Ojala porhalsi SE-vauhtia – Partasella tekniikkamurheita – Nurmi naisten nopein

Urjalan Urheilijoiden Aleksi Ojala petrasi rajusti 35 kilometrin Suomen ennätystä maantiekävelyn SM-kilpailuissa Laitilassa. Ojala voitti mestaruuden ajalla 2.31.24, kun hänen omissa nimissään ollut aiempi SE oli 2.34.00.

Ojala käveli kilpailun yksin ilman vastusta ja reitillä, jossa oli korkeuseroja ja kohtuullisen tiukat käännökset.

– Todella hyvä fiilis jäi. Huhtikuussa iski korona ja sen jälkeen oli akillesjännekipua. Siksi oli kysymysmerkki, kuinka kisa kulkee, Ojala mietti.

–  Kaksi tuntia ja vähän päälle 31 minuuttia tiukoilla käännöksillä ja tuolla tuulella. Siihen täytyy olla tyytyväinen.

Ojalalla on kova harjoituskausi menossa ja katse heinäkuisissa Oregonin MM-kilpailuissa, missä päämatka on juuri 35 kilometriä, kuten elokuussa Münchenin EM-kilpailuissakin.

– Kisa kertoi, että mies on kunnossa. Sen voi päätellä siitä, että pystyy kävelemään tällaisen ajan. Ei huonon, mutta kohtalaisen treenikuukauden jälkeen, Ojala sanoi.

– Nyt aletaan pikkuhiljaa rakentaa Oregonin MM-kisakuntoa. Mitään erikoisharjoituksia ei ole vielä tehty eikä tähän kilpailuun mitenkään valmistauduttu. Sikäli huippusuoritus.

Aku Partasella oli mainio vauhti, mutta tekniikka takkusi.

Partanen: ”Nyt täytyy saada tekniikka kuntoon”

Laitilan miesten ja naisten 20 kilometriä käveltiin ranking-kilpailuina. Aku Partanen lähti liikkeelle huippuvauhtia, mutta matka jäi kesken, kun kolmen punaisen kortin ja sitä seuranneen kahden minuutin aikasakon jälkeen tuli neljäs punainen.

– Tässä kevään aikana on ollut tekniikkaongelmaa, jota on välillä saatu korjattua. Mutta nyt tekniikka oli palannut siihen vanhaan, eikä se toiminut tuossa vauhdissa. Partanen harmitteli.

– Kun sain aikasakon, ajattelin, että vielä voisin tehdä ok- tuloksen, mutta sitten tuli neljäs punainen. Niitä ei tullut, kun menin siinä välissä vähän aikaa rauhallisemmin. Mutta sitten taas tuli, kun läksin kiristämään vauhtia.

Partasen mukaan positiivista kilpailussa oli, että se kieli kovasta kunnosta.

– Nyt täytyy vain saada tekniikka kuntoon, Partanen sanoi.

Käytännössä keskeytys tarkoittaa, että Partasen kilpailumatka on Oregonin MM-kilpailuissa 35 kilometriä. Aikaa pisteiden keruulle 20 kilometriä varten ei ole.

– Kyllä se sitä varmaan tarkoittaa. Ei oikein ehdi saada 20 kilometrille kisoja, koska viime kaudella tuli niin vähän kisoja. Nyt huhtikuun alun kisa jäi koronan takia väliin ja pari viikkoa sitten Portugalissa ei ollut vire kohdallaan, Partanen sanoi.

Joni Hava ja Jaakko Määttänen kävelivät ennätyksensä.

Hava ja Määttänen ennätysvauhdissa – EM-kilpailut tavoitteena

Miesten 20 kilometrin kilpailun voitti Espoon Tapioiden Joni Hava ennätyksellään 1.26.18, jolla hän sai otetta paikasta Münchenin EM-kilpailuihin. Havan aiempi ennätys oli 1.27.31.

– Lehtisen Jani oli noita rankingpisteitä laskenut ja sen perusteella tuo aika voisi riittää Münchenin EM-kisoihin. Eipä silti, yhtään enempää ei minusta löytynyt, Hava sanoi.

