Ojala käveli MM-kisapaikan, Neuvonen naisten mestariksi

Ojala käveli MM-kisapaikan

Turun Weikkojen Aleksi Ojala sinetöi paikan yleisurheilun MM-kisajoukkueessa voittamalla maantiekävelyn Suomen mestaruuden Laitilassa. Ojalan voittoaika 30 kilometrillä oli 2.13.23. Se alitti kirkkaasti Suomen Urheiluliiton Lontoon MM-kisanäytön rajaksi asettaman 2.17.00.

Ojala kuten naisten 20 kilometriä ajalla 1.36.27 voittanut Lappeenrannan Urheilu-Miesten Elisa Neuvonen, johti Laitilan keskustassa käveltyä kilpailua alusta loppuun. Ojalan aika on hänen ennätyksensä ja vie hänet kotimaan kaikkien aikojen tilastossa neljänneksi.

– Aika hyvin pystyin hallitsemaan kävelyn alusta loppuun, vaikka kaksi punaista lappua tuomareilta tuli. Se kertoo, että tekniikan kanssa on vielä tekemistä. Nyt keskityin tekniikkaan koko ajan. En antanut ajatuksen herpaantua siitä lainkaan, Ojala sanoi.

Ojalalla on 50 kilometrin MM-tulosraja rikottuna viime vuodelta, mutta SM-kilpailu sovittiin hänelle MM-näyttöpaikaksi, koska sitten toissa kevään Dudincen ennätyskisan, Ojalan 50 kilometrin kilpailut eivät ole jatkuneet maaliin asti.

Rion olympialaisissa ja kevään Euroopan cupissa Tshekin Prodebradyssä Ojalalle tuli hylkäys ja tämän kevään Dudincen kilpailu jäi kesken pyörtymisen takia.

– Aleksin fyysinen kunto on hyvä. Nyt käytetään kaikki energia tekniikan kehittämiseen, totesi valmentaja Antti Kempas.

Kempas muodostaa Jani Lehtisen ja Juha Kinnusen kanssa Ojalan valmennuksesta vastaavan tiimin. Ojala ja Reima Salonen päättivät hiljattain yhteisellä sopimuksella vuosien valmennusyhteistyön.

Kinnusella ja Partasella murheita

Elokuisten MM-kisojen 50 kilometrille jo valitut Jalasjärven Jalaksen Jarkko Kinnunen ja Lappeenrannan Urheilu-Miesten Aku Partanen olivat Laitilassa toinen ja kolmas ajoin 2.14.09 ja 2.15.10. Kummankaan kilpailu ei ollut ongelmaton.

Kinnunen ei saanut kilpailun aikana nestettä imeytymään ja oksensi rajusti maalissa. Kiusana oli myös vanha takareiden hermotusongelma. Nyt Kinnunen sai kivun kuriin löysäämällä vauhtia hetkeksi ja kirimällä sitten vauhdin takaisin.

– Pikkuisen aina hiljensin. Pystyin sen jälkeen taas tulemaan uudelleen lujaa. Se oli positiivista. Juomisen kanssa oli ongelmia alusta alkaen. Se toimii harjoituksissa, mutta kilpailussa, kun mukana on jännitysmomentti, käy joskus näin, Kinnunen sanoi.

Partasella oli kävelyssä samat takkuiset tuntemukset kuin Prodebradyn Euroopan cupin kilpailussa.

– Rintaranka ja selkä olivat jäykkänä. Se teki kävelystä työlästä. En saanut oikein sykettä nousemaan. Tuntui, että sydän olisi jaksanut enemmän, mutta kroppa, lähinnä jalat antoivat sellaisia merkkejä, etten halunnut väkisin rutistaa, Partanen sanoi.

Kinnunen ja Partanen siirtyvät kesäkuun 21. päivän Italiaan vuoristoleirille, josta he palaavat kotimaahan hieman ennen Seinäjoella heinäkuussa käytäviä Kalevan kisoja.

Neuvonen piti yksin hyvää vauhtia

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Elisa Neuvonen on tehnyt kevättalven viiden viikon Britannian leirin siivittämänä kevään kisoissa hulppean tason noston. Hän käveli Euroopan cupissa Tshekissä ajan 1.35.09 ja haaveili Laitilassa MM-rajasta 1.34.00. Ilman kirittäjiä voittoajaksi tuli 1.36.27.

