Oksanen läpäisi vaativan ITO-tutkinnon

Oksanen läpäisi vaativan ITO-tutkinnon

Pasi Oksanen jatkaa Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) tuomaripaneelin jäsenenä. Hän voi siten toimia kaikissa IAAF:n kilpailussa kuten MM-kilpailuissa teknisenä delegaattina, kunkin lajin ylimpänä tuomarina tai kilpailun juryssä.

Tehtävä vaatii International Technical Officials (ITO) tutkinnon. Oksanen suoritti sen jo 2013, mutta läpäisi nyt neljän vuoden välein tehtävän uusintatestin Lontoossa. Oksanen kuluu vajaan 40 hengen joukkoon, jolla tuo titteli nyt on.

Tentissä oli mukana 65 osallistujaa 40 eri maasta. Heistä 37 läpäisi kokeen.

– Arvostan tämän aika korkealla. Se on oppimisprojekti, jonka läpikäynti tentteineen tekee hyvää päänupille. Mukana oli osaavaa joukkoa, Oksanen sanoo.

ITO-tentissä on kirjallinen ja käytännön osuus. Niissä testataan ennen muuta henkilön tieto-taitoa ratkoa eteen tulevia tilanteita, jotka vaativat sääntöjen syvällistä tuntemusta sekä kykyä tulkita ja soveltaa samaan tilanteeseen useampaa sääntökohtaa. 

– Kirjallinen koe oli nopeustesti ja samalla englannin kielen koe. Vastaus oli tiedettävä aika nopeasti, muuten ei aika riittänyt vastata kaikkiin kysymyksiin. Suullisessa kokeessa näytettiin videolta kolme eri tapausta. Niistä piti kahden hengen raadin edessä kertoa omat havainnot ja päätös, Oksanen kertoo.

Pirkkalassa, Tampereen kupeessa asuva Oksanen työskentelee Agco Power –yhtiössä tuotekehityksen testauspäällikkönä. IAAF:n ja Euroopan yleisurheiluliiton kisoissa teknisen delegaatin töitä ja muita tehtäviä on kertynyt runsaasti. Viime kesänä hän oli teknisenä delegaattina Timanttiliigan Oslon ja Zürichin kilpailuissa sekä moniotteluiden EM-joukkuekilpailuissa.

Oksanen toivoo lisää ITOja Suomeen

Tällä erää Oksanen on ainoa suomalainen ITO-pätevyyden omaava henkilö.

– Toivon, että näihin tehtäviin tulee Suomesta jatkossa uusia ihmisiä. Näissä tehtävissä ollaan kuitenkin yleisurheilun sääntöasioiden ytimessä, eli tätä kautta ollaan mukana kehittämässä, soveltamassa ja vaikuttamassa lajin sääntöjen kehitykseen.

Oksasen tulevan kilpailukauden ITO-työt eivät vielä ole tiedossa, mutta kesän suurin haaste on. Oksanen on Tampereella heinäkuussa käytävien junioreiden MM-kilpailuiden kilpailun johtaja.