– Partanen jeesasi siinä keskellä matkaa, mutta lopussa joutui menemään, minkä jaloista lähti. Intouduin siinä välissä menemään liian kovaa ja meinasin katketa lopussa.

Toiseksi ajalla 1.26.38 kävellyt Espoon Tapioiden Jaakko Määttänen teki todella roiman ennätysparannuksen. Aiempi oli 1.32.24.

– Vedin 12 kilometriä tunnin ja 27 minuutin loppuaikaan tähtäävää vauhtia. Se on se keskiarvo, joka kolmesta kisasta voisi riittää EM-kisoihin. Lopussa olisi ollut voimia, mutten uskaltanut kiristää, kun olin saanut jo kaksi punaista tuomareilta, Määttänen sanoi.

Tiia Kuikka ja Enni Nurmi taittovat alkumatkan yhdessä. Nurmi karkasi sitten 20 kilometrin mestariksi.

Nurmi löysi loistovauhdin – kaikkien aikojen kolmoseksi

Espoon Tapioiden Enni. Nurmi voitti naisten 20 kilometriä ennätyksellään 1.34.56. Sillä hän nousee Suomen kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi.

– Suunnitelmissa oli, että olisi menty muiden kanssa porukalla ainakin 5 kilometriä 4.50 minuutin kilometrivauhtia. Tiia Kuikan kanssa sitten mentiinkin neljään kilometriin vähän kovempaakin, Nurmi kertoi.

– Sen jälkeen läksin vetämään omaa vauhtia. Se kesti melkein loppuun asti. Viimeisellä kilometrillä alkoi pistää vatsaan enkä saanut kiristettyä vauhtia. En olisi uskonut, että pääsisin nyt näin kovaa.

Myös Nurmi tavoittelee paikka Münchenin EM-kilpailuihin ranking-pisteiden avulla.

– Kävelen seuraavaksi Espoon Motonet GP:ssä. Jos siellä saisi samanlaisen kävelyn, että pääsisi Müncheniin.

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Tiia Kuikka oli toinen ajalla 1.38.59.

– Oli huono päivä, Kuikka harmitteli.

Laitilan Jyskeen Venla Laiho käveli kotiyleisön edessä kolmanneksi ennätyksellään 1.40.40. Ennätys parani lähes kolme minuuttia ja taakse jäi mm. mestaruutta puolustanut Elisa Neuvonen.

Heta Veikkola oli jälleen mainiossa vauhdissa 10 kilometrillä. Viilennykselle oli käyttöä, vaikka tuulikin puhalsi napakasti reitin varrella.

Veikkola, Irincheev ja Rautawaara vauhdissa nuorten sarjoissa

Nuorten sarjoissa Lapuan Virkiä Heta Veikkola voitti 19-vuotiaiden naisten 10 kilometriä hyvällä ajalla 46.20 ja Espoon Tapioiden Sajan Irincheev rikkoi 19-vuotiaiden MM-rajanennätyksellään 43.06.

– Viisi kilometriä meni tosi hyvin, mutten sitten tiedä, mikä tuli jälkimmäisellä vitosella. Oliko viime viikon ruokamyrkytys, joka vaikutti vai mikä, Veikkola pohdiskeli.

Veikkolan pääkilpailu tänä kesänä ovat alle 20-vuotiaiden MM-mittelöt Kolumbiassa. Aiemmin talvella hän käveli alle 20-vuotiaiden maajoukkueiden joukkuekilpailussa kolmanneksi.

– Kun tuon jälkimmäisen viisi kilometriä saa kulkemaan samaan tapaan kuin ensimmäisen, se on siinä, Veikkola linjasi kesän harjoittelun tavoitetta.

– Olisin halunnut mennä nyt jo alle 46 minuutin eikä se kauas jäänyt, vaikka mitään kilpailuun valmistavaa harjoittelua ei ole vielä tehty.

