Olympiaraja ja Rädyn kenttäennätys Helanderin tähtäimessä Oulussa – Wright ja Lehikoinen 4 x 400 metrillä – Korte kohtaa Haralan ja Nezirin – Purolalla huippuvastus

Keihäänheittäjä Oliver Helander heittää kesän toisen kotimaisen kilpailussa Oulun Motonet GP:ssä lauantaina. Helander tavoittelee heittoa, jolla rikkoutuisivat Pariisin 2024 olympiakisojen tulosraja 85,50 ja Seppo Rädyn kenttäennätys 86,92.

Helander heitti kesäkuussa hyvän sarjan ryydittämänä Turussa 87,32 ja viikko sitten Lausannessa 83,50

– Haen teknisesti hyviä suorituksia. Yritän saada tuen toimimaan, se on ollut alkukaudella vielä vähän huono, Helander totesi median tentissä Oulussa perjantaina.

Säätiedot kertovat, että lauantaille on luvassa ja pohjois- tai koillistuulta, joista pohjoistuuli tarkoittaisi keihäänheittäjille myötäistä.

– Keli näyttää hyvältä, joten paremmin pitää nyt heittää kuin Lausannessa, Helander viittasi toiveisiin rikkoa olympiaraja ja Raatin kenttäennätys.

Oulussa Helanderia ovat kirittämässä tällä kaudella 81,11 ja 83,54 heittäneet Puolan Cyprian Mrzygłód ja Japanin Yuta Sakiyama sekä Toni Keränen. Keskiviikkona Joensuussa nilkkansa nyrjäyttänyt Liettuan Edis Matusevičius sen sijaan jäi kilpailusta pois.

Oulun kilpailun jälkeen Helander heittää Mikkelissä ja Lahden Kalevan kisoissa, jonka jälkeen alkaa valmistautuminen Budapestin elokuisiin MM-kisoihin.

– Kalevan kisojen jälkeen tulee pieni treenijakso, Helander sanoo.

Wright ja Lehikoinen mukana 4 x 400 metrillä, Purola hakee aggressiivisuutta juoksun alkuun

Kisojen ajaksi ennustettu sää lupaa hyvää pikajuoksuillekin. Sveitsissä hiljattain ajan 20,75 juossut Samuel Purola on miesten 200 metrin kotimainen kärkinimi. Tilastosuosikki on 4 x 100 metrin viestin kanadalainen maailmanmestari Jerome Blake, jonka kauden paras on 20,39.

– Sveitsissä rupesi tuntumaan, että saan jo vähän itsestäni irti. Alku oli siellä tahmea, mutta kun pakotin jalat liikkeelle, suoran mitta tuli kivasti. Vielä kun saisin lisää tehoja alkuun, voisi alkaa aikakin tippua, Purola tuumi.

Naisten 4 x 400 metrin maajoukkue hakee Oulusta aikaa, jolla taisteltaisiin paikasta MM-kisoissa. Joukkue juoksee nyt huippukokoonpanossa ja järjestyksessä Aino Pulkkinen, Viivi Lehikoinen, Katriina Wright ja Mette Baas.

Kuukausi sitten Suomi juoksi Oslossa joukkueella Milja Thureson, Pulkkinen, Ella Räsänen ja Baas ajan 3.29,65, jolla se on MM-kisojen valintalistalla sijalla 17, kun kisoihin pääsee 16 parasta maata. Oulussa Suomea kirittää Tshekin joukkue.

– Jotta MM kisapaikka olisi lähempänä, pitäisi parantaa sekunnilla Oslon Bisletillä juostua aikaa. Joukkue tarvitsee toista hyvää tilastoaikaa myös ensi kesän EM-kisoja ajatellen, sanoo viestimaajoukkuetta rakentava Petra Stenman.

Korte kohtaa Haralan ja Nezirin, Korte: ”Ei tiedä, mitä odottaa kisalta”

Naisten 100 metrin aidoissa hiljattain  Sveitsin La Chaux-de-Fondsissa ennätyksensä 12,85 juossut Lotta Harala kohtaa Annimari Kortteen ja Nooralotta Nezirin. Korte on tällä kaudella juossut 12,83, mutta ei ole kilpaillut kesäkuun alussa olleen Paavo Nurmi Gamesin jälkeen.

Korte on kuntoutumassa nilkkavammasta ja pystyy juoksemaan nilkka teipattuna, mutta kiusana on ollut myös takareisivamma.

– Nilkan kanssa menee useampi viikko ennen kuin se tulee täysin kuntoon. Pystyn kuitenkin teipin kanssa juoksemaan aitoja. Takareisi revähti 2,5 viikkoa sitten. Uskallan jo juosta, mutta vähän riskirajoilla ollaan. Mutta on pakko juosta, kun on niin vähän kisoja, Korte viittasi tarpeeseen kerätä rankingpisteitä.

Oma juoksuvire on Kortteen mukaan pieni arvoitus.

– Pääsin ensimmäisen kerran juoksemaan kunnolla aitoja Paavo Nurmi Gamesin jälkeen vasta nyt keskiviikkona. Ei ole mitään havaintoa, mitä odottaa kisalta, Korte sanoo.

Naisten 5000 metrillä tarjolla vauhtia, Rinne ja Heikkinen kohtaavat 800 metrillä

Naisten 5000 metrillä Japanin Nozomi Tanaka hakee alle 15 minuutin aikaa, mikä tarjoaa mahdollisuuden hyvävauhtiseen juoksuun myös kotimaan kärkikaartille Camilla Richardssonille, Johanna Peiposelle ja Nina Chydeniukselle. Keskiviikkona Joensuussa 1500 metriä ennätyksiään reivanneet Joonas Rinne ja Santtu Heikkinen kohtaavat Oulussa 800 metrillä.

Urho Kujanpää, Tommi Holttinen ja Juho Alasaari ovat mukana miesten seiväshypyssä ja Elina Lampela ja Anderssonit Saga ja Silja naisten seiväshypyssä. Miesten moukarikilpailussa on koko kotimainen kärkikaarti Aaron Kankaan ja Tuomas Seppäsen johdolla.

Kotimaan kärkinimistä Anni-Linnea Alanen jättää kisa väliin sairastumisen takia. Osanottajalistoilla oleva Kristian Pulli ei myöskään ole kilpailussa mukana.

Oulun Motonet GP 8.6.

Oulun Motonet GP Ylen kanavilla 8.7.

Klo 14.35 Yle Areena
Klo 16.30 TV2

Osanottajalistat:

ttps://www.tilastopaja.eu/motonetgp/oulu/

Aikataulu:

https://www.motonetgp.fi/oulu-8-7/lajit/