Ojala käveli uransa parhaan arvokisasijoituksen ja kohensi SE:tä kolme minuuttia

Aleksi Ojala onnistui nappiin rajuvauhtisessa 35 kilometrin kilpailussa Eugenen MM-kilpailuissa. Huippuolosuhteet ja onnistunut vauhdinjako toivat Ojalan maaliin ajassa 2.28.22, jolla hänen omissa nimissään ollut SE parani 3.02 minuuttia.

Ojalaa hiveli myös 13. sija, joka on hänen uransa paras arvokilpailusijoitus.

– Mörkö on nyt keikautettu selästä. Nyt on aika huojentunut olo, Ojala viittasi viime vuosien arvokilpailujensa moniin synkempiin hetkiin.

– Kolme vuotta ollut aika tuskallista. Valmentaja Veli-Matti Ranta on koko ajan hokenut, että kyllä se tulee sieltä.

Ojalan mukaan viime vuoden maajoukkueiden EM-kilpailun 50 kilometrin toinen sija kasvatti uskoa, mutta vatsaongelmien kiusaama Tokion olympiakisojen 20 kilometriä ”ampui sen alas”.

– Tähän kauteen lähdettiin nöyränä ja nyt tietynkaltainen luottamus itseensä on saatu takaisin, Ojala sanoi.

”Suunnitelmana oli mennä tasaista vauhtia” – Väliaikanakin Suomen ennätys

Ojala käveli Eugenen nopealla radalla ja aamun viileässä säässä tasaisen kovaa alusta lähtien. Vauhtia kuvaa se, että Ojala ohitti 20 kilometriä ajassa 1.24.03, kun hänen loppuaikansa yhdeksän päivää aikaisemmin kävellyllä 20 kilometrillä oli 1.23.40.

30 kilometriä Ojala ohitti ajassa 2.06.51. Se alittaa Aku Partasen vuonna 2018 kävelemän 30 kilometrin Suomen ennätyksen 2.07.04.

– Suunnitelmana oli mennä tasaista vauhtia. Tiesin, että kärki lähtee kovaa ja aluksi katselin, mitä vauhtia ja oli pakko realisoida se, että minulle se oli vielä liian lujaa. Sitten tasasin vauhdin itselleni sopivaksi, Ojala kertaili.

Tulostaso oli historiallinen

Tokion olympiakisojen 20 kilometrin voittaja, Italian Massimo Stano käveli maailmanmestariksi kaikkien aikojen toiseksi parhaalla ajalla 2.23.14. Japanin Masatora Kawano jäi kirissä hopealle Aasian ennätyksellä 2.23.15. Ruotsin Perseus Karlström oli kolmas, kuten 20 kilometrilläkin, Pohjolan ennätyksellä 2.23.44.

Japanin Daisuke Matsunaga otti irtioton jo ensimmäisellä kilometrillä jättäen pääjoukkoa 26 sekuntia. Irtiotto kesti runsaat 20 kilometriä, mutta lopussa Matsunaga uupui kauas Ojalan taakse 26:nneksi. Ojala kukisti myös Tokion 50 kilometrin olympiavoittajan Puolan Dawid Tomalan, joka oli 19:s.

Tulostaso oli historiallinen. Kymmenen parasta tekivät tulokset, joilla sijoitutaan maailman kaikkien aikojen tilaston 15 parhaan joukkoon.

Kalevan kisojen kautta EM-kilpailujen 35 kilometrille

Ojala otti matkalta kaksi varoitusta, joista toisen puutteellisesta maakosketuksesta ja toisen puutteellisesta polven ojentumisesta. Ne eivät kokenutta arvokisakävelijää hidastaneet.

– Se on lajin luonne, kun kyse on tuomarointilajista. Siihen pitää osata reagoida, Ojala sanoi.

Ojala seurasi tarkasti vauhtiaan 30 kilometriin asti.

– 30 kilometriin asti katsoin jokaisen kierroksen ajan, mutta sen jälkeen katsoin vain selkää edessä, että tuo pitää ottaa kiinni, Ojala muisteli.

MM-kilpailut olivat Ojalalle kauden ensimmäinen arvokilpailu. Nyt matka jatkuu Joensuun Kalevan kisojen kautta Münchenin EM-kilpailuihin.

– Nyt palaudutaan ja Kalevan kisoissa puolustetaan sitten 20 kilometrin mestaruutta. Otetaan siitä hyvä valmistava harjoitus ja Münchenissä fokus 35 kilometrille, Ojala sanoi.

Maraton olisi ollut sopivampi kävelyn pitkäksi matkaksi

Nyt kun takana on uran ensımmäinen 35 kilometrin arvokilpailu, mitä mieltä olet uudistuksesta, oliko siirtymä 20 ja 50 kilometristä 20 ja 35 kilometriin onnistunut?

– Toivoin sitä, että aikanaan kun olympiakomitean urheilijavaliokunta ehdotti, että kävelyn pidempi matka olisi maraton ja 20 kilometriä olisi muuttunut puolimaratoniksi. Se olisi minusta ollut parempi kuin 20 ja 35. Nyt, kun 35 kilometrin tilastoja katsoo, ei siellä hirveän monta 50 kilometrin miestä ole.