Nygård vaihtoi ponnistavaa jalkaa, hyppy kulki avauskisassa

Nygård vaihtoi ponnistavaa jalkaa

Hallikauden ensimmäinen kilpailu toi hyviä uutisia Sanna Nygårdille. Vasa IS:n kolmiloikkaaja päätti viime kauden jälkeen vaihtaa ponnistavaa jalkaa ja kimmahteli nyt Uppsalassa voittoon tuloksella 13,58, eli vain viiden sentin päähän halliennätyksestään.

– Yllättävän hyvin ja luontevasti hyppääminen on lähtenyt kulkemaan niin sanotusti väärällä, eli vasemmalla jalalla, Nygård sanoi.

Sarjan pisin hyppy syntyi viimeistä edellisellä kierroksella. Kuudes kantoi 13,39.

– Kilpailun ensimmäistä hyppyä jännitin kyllä enemmän kuin normaalisti. Olin ponnistanut vasemmalla jalalla treeneissä vain pari täysvauhtista hyppyä, Nygård tunnusti.

Ponnistavan jalan vaihtoa oikeasta vasemmaksi Nygård oli pohtinut jo aiemmin, mutta päätös syntyi syksyllä.

– Aloin miettiä sitä kesällä, koska minulla on ollut oikealla puolella selkävaivaa ja hyppääjän polvi -ongelmaa. Siitä johtuen vasen puoli on vähän vahvempi ja pystyn luottamaan siihen paremmin, Nygård sanoo.

– Kinkan jälkeinen loikka on ollut minulle hypyn heikko kohta. Ajattelin, että jos saisin jalan vaihdolla kinkan toimimaan paremmin, kun uskallan luottaa jalkaan. Silloin myös loikka lähtisi paremmin.

Ominaisuudet ennätystasoa

Nygård harjoittelee Tukholmassa ruotsalaisen Oscar Gidewallin valmennuksessa. Jalan vaihto alkoi syksyllä ja on edennyt pikkuhiljaa ilman takaiskuja.

– Syksystä lähtien on hypätty kolmiloikkaa lyhyellä vauhdilla ja ponnistavaa jalkaa on vaihdeltu. Paljon on saanut tehdä myös mielikuvaharjoittelua, Nygård sanoo.

Lähtökohdat hallikauteen ovat muutenkin kunnossa.

– Tuntuu, että kaikki ominaisuudet ovat ennätystasoa, vaikkei niitä ole paljon testailtu poislukien nopeus, jota on testattu joka kolmas viikko. Se on ennätystasolla, Nygård sanoo.

Samaa kertoi vajaa kuukausi sitten juostu 60 metrin ennätys 7,78, joka hyppääjän mukaan ei ollut aivan sitä mihin on edellytyksiä.

– En ole tyytyväinen 60 metrin aikaan. Minulle lähtö on aika vaikea. Tekisi mieli yrittää uudestaan vielä hallikauden aikana, mutta saa nähdä jääkö siihen aikaa.

EM-kisaraja mielessä jo hallikaudella

Nygårdin kauden tavoitteena on kilpailla elokuussa Berliinin EM-kisoissa. Tulosraja sinne on 13,90, kun oma ulkorataennätys on 13,73.

– Täytyy koettaa päästä hallikaudella mahdollisimman lähelle ennätystä.


nygard_sanna_tukholma_venyttelya.jpg

– Olen pysynyt hyvin terveenä. Ei ole ollut suurempia ongelmia, Sanna Nygård arvioi syksyn harjoituskautta.