Ojala: Iso kivi putosi sydämeltä, voima katosi Kinnusen jaloista

Suomalaiset voittivat Århusin EM-kilpailuissa 118 mitalia - Aleksi Ojala juoksuradalla

– Kolmas kerta toden sanoo. Maalissa ollaan vihdoinkin, Aleksi Ojala hehkutti niin leveän hymyn kera kuin 50 kilometrin kävelyn jälkeen urheilija pystyy puristamaan.

Pekingin MM-kisoissa toissa vuonna ja Rion olympialaisissa viime vuonna matka jäi kesken. Lontoossa Ojala kiristi heti startista Yohann Dinizin perään muodostuneeseen kärkiryhmään ja pysyi mukana vajaaseen 40 kilometriin asti. Maalissa Ojala oli 14:s ajalla 3.47.20.

Juottopaikalla Ojalan kolmimiehisen valmennustiimin jäsenistä Jani Lehtinen yritti parhaansa mukaan jarruttaa nuorta kävelijää, joka oli välillä minuuttitolkulla ennätystään 3.46.25 kovemmassa vauhdissa.

Näkyvää vaikutusta valmentajan neuvoilla ei ollut.

– Meinasin yhdessä vaiheessa huutaa Janille, että trust me I know what I am doing, mutta en saanut sitä sanottua, Ojala veisteli käyttäen Kimi Räikkösen lohkaisua Ferrarin varikkotiimin neuvoihin.

Ojala tunnusti, että valmennustiimit taktiikkaneuvot unohtuivat, kun lähtölaukaus kajahti.

– Ekan kympin menin suunnitelman mukaan. Seuraavat neljä kymppiä eivät menneet yhtään suunnitelman mukaan. Ehkä joskus pitäisi kuunnella valmentajaa, niin voisi jaksaa viimeisenkin kympin, Ojala sanoi.

– Kun tuntuma oli hyvä, ajattelin mennä pääryhmän mukana ja kokeilla, mitä se vauhti oikeasti on. Tulevaisuudessa sinne on kuitenkin pakko mennä, jos haluaa pärjätä. En kadu sitä yhtään.

Ojala: Iso kivi putosi sydämeltä

Kolmenkymmenen kilometrin jälkeen Ojala joutui kertaalleen oksentamaan. Se toi eroa ryhmään, mutta ei häirinnyt kilpailua.

– Vähän tuli laattaa lennätettyä, mutta sain sen jälkeen hyvin rytmin takaisin ja pääryhmän kiinni. Enemmän vaikeuksia oli viimeisellä 10 kilometrillä, Ojala sanoi.

Riossa Ojala hylättiin kolmen varoitukset jälkeen. Hylkäys tuli myös keväällä Tshekin Podebradyssa. Sen jälkeen tekniikka on pyritty kehittämään, eikä Lontoossa ollut ongelmia.

– Oli aika vapautunut olo, kun Kalevan kisojen kilpailussa varoitustaulu oli puhdas. Nyt tuli vain pari huomautusta, eikä yhtään laikkaa (varoitusta) noussut tauluun. Huomautuksetkin tulivat oksennusrefleksin takia.

Ojalan uran jatkoa ajatellen Lontoon MM-kisa oli iso askel eteenpäin. Kuntoa ja vauhtia 24-vuotiaalla Turun Weikkojen lahjakkuudella on ollut jo hyvän aikaa, mutta kun Pekingin MM-kisat päättyvät pyörtymiseen ja Rion olympialaiset hylkäykseen, maaliin tulo oli Lontoossa henkisesti iso asia.

– Iso kivi putosi sydämeltä. Yksi iso unelma toteutui, kun pääsin maaliin arvokisoissa. Nyt ei voi kuin alkaa tähdätä Berliinin EM-kisoihin.


ojala_aleksi_ja_kinnunen_jarkko.jpg

,

Voima katosi Kinnusen jaloista, Partaselle kolme punaista

Aleksi Ojalan ja Jarkko Kinnusen kohtaaminen Lontoon MM-kisan kisan jälkeen oli tunteikas. Uransa 12. arvokisan kävellyt Kinnunen on ollut Ojalan idoli. Nyt Ojala ohitti hänet kierroksella, jonka jälkeen Kinnunen yritti loppumatkasta toimia Ojalalle veturina, kun tämän vauhti alkoi hiipua.

