Olympiaraja Kinnusen ja Ojalan haaste, Partanen ennätysjahtiin

CAS pysyi IAAF:n kannalla: Kinnusen pistesijalle sinetti

Suomen joukkue Rio de Janeiron olympialaisissa saa täydennyksiä, jos kävelijät Jarkko Kinnunen ja Aleksi Ojala onnistuvat Slovakian Dudincen 50 kilometrillä lauantaina, kuten uskovat. 

Rion joukkueeseen jo valitun Aku Partasen toiveissa on kohentaa omaa ennätystä. Se on viime vuonna Dudincessa kävelty 3.49.02.

– Jos siitä saisi pari minuuttia nipistettyä, se olisi erittäin hyvä, Partanen sanoo.

Kinnunen, 32, on harjoitellut syksystä lähtien Valentin Konosen valmennuksessa. Harjoituksissa tehoruuvi on kiristynyt ja tekniikka hiottu taloudellisemmaksi.

– Tehollisesti harjoittelu on ollut syksystä lähtien kovempaa. Myös lihaskuntotreeniä ja pitkiä, eli 40 kilometrin lenkkejä on ollut enemmän, Kinnunen summaa

– Tekniikkapuolellakin on tehty muutoksia, mutta tehtävää on edelleen paljon. Askelfrekvenssi on koetettu saada tiukemmaksi ja käsien linjauksia muutettu. Näin on pyritty saamaan sivuttaisliikettä vähemmäksi, Kinnunen kertoo.

KIHU:n testit kertoivat kehityksestä

Tekniikkapuolella Kinnusen edistyminen näkyi Kilpa -ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (KIHU) mittauksissa.

– Askelanalyysissä askeleen voimatasoissa ja taloudellisuudessa oli näkyviä muutoksia, Kinnunen kertoo.

Myös muu harjoittelu on kävelijän mukaan purrut hyvin. Dudincessa minimitavoite on olympiaraja 3.57.00.

– Ainakin tuo raja pitää alittaa, mutta kovempaakin saa mennä. Oma fiilis on hyvä. Vauhti muokkautuu tuntuman mukaan, Kinnunen sanoo.

Jalasjärven Jalasta edustavan kokeneen kävelijän ennätys on neljä vuotta sitten syntynyt 3.46.25

Dudincen kilpailu alkaa lauantaina aamutuimaan muutaman asteen lämmössä. Lämpötila nousee lähitunteina noin 10 asteeseen. Kisa käydään kilometrin radalla, jonka kaarteet ovat verrattain tiukat.

– Aika viileää oli lähdössä viime vuonnakin, mutta ei sitä enää 10 kilometrin jälkeen huomannut, Partanen sanoo.

Konosen valmentama Partanen, 24, on kahden Espanjan leirin ja yhden Etelä-Afrikan vuoristoleirin jäljiltä luottavainen.

– Kaiken olen saanut tehtyä ihan ohjelman mukaan. KIHU:n testien perusteella aerobinen kynnys on parantunut ja teknisesti kävely on mennyt taloudellisempaan suuntaan, sanoo Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava kävelijä.

– Kisassa lähden tunnustellen liikkeelle, seuraan sykettä ja sitä mikä on oma tuntuma.

Ojala: Kunto parempi kuin koskaan

Ojalan, 23, tavoite on sama kuin Kinnusella. Hän käveli vuosi sitten Dudincessa ennätyksekseen olympiarajaa hipovan 3.57.14.

– Nuo rajasta puuttuvat 14 sekuntia olisi nyt mukava ottaa pois. Se on ilman muuta päätavoite. Mutta olen tyytyväinen, kun saan tehtyä oman hyvän suorituksen, Ojala sanoo.

Turun Weikkojen kävelijä sanoo, että vauhdinjaosta keskustellaan vielä valmentaja Reima Salosen kanssa, mutta se ratkeaa lopullisesti oman tuntuman perusteella.

 – Edellytykset omaan ennätykseen ovat olemassa.

– Harjoitusten puolesta olen kovemmassa kunnossa kuin ikinä. Innolla odotan mitä saan itsestäni irti reitin varrelle.