Olympiavoittaja Beloborodova kilpailukieltoon

Olympiavoittaja Beloborodova kilpailukieltoon

Naisten moukarinheiton olympiavoittaja Tatjana Beloborodova on toistaiseksi kilpailukiellossa. Hänen Helsingin MM-kisoissa 2005 antama dopingnäyte on osoittanut uusintatesteissä positiiviseksi, kertoo uutistoimisto AP venäläismedian tietojen pohjalta. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF ei ole tietoa vahvistanut.

Vuonna 2005 heittäjä tunnettiin Tatjana Lysenkona. Hän sijoittui Helsingin MM-kisoissa toiseksi. Vuonna 2007 hän jäi kiinni steroideista ja kärsi kahden vuoden kilpailukiellon. Nyt kyseessä on siis toinen käry, josta pitäisi tulla pidempi tuomio, joten se voi vaikuttaa hänen vuoden 2012 olympiavoittoonsa.

Viime vuonna alkaneet vuoden 2005 MM-kisojen toiset uusintatestit eivät ole täysin yksiselitteiset. Niissä kiinni jäänyt venäläinen 800 metrin juoksija Tatjana Andrianova on vienyt kärynsä Urheilun kansainvälisen vetoomuslautakunnan CASin käsittelyyn.

Erilaisia näkemyksiä on siitä, oliko IAAF:lla oikeus testata noita näytteitä vielä viime vuonna uudelleen. Venäjän urheiluministerin Vitali Mutkon mukaan vuoden 2005 Helsingin MM-kisojen testien toinen uudelleen testaus rikkoi sääntöjä.

Beloborodova, 32, on moukarinheiton entinen ME-nainen. Hän voitti olympiakultaa Lontoossa 2012 ja on sen lisäksi voittanut kaksi MM-titteliä. Hän palasi viime kesänä kilparadoille äitiysloman jälkeen, muttei ole kilpailut tänä vuonna.