Olympiavoittaja Jacobs hallimestariksi kolmen tuhannesosan erolla

Belgradin MM-kilpailujen miesten 60 metrillä Italian Lamont Marcell Jacobs juoksi jatkoa Tokion olympiakisojen 100 metrin voitolle. Finaalissa kohtasivat 100 metrin hallitsevan olympia- ja maailmanmestari ja heistä Yhdysvaltain Christian Coleman jäi hopealle kolmella sekunnin tuhannesosilla ajalla 6,41.

Heikohkon lähdön saanut Jacobs oli lähes koko juoksun tappiolla, mutta heittäytyi viimeisellä askelellaan Colemanin ohi.

Alkuerissä jo ennätyksensä 6,46 juossut Yhdysvaltain Marvin Bracy oli kolmas ennätyksellään 6,44.

Viron Karl Erik Nazarov oli lauantaina loistovauhdissa ja kiiti finaalissa neljänneksi ajalla 6,58. Hän juoksi välierissä 6,59 ja alkuerissä maansa ennätyksen 6,55.

Shaunae Miller-Ubo piti Femke Bolin takanaan 400 metrin finaalissa.

Miller-Uibo johti alusta loppuun

Bahaman Shaunae Miller-Uibo ei ollut yllätettävissä naisten 400 metrin finaalissa. Matkan kaksinkertainen olympiavoittaja vei mestaruuden ajalla 50,31.

Hän jätti muut taakseen juostuaan kärjessä ensimmäisen 200 metrin kierroksen 23,42 ja toisen 26,87.

Tokion olympiakisoissa 400 metrin pronssin juossut Hollannin Femke Bol oli toinen loistoajalla 50,57. Jamaikan Stephenie Ann McPherson yritti nousta loppusuoralla uhkaamaan Bolia, mutta oli kolmas ajalla 50,79.

Miesten 400 metrin mitalistit: Trevor Bassit, Jereem Richards ja Carl Bengtström.

Ruotsin Carl Bengtström rutisti miesten 400 metrin finaalissa pronssin maansa halliennätyksellä 45,33. Mestariksi juoksi Trinidadin Jereem Richards MM-kisaennätyksellä 45,00 ennen Yhdysvaltain Trevor Bassittia, jonka aika oli 45,05.

Bengtström, 20, oli Belgradissa loistovedossa. Hän juoksi alkuerissä 46,45 ja välieristä finaaliin ajalla 45,92.

Miesten 800 metrillä Espanjan Mariano García antoi Kanadan Marco Aropin tehdä vetojuhdan töitä vajaat 700 metriä, ennen kuin kiri kärkeen ja mestariksi ajalla 1.46,20.

Garcíalle arvokisavoitto oli uran ensimmäinen.Hänen paras sijoituksensa arvokilpailuissa ennen Belgradia oli kolmen vuoden takaisten sisäratojen EM-kilpailuiden neljäs sija.

Kenian Noah Kibet seurasi vanavedessä, kun Garcia aloitti kirinsä ja nousi MM-hopealle ajalla 1.46,35. Ruotsin Andreas Kramer oli viides ajalla 1,46,76.

Arop piti matkalla hyvää vauhtia ja ohitti 400 metriä ajassa 50,50 ja tuli vielä 600 metriin ajassa 1.17,83, mutta romahti sitten kilpailun lopussa kahdeksanneksi.

Morrisille balsamia Tokion pettymykseen

Naisten seiväshypyssä Yhdysvaltain Sandi Morris sinetöi toisen perättäisen sisäratojen maailmanmestaruutensa ylittämällä 480 kolmannella yrityksellään. Toiseksi taivuttanut amerikkalainen olympiavoittaja Katie Nageotto ja kolmanneksi taivuttanut Slovenian Tina Sutej ylittivät korkeudeb 475.

Morris päätti kilpailun kolmeen yritykseen 490:stä. Hänelle voitto oli pientä balsamia Tokion olympiakisojen haavoihin. Tuolloin Morris loukkaantui, kun häneltä katkesi seiväs sateen keskeyttämässä karsinnassa ja se katkaisi tien olympiafinaaliin.

Romani yllätti ME-mies Crouserin

Miesten kuulantyönnön yllätysvoittaja oli Brasilian Darlan Romani kolmannen kierroksen työnnöllään 22,53. Tätä ennen Romani oli parhaimmillaan sijoittunut kansainvälisissä arvokilpailuissa kolmeen kertaan neljänneksi mitalisijojen ulkopuolelle.

ME-mies Ryan Crouserin avauskierroksen varmistelutyöntö 22,44 jäi lopulta hänen parhaakseen, mikä riitti nyt vain hopeamitaliin. Pettynyt Crouser sortui muissa työnnöissään yliyrittämiseen ja hänen tekniikkansa silminnähden hajosi.

Uuden-Seelannin kokenut Tomas Walsh työnsi viimeisellä yrityksellään Oseanian halliennätyksen 22,31 ja saavutti menestyksekkäällä urallaan jälleen yhden arvokilpailumitalin sijoittuen kolmanneksi.

Samba-Mayela yllätti naisten aitajuoksussa

Naisten 60 metrin aitajuoksussa 21-vuotias Cyréna Samba-Mayela yllätti itsensäkin juoksemalla Ranskan ennätyksen 7,78 ja voittamalla maailmanmestaruuden. Hämmentyneeltä ranskattarelta kesti pitkään uskoa tapahtunutta todeksi.

Toinen oli Bahaman ennätyksen 7,81 aitonut Devynne Charlton ja kolmas Yhdysvaltain Gabriele Cunningham, joka pääsi vasta aikavertailun kautta viimeisenä finaaliin ajalla 8,00. Finaalissa Cunningham kuitenkin paransi tuloksekseen 7,87.

Sveitsin Ditaji Kambundji aloitti uhkarohkeasti ja johti toiselle aidalle tultaessa, mutta hänen takimmainen jalkansa ei ehtinyt vauhtiin mukaan ja seurauksena oli kaatuminen.

Finaalissa vain neljä naista alitti kahdeksan sekunnin rajan. Suomalaisnäkökulmasta sopinee muistuttaa, että Reetta Hurske on tänä talvena aitonut 7,93 ja Nooralotta Neziri 8,00.

Warner otteli kaikkien aikojen kakkoseksi

Kanadan Damian Warner voitti miesten seitsenottelun loistopistein 6489. Tällä tuloksella hän nousi kaikkien aikojen maailmantilastossa toiseksi ME-mies Ashton Eatonin jälkeen.

Warner juoksi perjantaina 60 metriä upeasti 6,68, hyppäsi pituutta yli kahdeksan metriä (805), työnsi kuulaa 14,89 ja hyppäsi korkeutta 199. Sunnuntain hän avasi voittamalla 60 metrin aitajuoksun loistoajalla 7,61, hyppäsi seipäällä 490 ja juoksi 1000 metriäkin mainiosti 2.39,56.

Sveitsin Simon Ehammer ja Australian Ashley Moloney olivat toinen ja kolmas maidensa ennätyksillä 6363 ja 6344 pistettä. 22-vuotias Ehammer johti kilpailua kuuden lajin jälkeen, mutta hävisi Warnerille 1000 metrin juoksussa roimasti lähes 14 sekuntia.

Neljänneksi sijoittui Viron Hans-Christian Hausenberg pistein 6191. Hausenberg onnistui erityisesti seiväshypyssä, jonka hän voitti tuloksella 530.