Olympiavoittajaa muistettiin: Torniossa julkistettiin Ville Pörhölän polku

Tornion kaupunki on nimennyt Seminaarin- ja Vapaudenkadun välisen yhdystien Ville Pörhölän poluksi  olympiavoittaja Ville Pörhölän mukaan. Kunnianosoitus julkistettiin tiistaina (18.8.), jolloin Pörhölän olympiavoitosta tuli kuluneeksi sata vuotta. Nimikyltin paljasti Pörhölän tyttären poika Heikki Herva.

Kuva: Urheilumuseo

Pörhölä (1897-1964) on toistaiseksi ainoa torniolainen olympiavoittaja. Raumon kylällä syntyneen, Röyttän karhuna tunnetun Pörhölän suuri hetki koitti Antwerpenin olympiakisoissa 1920, jolloin hän löi kuulantyönnössä amerikkalaiset ennakkosuosikit.

Viisi vuotta myöhemmin kuulantyöntäjän ura oli loppusuoralla selkävaivojen vuoksi, joten Pörhölä päätti vaihtaa lajiksi moukarinheiton. Siinäkin hän oli maailmanluokan lahjakkuus. Los Angelesin olympiakisoissa 1932 hän johti finaalia pitkään, mutta joutui lopulta tyytymään hopeaan. Moukarinheitossa hän juhli myös Euroopan mestaruutta Torinossa 1934.

Helsingin idea synnytti ”Legenda-raadin”

Idea Pörhölän muistamiseksi sai sytykkeen, kun Helsingin kaupungin liikuntaviraston täytti 100 vuotta 2019 ja  nimesi juhlavuoden kunniaksi sata legendaarista henkilöä, jotka ovat suuresti vaikuttaneet helsinkiläiseen urheiluun ja liikuntaan.  Samanlainen lista päätettiin tehdä Tornion 400-vuotisjuhlille. Idean isä oli kokenut torniolainen urheilumies Vesa Junes, joka kutsui ”Legenda-raatiin” Torsten Branderin, Yrjö Kelhän, Mika Kuljun, Heikki Lääkkölän ja Hannu Pelttarin.

Raadin piirissä oli puhetta Pörhölän patsashankkeesta, mutta Pohjan stadionilla on jo patsas, jossa on Ville Pörhölän nimi. Niinpä raati anoi Tornion kaupunkia nimeämään Pohjan stadionin eteläpuolella sijaitsevaa Seminaarin- ja Vapaudenkadun välistä yhdystietä Ville Pörhölän mukaan. Tornion kaupunginhallitus hyväksyi esityksen ja päätti, että kyseinen osuus nimetään Ville Pörhölän poluksi.

Mika Kulju