihtyvän Kettusen harjoittelu on Keskisalon mielestä ollut juniorivuosina ”todella kovaa ja monipuolista”. Nyt harjoittelua on karsittu ja kohdistettu huippukestävyysjuoksun vaateiden mukaisesti. Samalla on mietitty harjoittelun ja muun elämän kuten opiskelun synnyttämää kokonaiskuormitusta.

– Ylimääräinen häsääminen on jäänyt pois. Se mitä tehdään, tehdään kunnolla, Kettunen sanoo.

 

Vuoristoleirikokeilu heti syksyllä

 

Keskisalon mukaan Kettusen hyvä lihaskunto mahdollistaa helpon siirtymisen juoksusta hiihtoon, joten hiihto säilyy harjoitevalikoimassa. Hiihdossa kilpaileminen jää kuitenkin pois tai vähenee.

– Se on Oonalle iso hyöty, että hän pystyy hyödyntämään hiihtoa harjoittelussa, mutta kilpaileminen hiihdossa ei ehkä vahvista sitä mitä huipputasolla juoksussa tarvitaan, Keskisalo sanoo.

Kettunen aikoo syksyn mittaan kokeilla myös vuoristoharjoittelua. Suunnitteilla on vajaan neljän viikon leirin Sveitsin St. Moritzissa.

– Jos leiri onnistuu, menen sinne kesällä uudestaan, Kettunen sanoo.

Toissa vuonna junioreiden Euroopan estemestariksi juosseen Kettusen, 21, viime aikojen kehitystä ovat jarruttaneet vammat ja sairastumiset. Viime talvena kiusana oli polvivaiva, keväällä Portugalin leirillä iski vatsabakteeri ja kesän kilpailut päättyivät juhannuksena kantaluun rasitusmurtumaan.

– Kantapäätä parannellessa meni reilu pari kuukautta, josta kaksi viikkoa täyslepoa, Kettunen kertoo. 

 

EM-kisat ykköstavoitteena

 

Syksyn mittaan Kettunen pääsi jo takaisin juoksuharjoittelun makuun kunnes flunssa ja sitä seurannut akillesjänteen tulehdus palauttivat hänet vesijuoksun ja pyöräilyn pariin. 

Nyt Kettusen aatoksissa välkkyvät kuitenkin jo tuleva kesä sekä heinäkuiset Amsterdamin EM-kilpailut ja elokuiset Rio de Janeiron olympialaiset.  

– EM-kilpailut ovat kesän ykköstavoite, mutta kaikkein ensimmäinen tavoite on tietysti ehjä harjoituskausi. Jos pysyn ehjänä, tulostakin varmasti tulee, Kettunen muistuttaa. 

 Joensuun urheiluakatemiassa kestävyyslajien asiantuntijana työskentelevän Keskisalon valmennuksessa harjoittelevät Kettusen ohella kestävyysjuoksijat Jiri Karjalainen, Joonas Lehtinen ja Vili Holopainen.