Ojala ja Neuvonen hakivat tuntumaa uuteen arvokisamatkaan: Ojala voittoon, Neuvonen toinen Leedsissä

Aleksi Ojala ja Elisa Neuvonen hakivat tuntumaa kilpakävelyn 35 kilometrin kilpailuun Leedsissä Britanniassa. Ensi kaudesta alkaen 35 kilometriä on toinen arvokisamatka 20 kilometrin ohella.

Ojala voitti Britannian gp-kilpailun ajalla 2.37.57 ja Neuvonen oli naisten kilpailussa toinen ajalla 3.01.33.

Leedsissä kilpailtiin 10 lämpöasteen tuulisessa säässä. Ojala oli alkumatkan ennätysvauhdissa, mutta tekniikka takkusi sen verran rajusti, että 25 kilometrin kohdalla hän joutui 4 minuutin ajaksi varikolle.

– Kilpailun alku meni hyvin, mutta sitten aloin huomata, että tässä on pitkä kilpailukausi takana, Ojala setvi, kuinka väsymys alkoi näkyä virheinä tekniikassa.

– Sen 4 minuutin pysähdyksen aikana kroppa ehti jäähtyä sen verran, että se näkyi sitten loppumatkan vauhdissa.

Ojalan toiveissa oli alittaa Leedsissä 2.34.00, jonka hän käveli aiemmin tänä vuonna Urjalassa. Ajasta on tulossa matkan Suomen ennätys. Suomen Urheiluliiton kilpailuvaliokunta vahvistaa 35 kilometrin kävelyn SE:t vielä syksyn aikana.

Ojala oli tyytyväinen saatuaan Leedistä lisää kokemuksesta 35 kilometrin kilpailusta. Kilpailu tarjosi mahdollisuuden myös kokeilla hiilikuitulevyllä varustettuja kilpakenkiä.

– Nyt on edessä ylimenokausi. Sen jälkeen aletaan tähdätä ensi kesän arvokisoihin. Tässä on sikäli hyvä tilanne, että Eugenen MM-kisoihin ja Münchenin EM-kisoihin minulla on tulosraja jo tehtynä, Ojala sanoi.

Neuvonen: Jalkapohjat ovat aika paljon kipeämmät kuin 20 kilometrin jälkeen

Neuvoselle 35 kilometrin kilpailu oli uran ensimmäinen. Hänellä oli tavoitteena alittaa kolme tuntia tai 3 tuntia ja viisi minuuttia, jonka SUL:n kilpailuvaliokunta asetti minimirajaksi syksyllä vahvistettavalle SE-ajalle. Neuvosen Leedsissä kävelemästä ajasta on siten tulossa SE.

– Vähän oli pientä epävarmuutta kilpailuun lähtiessä, kun torstaina venäytin harjoituksessa takareittäni. Piti tehdä viimeiset verryttelyt vähän rauhallisemmin ja se mietitytti, että vaivaako se kisassa, Neuvonen kertoi.

– Kilpailussa takareisi kuitenkin turtui nopeasti, eikä vaivannut.

Neuvonen käveli kilpailun alussa alle 3 tunnin loppuaikaan tähtäävää vauhtia, mutta sitten tahti hieman hiipui. Ensituntuma uuteen kilpailumatkaan jätti kuitenkin hyvän maun suuhun.

– Matkavauhti on rauhallisempi ja omat vahvuudet tulevat siinä paremmin esiin verrattuna siihen, että pitäisi hirveästi puristaa, Neuvonen viittasi 20 kilometrin kilpailuun.

– Kestävyyttä tarvitsen kuitenkin lisää, että 35 kilometrin loppu tulee jatkossa paremmin. Nyt vauhti vähän hidastui, ja kyllä jalkapohjat ovat nyt aika paljon kipeämmät kuin 20 kilometrin jälkeen.

Naisten kilpailun voitti britti Bethan Davies ajalla 3.00.24.

Yleisurheilutuloksia/Kilpakävely

Leeds, Britannia:

Kilpakävelyn Britannian GP:

Miehet, 35 km: 1) Aleksi Ojala Suomi 2.37.44

Naiset, 35 km: 1) Bethan Davies Britannia 3.00.24, 2) Elisa Neuvonen Suomi 3.01.33 (kkk).