– Oli hieno lähteä idolinsa kanssa kisaamaan. Olen niin paljon velkaa Jarkolle, ettei sitä osaa sanoakaan, Ojala sanoi.

Kinnuselle kilpailu oli arvokisauran mystisin. Vajaan puolentoista tunnin kävelyn jälkeen jaloista katosi virta ja Kinnunen oli maalissa 23:s ajalla 3.55.44. 

– Aika kysymysmerkki, Kinnunen ihmetteli kilpailuaan.

– Käynnistelin kilpailun rauhassa. Alussa oli tosi helppoa, mutta sitten jaloille tapahtui jotakin. Veto oli täysin pois, mutta hengityksessä ei ollut mitään ongelmaa. Ihan käsittämätöntä, Kinnunen sanoi.

Kinnunen ja juottopaikalla häntä kannustanut valmentaja Valentin Kononen yrittivät kilpailun kuluessa minkä pystyivät. Kinnunen pysähtyi kertaalleen kysymään neuvoja, mutta mikään ei auttanut.

– Kokeiltiin askeleen lyhentämistä. Vaihdettiin urheilujuoma Coca-Colaan. Sitä sain kiskottua menemään. Yritin löydä väkisin hönkää jalkoihin, mutta vasta viimeisellä kympillä alkoi kulkea. Sitä on vissiin muuttunut jo liian dieseliksi, Kinnunen veisteli.

– Nyt pitää istua valmentajan kanssa alas ja katsoa suurennuslasilla kaikki läpi. Ennen kilpailua oli levollinen fiilis. Kaikki oli kunnossa.

Partanen: Tunne oli tosi hyvä

Veli-Matti ”Aku” Partasen kilpailu päättyi 25 kilometrin jälkeen varoitustilin tultua täyteen. Hylkäys oli luonnollisesti pettymys Partaselle, jonka kilpailu lähti hyvin käyntiin.

–Tunne oli tosi hyvä, olin ennätysvauhdissa, ei ollut ongelmia. Alkumatkasta kävely oli niin helppoa, että olin ehkä hieman huolimaton. Kilpailun aikana tuollaista virhettä on vaikea lähteä korjaamaan, kun ei itse näe omaa kävelyään. Kun tulee kaksi punaista lappua, alkaa jännittää juuri silloin, kun pitäisi koittaa rentouttaa tekniikkaa, Partanen sanoi.

Reittiä hän kehui ”tosi nopeaksi ja tosi hyväksi”. Harmituksen keskellä hän löysi vuodestaan positiivistakin:

– Hyvä, että sain keväällä käveltyä ennätyksen, että on kaudelta yksi hyvä suoritus. Muuten olisi ihan tyhjän päällä, hän sanoi jatkostaan.

Valmentaja Valentin Kononen arvioi, että Partasen kävely meni ehkä hieman pompottamiseksi.

Diniz kierroksen verran parempi

Kilpailun kärjessä kolminkertainen Euroopan mestari Yohann Diniz käveli tuttuun tapaansa huippuvauhtia alusta loppuun. Nyt taktiikka toi uran ensimmäisen MM-tittelin loistioajalla 3.33.12.

Diniz oli kilpailussa aivan omaa luokkaansa ja ohitti kaikki muut vähintään kierroksella, joka oli Buckinghamin palatsin edustalle rakennetulla kahden kilometrin radalla huikea suoritus.

Japanin Hiroki Arai oli toinen ajalla 3.41.17 ja maajoukkuetoveri Kai Kobayashi kolmas (3.41.19),

,


diniz_yohan.jpg

Yohan Diniz oli pitelemätön MM-kisojen 50 kilometrillä.