– Kisan aloitus, ensimmäiset 10 kilometriä sujuivat hyvin, mutta yksin kun kävelee, ei uskalla koko ajan vetää aivan äärirajoilla. Nyt loppu tuli hyvin, mutta se on tavallaan huono juttu, Neuvonen viittasi siihen, että pitäisi pystyä kävelemään koko matka tasaisen kovaa.

Matkalla oli myös pieniä ongelmia.

– Pakaran kanssa oli välillä ongelmia. Hermotus ei oikein toiminut. Oli pakko välillä hieman hidastaa vauhtia, mutta kevät on ollut hieno. En olisi vielä syksyllä uskonut, että pystyn tällaisiin tuloksiin.

Nurmi nuorten sarjan kärkenä

Nuorten sarjoissa Espoon Tapioiden Enni Nurmi käveli 19-vuotiaiden mestariksi ajalla 48.31. Kuntoa olisi parempiinkin aikoihin, mutta Nurmea vaivaa äänihuulisalpaus, eli kurkunpään toimintahäiriö, jossa äänihuulet ajoittain salpaavat ilman kulun.

– Lääkärit eivät ole löytäneet siihen syytä. Olen nyt käynyt näihin ongelmiin erikoistuneen fysioterapeutin luona. Nytkin se tuntui koko matkan ja hidasti menoa. Harjoituksissa olen ollut uran parhaassa kunnossa, Nurmi harmitteli.

Miesten 19-vuotiaiden kilpailun voitti Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Jaakko Määttänen ajalla 1.43.34. Ura kävelijänä on vasta alussa.

– Itse haaveilin 1.42:n alituksesta, fiilis oli hyvä, mutta jalat olivat vähän tyhjät, Määttänen sanoi.

Naisten 22-vuotiaiden sarjassa Venla Laiho toi kisojen järjestävän seuran Laitilan Jyskeen värit voittajana maaliin ajassa 1.49.04. Kävelyvire oli kaikkea muuta kuin hyvä.

– Viimeiseen asti mietin, lähdenkö ollenkaan mukaan, kun kurkku oli niin kipeä, Laiho sanoi.

Tyttöjen 17-vuotiaiden sarjassa vasta 14-vuotias Lapuan Virkiä Heta Veikkola vei mestaruuden uran ensimmäisellä 10 kilometrillä. Aika oli 57.43

– Mukavaa se oli aina viimeiselle kilometrille asti, kun sitten piti kiihdyttää vauhtia, uintia ja juoksua harrastava Veikkola sanoi.

Laitila:

SM-maantiekävelyt

Miehet: 

30 km kävely: 1) Aleksi Ojala TurWei 2.13.23, 2) Jarkko Kinnunen JalasjJa 2.14.09, 3) Veli-Matti Partanen LappUM 2.15.10, 4) Eemeli Kiiski EsboIF 2.20.00, 5) Kari Laiho LaitJy 2.52.21.

19-v. 20 km kävely: 1) Jaakko Määttänen KeskiUYU 1.43.34.

17-v. 10 km kävely: 1) Aatu Komulainen KeskiUYU 50.56, 2) Lauri Joukas YlänKi 51.27, 3) Jerry Jokinen NaantLöy 51.27, 4) Lauri Tossavainen SavonlRie 55.36.

Naiset:  

20 km kävely: 1) Elisa Neuvonen LappUM 1.36.27, 2) Tiia Kuikka LappUM 1.46.31, 3) Hele Haapaniemi EspTa 1.51.23, 4) Jenni Lahtinen IkurinVi 2.11.49.

22-v. 20 km kävely: 1) Venla Laiho LaitJy 1.49.04, 2) Elina Heikkinen OulPy 1.57.43.

19-v. 10 km kävely: 1) Enni Nurmi EspTa 48.31, 2) Anniina Kivimäki LapVi 55.13.

17-v. 10 km kävely: 1) Heta Veikkola LapVi 57.43, 2) Venla-Nora Nirkkonen TurWei 1.01.41, 3) Saara Saalo KeskiUYU 1.05.36, 4) Tiia Korvenpää KU-58 1.09.26, Jenni Korvenpää KU-58 DQ.

 


Elisa Neuvonen

Elisa Neuvonen vei naisten 20 kilometriä Laitilassa


sm-kavelyn_lahto.jpg

SM-kisa on valmis alkamaan Laitilassa.


Aleksi ojala