Ojala ja Jokinen kaksoisvoittoon – Karlströmin takareisivamma toi dramatiikkaa – Naiskävelijöille kolmoisvoitto

Kilpakävelijä Aleksi Ojala päätti Ruotsi-ottelussa haasteiden ryydittämän kilpailukauden 10000 metrin ennätykseen 39.53,09 ja maaotteluvoittoon, jota ryyditti aimo ripaus dramatiikkaa.

Kilpailun suursuosikki Ruotsin Perséus Karlström karkasi selvään johtoon, mutta takareisivamma romahdutti tuoreen MM-mitalistin vauhdin kahdella viimeisellä kilometrillä, jolloin toisena ja kolmantena kävelleet Ojala ja Jerry Jokinen kirivät Suomelle kaksoisvoiton.

– Perseukselle tuli repeämä takareiteen. Hän halusi kuitenkin kävellä maaliin. Maaottelupisteet ovat sen verran tärkeitä, Karlströmin äiti ja ex-valmentaja Siv Karlström sanoi.

Ojalalle Karlströmin ongelmat tulivat yllätyksenä, mutta hän hyödynsi tilanteen.

– Perseuksen valta on kaadettu, Ojala veisteli maalissa, mutta vakavoitui samantien.

– Varmaa hopeaa läksin kävelemään. Tiesin, että todella hyvänä päivänä pystyn Perseuksen haastamaan, mutten voittamaan edes hyvänä päivänä.

Voitto hyvin kannustaneen yleisön edessä maistui Ojalalle, varsinkin kun Budapestin MM-kilpailujen 35 kilometrin kilpailu ankarassa helteessä hiipui nestehukan myötä taisteluksi maaliin pääsystä.

– Vaikea kausi, ei onnistuneita kisoja koko kaudella ja nyt kausi päättyy tällaiseen onnistumiseen. Ei voi kuin hymähtää, Ojala hymyili.

Jokinen: ”Kirsikka kakun päälle”

Tyytyväinen oli myös Espoossa alle 23-vuotiaiden EM-mitalin kävellyt Jokinen, jonka kausi päättyi toiseen sijaan omalla ennätyksellä 40.40,42. Joni Hava oli neljäs ajalla 42.52,55.

– Kirsikka kakun päälle, Jokinen viittasi onnistuneeseen kilpailukauteen.

– Kun kuulin Jani Lehtisen huudot Perseuksesta, ajattelin etten ihan saa häntä kiinni. Sitten Jani huusi, että Karlström etenee kävelyvauhtia ja näin hänet, mikä toi lisää puhtia. Ajattelin, että hänet on pakko voittaa. Se on sellainen päänahka, Jokinen sanoi.

Miehet, tytöt ja pojat ottivat maaotteluiden kävelyissä kaksoisvoiton ja naiset kolmoisvoiton.

Tuomarointi ihmetytti Veikkolaa ja Laihoa

Kävelijät olivat nyt ensi kertaa osana yleisen sarjan maaottelua, mikä toi Suomelle muhkean pistepotin. Miesten kaksoisvoiton lisäksi naiset kävelivät 5000 metrin kilpailusta kolmoisvoiton.

Heta Veikkola voitti 5000 metriä ajalla 23.14,47, Venla Laiho oli toinen ajalla 23.23,82 ja Anniina Kivimäki kolmas ajalla 23.45,56.

Naisten kärkikaksikko koki, ettei tuomarointi mennyt aivan kohdalleen.

– Se oli vähän sellainen kisa, kuin olisi ollut lenkillä. Sain neljä laikkaa samasta asiasta, eli tuomarin ammattitaitoa voisi kyseenalaistaa. Kun oli kaksi punaista taulussa, en kolmella viime kilometrillä uskaltanut kävellä ollenkaan, vaan ”hölkkäkävelin” ja se harmittaa ihan hirveästi, Veikkola kertaili.

– Kun kansainvälisiltä tuomareilta ei huomautuksia tullut, ajattelin että tässä oli osaamattomuutta tuomareilla.

Laiho oli samaa mieltä.

– Sain kolme laikkaa samasta asiasta. Tuomarılta pitäisi tulla vain kerran laikka samasta asiasta ja sen jälkeen hänen pitäisi kirjoittaa punainen, jos sama virhe jatkuu. Ei ihan ollut paras päivä, mutta olen ihan tyytyväinen aikaan, Laiho sanoi.

Kivimäen mukaan kävelyssä oli pientä tekniikkamurhetta.

– Se vaikutti kävelyn taloudellisuuteen. Kävely ei tuntunut helpolta. Se oli vähän dieselmäistä, Kivimäki sanoi.

Poikien kävelyssä Joel Peltonen ja Oskari Matila veivät kaksoisvoiton ajoin 14.10,06 ja 14.12,24. Tyttöjen maaottelussa kaksoisvoiton kävelivät Iiris Airaksinen ja Heidi Vakkilainen ajoin 14.57,88 ja 16.24,38.

Suomi voitti poikien maaottelun pistein 126-96 ja tyttöjen maaottelun pistein 118-105.