Jaakko Määttänen matkalla 20 kilometrin ennätykseen. Sajan Irncheev tulee takana kohti 19-vuotiaiden 10 kilometrin mestaruutta ja ikäluokan MM-rajan rikkomista.

Irincheev: ”Espoossa kävellään kovempaa”

Irincheevin voittoaika 43.06 oli tuntuva parannus ennätykseen, joka maantiellä oli 44.23. Radalla hän on taittanut matkan ajassa 43.43,11.

– Ekaa kertaa läksin kisoihin niin, ettei ollut mitään tavoitetta. Tässä on ollut korona ja muitakin henkilökohtaisia hankaluuksia keväisen Poděbradyn kisan pettymyksen jälleen ja siksi on ollut henkisesti rankkaa. Mutta nyt meni hyvin, Irincheev sanoi.

– Tavoite on parantaa tulosta Espoon Motonet GP:ssä. Hyvin nytkin kulki, mutta paukkuja jäi.

Karhulan Katajaisten Alisa Kiiski voitti 17-vuotiaiden tyttöjen 5 kilometriä ajalla 24.33.

– En saanut läheskään kaikki irti. Keväällä Tshekissä meni paljon paremmin. Olin sen jälkeen koronassa, en tiedä johtuiko tämä siitä. On ollut paljon myös muiden lajien kisoja, Kiiski sanoi.

Aliisa Kiiski veti alkumatkan ja voitti 17-vuotiaiden 5 kilometriä. Takaa tullut ) Ella Rautawaara oli 15-vuotaiden nopein 14-vuotiaiden SE-ajalla.

Rautawaara SE-vauhdissa

Espoon Tapioita edustava helsinkiläinen Ella Rautawaara, 13, voitti 15-vuotiaiden tyttöjen 5 kilometriä ikäluokkansa Suomen ennätyksellä 23.49.

– Tavoite oli omanikäisten Suomen ennätys. Reitti oli hyvä ja kävely tuntui alussa kuin olisin verkannut. Eli olisin voinut mennä kovempaa, Rautawaara totesi.

LAITILA 21.5.2021 Maantiekävelyn SM-kilpailut

Miehet,

35 km kävely: 1) Aleksi Ojala UrjalU 2.31.24 (SE, ent. 2.34.00 Ojala 2021).

M22 20 km kävely: 1) Jerry Jokinen NaantLö 1.26.51 (22-v. ka-6 & 20-v. ka-2), 2) Lauri Joukas YlänKi 1.34.46.

M19 10 km kävely: 1) Sajan Irincheev EspTa 43.06 (19-v. ka-5 & 18-v. ka-3).

M17 10 km kävely: 1) Samuel Marku VahdTu 57.39.

Naiset,

20 km kävely: 1) Enni Nurmi EspTa 1.34.56 (kkk & ka-3), 2) Tiia Kuikka LUM 1.38.59, 3) Venla Laiho LaitJy 1.40.40, 4) Elisa Neuvonen LUM 1.41.22.

N22 20 km: Venla-Nora Nirkkonen TuWe 1.52.50.

N19 10 km kävely: 1) Heta Veikkola LapuanVi 46.20, 2) Ellen Seisto EspTa 57.04.

N17 5 km kävely: 1) Aliisa Kiiski KarhKa 24.33.

N15 5 km kävely: 1) Ella Rautawaara EspTa 23.49 (14-v. SE, ent. 24.07 Henrika Parviainen 2011).

Kansallinen kilpailu, SM-kilp. ulkop.

Miehet,

20 km kävely: 1) Joni Hava EspTa 1.26.18, 2) Jaakko Määttänen EspTa 1.26.38, Aku Partanen LUM hylättiin.

Aikuisurheiluliiton mestaruuskilpailut

Miehet,

M75 10 km kävely: 1) Heikki Lahtinen KuntoPi 67.03 (parempi kuin 65-70-v. mestarit).

Naiset,

N50 10 km kävely: 1) Virve Viljola HKV 62.14 (parempi kuin 30-45-v. mestarit).

N60 5 km kävely: 1) Maija-Liisa Mertanen VihdUV 30.10.