Olympiakisoihin parikymmentä yleisurheilijaa – Joukkue julkistetaan maanantaina 5.7.

Suomen yleisurheilijajoukkue Tokion olympiakisoissa saa lopullisen sinetin, kun Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) ranking päivitetään keskiviikkona ja Suomen Olympiakomitea tekee viimeiset valinnat, jotka julkistetaan maanantaina 5. heinäkuuta.

Tiistaina päättynyt Vaasan olympiaranking-kilpailu oli suomalaisille viimeinen tilaisuus vaikuttaa oman rankingsijoitukseen.

– Olympiajoukkueen yleisurheilijoiden määrä näyttäisi nyt asettuvan 21-23 urheilijan kokoiseksi, riippuen lopullisista rankingsijoituksista, arvioi Suomen Urheiluliiton (SUL) huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen.

– Siihen, ketkä kaikki kilpailevat Tokiossa, vaikuttaa vielä se, paljonko eri lajeissa on loukkaantumisten tai muiden syiden takia poisjääntejä niiden joukossa, jotka ovat rajan rikkoneet tai varmistaneet paikkansa rankingin kautta.

Oma vaikutuksensa on vielä silläkin, ketkä ovat ne 10 venäläistä yleisurheilijaa, jotka ovat mukana Tokion olympiakisoissa. WA on vapauttanut ison joukon venäläisiä kilpailemaan kansainvälisesti, mutta olympiakisoihin ja nuorten arvokilpailuihin heistä pääsee vain kymmenen urheilijaa.

Vaasan kilpailut toivat täydennyksiä

Suomen olympiajoukkuetta täydennettiin edellisen kerran kesäkuun puolivälissä. Ennen kesäkuun jälkimmäisen puoliskon kilpailuja joukkueessa oli 10 yleisurheilijaa.

Jo valittujen lisäksi valintakelpoisia tulosrajan rikkoneita urheilijoita ovat kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä, moukarinheittäjä Silja Kosonen sekä keihäänheittäjät Antti Ruuskanen, Oliver Helander ja Toni Kuusela.

Rankingsijoituksensa perusteella ennen keskiviikon päivityksiä, jossa ei ole huomioitu Kuortaneen GP:n tai Vaasan olympiaranking-kilpailun tuloksia, valintakelpoisia ovat lisäksi pikajuoksija Lotta Kemppinen (rankingin 44:s / lajiin kutsutaan 56 urheilijaa), Sara Kuivisto 800 ja 1500 metrillä (41/48) ja (45/45), aitajuoksija Nooralotta Neziri 100 m aj (27/40), estejuoksija Camilla Richardsson (39/45), seiväshyppääjät Wilma Murto (28/32) ja Elina Lampela (30/32), moukarinheittäjä Krista Tervo (30/32), seitsenottelija Maria Huntington (20/24) ja keihäänheittäjä Lassi Etelätalo (22/32).

Salonen: ”Rankingkilpailuilla iso vaikutus”

Mitä Vaasan olympiaranking-kilpailut sitten tarkoittivat suomalaisten kannalta?

– Silja Kososen tulosrajan rikkominen olisi tietysti riittänyt Tokioon missä tahansa kisassa tehtynä, mutta tämän rankingkilpailun myötä se tuli juuri ennen tuloksentekoikkunan sulkeutumista. Krista Tervo, Wilma Murto, Viivi Lehikoinen ja Elina Lampela vankistivat asemiaan rankingissa Vaasan suorituksilla, Salonen sanoo.

– Sara Kuivisto tarrasi kiinni paikkaan myös 1500:lla metrillä komean SE:n ryydittämänä. Kokonaisuutena rankingkilpailuilla oli siis hyvin merkittävä vaikutus pistekeruuseen ja olympiapaikkojen määrään!

Olympiajoukkueeseen on jo valittu seuraavat yleisurheilijat: Elmo Lakka 110 m aj, Topi Raitanen 3000 m ej, Kristian Pulli pituushyppy, Jarkko Kinnunen 50 km kävely, Aleksi Ojala 50 km kävely, Veli-Matti ”Aku” Partanen 50 km kävely, Reetta Hurske,100 m aj, Annimari Korte 100 m aj, Ella Junnila, korkeushyppy, Senni Salminen kolmiloikka.