Ojala ja Kivimäki Turun ratakävelyjen suosikit, Partanen sivuun takareisivaivan takia

Aleksi Ojala on Turun Kalevan kisojen torstaisen 20 000 metrin kävelyn ainoa suosikki, kun Veli-Matti ”Aku” Partanen ei osallistu kilpailuun takareisivaivan takia. Naisten 10 000 metrin ratakävelyn suosikki on Anniina Kivimäki.

Partasta aiemmin tänä kesänä kiusannut takareisivaiva palasi Kalevan kisojen viimeistelyharjoituksessa.

– Oikean jalan takareisivaiva on ilmoitellut itsestään nyt sunnuntaista lähtien. Tein tiistaina 400 metrin vetoja, joiden aikana takareisi kiristyi samalla tavalla kuin aiemmin kesällä, Partanen kertoo.

Partanen kävi keskiviikkona lääkärissä ja jalkaa myös hierottiin.

– Jos Kalevan kisoissa olisi halunnut kilpailla, jalan olisi pitänyt olla nyt oireeton. Sitä se ei ollut kun kävin kokeilemassa, Partanen sanoi.

Partanen sanoo, että on parempi ottaa vastaan se pettymys, että Kalevan kisat jäävät väliin kuin se, että koko kausi jää väliin. Partasen suunnitelmissa on kävellä lokakuussa Dudincessa 50 kilometriä.

– Harmittaa, kun sain alkukesän vaivojen jälkeen kasaan hyvän harjoitusjakson. Olin jo unohtanut koko vaivan, en uskonut sen palaavan. Toivon mukaan se helpottaa nyt nopeammin kun tunnistin oireet samanlaisiksi kuin alkukesällä ja osasin reagoida niihin.

Lehtinen: Ratakilpailussa myös etuja

Kalevan kisojen kävelymestaruudet ratkotaan Turussa poikkeuksellisesti radalla. Ojala ei näe suuria eroja siihen, että 20 kilometriä kierretään nyt 400 metrin radalla, eikä maantiereitillä.

– Suurin ero on henkisessä puolessa. Kun tulee ensimmäiseltä kierrokselta ja taulussa lukee, että 49 kierrosta, siinä pitää vain keskittyä itse kävelyyn, Ojala sanoo.

Suomen Urheiluliiton kävelyvalmentaja ja ex-huippukävelijä Jani Lehtinen näkee Ojalan tapaan, ettei sillä ole suurta eroa, kävelläänkö Kalevan kisojen matkat radalla tai maantiellä.

– Tilastossa ajat radalla ovat heikompia, mikä johtuu siitä, että näitä matkoja kävellään radalla harvemmin. Ajat olisivat samat kuin maantiellä, jos niitä käveltäisiin useammin, Lehtinen sanoo.

– Radalla kävelyssä on myös etuja. Esimerkiksi juottorytmitystä voi tarvittaessa vaihdella helpommin verrattuna siihen, että käveltäisiin kahden kilometrin kierrosta maantiellä. Myös oman vauhdin seuraaminen on urheilijalle helpompaa. Jos vauhti alkaa huomaamatta nousta, sen noteeraa radalla nopeammin.

Ojala: Ennätysvauhtia ehkä kutkutellaan

Anniina Kivimäki kävelisi 10 kilometriä mieluimmin maantiellä, mutta näkee etuja myös radalla kilpailemisessa.

– Kymmenen kilometriä on sellainen matka, että sujahtaa hyvin radalle, vaikka mieluimmin kävelisin sen tiellä ja  kaupungilla. Toisaalta nyt kun on ollut tällainen kausi, että tullut käveltyä vaan lyhyempiä matkoja, radalla on mukavampi seurata väliaikoja, Kivimäki sanoo.

Ojala hakee torstaina jatkoa vuosien 2015-2017 kolmelle Kalevan kisojen mestaruudelleen.

– Treenit ovat kulkeneet hyvin. Kesän alimatkatulosten perusteella kilpailussa kutkutellaan ehkä 20 kilometrin ennätysvauhtia, tosin sen näkee vasta kisapäivänä. Paavo Nurmen stadion on sellainen kattila, että se voi olla aika lämmin meille kävelijöille, Ojala arvioi.

Ojalan kanssa mitalitaistoon kurottanevat kotimaan kärkinimistä muiden muassa Joni Hava ja Jaakko Määttänen.

Naisilla luvassa tasainen kärkitaisto

Naisten kilpailusta Lehtinen ennustaa tasaista ja tasokasta.

– Voi olla, että nyt nähdään kaikkien aikojen tasokkain kilpailu. Vuosi sitten kilpailun viidenneksi sijoittuneen aika oli alle 49 minuuttia ja nyt taso voi siitä nousta, Lehtinen arvioi.

Vuosi sitten Lappeenrannan Kalevan kisojen 10 kilometrin viides oli Kivimäki, joka on  kuluvan kesän mittaan kävellyt 3000 ja 5000 metrin ennätyksensä.

Kivimäen kanssa kilpailun kärkisijoista kisaavat mm. Enni Nurmi, Elisa Neuvonen ja Tiia Kuikka.

– Tiukka ja tasainen kilpailu siitä tulee, Kivimäki ennustaa.

Kalevan kisojen osallistujaluettelo:

https://www.tilastopaja.eu/fi/db/kalevankisat2020.php

Kalevan kisojen aikataulu:

https://kalevankisat.fi/info/#ohjelma