Nuorten SM: Pirkitta Marjanen huippuvauhdissa – Porvari ja Keskitalo uudelle metriluvulle – Sainio ikäkausiennätykseen

Porin Yleisurheilun Pirkitta Marjanen kiitti 22-vuotiaiden 60 metrillä kaksi ennätystä, joista jälkimmäinen toi mestaruuden.

Marjanen, 19, kiihdytti alkuerässä ajan 7,55, joka oli 0,13 sekuntia parempi kuin aiempi ennätys. Finaalissa hän pudotti sen aikaan 7,47, jolla mennään kuluvan kauden naisten hallitilastossa neljänneksi.

– Nopeustestin laskentakaavion perusteella osasin odottaa tällaista, Marjanen totesi roimasta ennätysparannuksesta.

Finaalissa päästiin liikkeelle toisella yrittämällä. Marjanen hallitsi hyvin hermonsa ja onnistui.

– Juoksu tuntui hyvältä, Marjanen makusteli juoksuaan.

Mestaruus maistui Marjaselle, sillä viime kesänä tullutta lihaskalvon repeämää on kuntoutettu maltilla ja nyt juoksu kulkee.

– Aika paljon olen tehnyt pidempiä vetoja, ehkä tämä sieltä kautta tulee, Marjanen sanoi

Jussi Ihamäen valmentama juoksijan urakka Tampereella jatkuu sunnuntaina 200 metrillä.

Baasilla ja Keskitalolla kahden mitalin päivä

Veitsiluodon Kisa-Veikkojen Mette Baas sivusi välierissä ennätystään 7,55 ja oli finaalissa toinen ajalla 7,59.

– Nyt oli tosi väsynyt olo, aiemmin päivällä 400 metriä voittanut Baas sanoi ja luopasi urakoida vielä sunnuntain 200 metriä.

– Pakkohan se on juosta, Baas tuumi pienen hymyn kera.

Pronssimitalista käytiin tiukka kamppailu. Välierissä Espoon Tapioiden Saara Keskitalo juoksi 7,62, Valkeakosken Hakan Karoliina Kujanpää 7,65 ja JKU:n Sara Francis 7,66. Finaalissa he jäivät tätä heikompiin tuloksiin, mutta Kujanpää heittäytyi kolmanneksi tasa-ajalla 7,67 Keskitalon kanssa.

Keskitalo ehti päivällä voittaa 22-vuotiaiden naisten pituushypyn. Hän paransi viidennellä kierroksella ennätystään 18 senttiä, rikkoi ensi kerran kuusi metriä tuloksella 602 ja voitti mestaruuden.

– Halusin kokeilla tätä ja testata, että ne ominaisuudet tekniikkaa lukuunottamatta, joita pituushypyssä tarvitaan, ovat kehittyneet, Keskitalo sanoi.

Keskitalo kilpailee sunnuntaina vielä 60 metrin aitajuoksussa ja on siinä tilastoykkönen.

– Tällä kaudella on ollut lähtöjen kanssa ongelmia, mutta toivon, että hyvä lähtö ja muuten hyvä juoksu osuvat joskus samaan kilpailuun, Keskitalo totesi 60 metrin finaalista.

Pursiainen: Mestaruus oli tavoitteena

Espoon Tapioiden Anna Pursiainen uusi 19-vuotiaiden naisten 60 metrin mestaruutensa ajalla 7,62. Toiseksi heittäytyi Savonlinnan Riennon Milla Pirkkalainen ajalla 7,72 ennen saman ajan juossutta Kuivasjärven Auran Sonja Stångia, joka juoksi uuden ennätyksensä.

– Ei ollut paras juoksu, mutta mestaruus oli nyt se mikä oli tavoitteena. Voitto teki hyvää itseluottamukselle, Pursiainen sanoi.

Emma Tainio Paimion Urheilijoista oli välierien nopein ajalla 7,69, mutta joutui finaalissa tyytymään neljänteen tilaan ajalla 7,76.

Inkeri Ahokas Porin Yleisurheilusta on kehittynyt tänä talvena huimasti ja voitti yllättäen 17-vuotiaiden tyttöjen 60 metriä ennätyksellään 7,73. Kuivasjärven Auran Aino Vuorjoki oli toinen täsmälleen samalla ajalla ja HIFK:n Liina Tervo kolmas 0,07 sekuntia hävinneenä.

Ahokkaan ennätys ennen tätä kautta oli vain 8,05, millä ajalla hän olisi ollut alkuerissäkin vasta 15:s.

Sainio aitoi 17-vuotiaiden kaikkien aikojen kakkosajan

Tampereen Pyrinnön Antti Sainio kiiti 17-vuotiaiden 300 metrin aitajuoksun mestariksi Suomen kaikkien aikojen toiseksi parhaalla halliajalla 37,77. Se jäi vain 0,21 sekuntia Jussi Kanervon nimissä olevasta tämän ikäluokan Suomen ennätyksestä.

– Suomen ennätystä en ajatellut, kun olen vielä vuoden nuorempi, mutta 38 sekunnin alitus oli tavoitteena, Sainio sanoi.

Sainion, 15, oma ennätys ennen juoksua oli aiemmin tänä talvena juostu 38,15. Pirkkahallin tulos on 16-vuotiaiden uusi ikäkausiennätys.

– Menin kaksi ensimmäistä aitaväliä 14 askelella ja loput 15 askelella. Se toimi. Juoksun lopussa oli hyvin voimia. Kesäksi 400 metrin aitajuoksuun tämä lupaa hyvää, Sainio sanoi.

Sainion seurakaveri Jere Haapalainen oli toinen ajalla 39,05. Hän voitti neljä tuntia aiemmin 800 metrin mestaruuden.

Essi Niskala aitoi huippuajan 300 metrillä

Kuivasjärven Auran Essi Niskala voitti 17-vuotiaiden tyttöjen 300 metrin aitajuoksun erinomaisella ajalla 42,30. Omaa ennätystään hän paransi lähes kaksi sekuntia.

– Ei ollut mitään aikatavoitetta. Juoksu meni hyvin, Niskala kertoi.

Niskalan aika on 16-vuotiaiden kaikkien aikojen toiseksi paras. Vain Frida Hämäläinen on juossut samanikäisenä hitusen nopeammin 42,22.

Erinomaisen ajan 43,51 juoksi myös toiseksi sijoittunut Jenna Vakkilainen Vantaan Salamista, joka viime kesänä rikkoi 15-vuotiaiden Suomen ennätyksen 80 metrin aitajuoksussa.

– Juoksu oli ihan ok. Talviharjoitteluun kaipaisin Vantaalle sitä kiertävää rataa, toivoi Vakkilainen.

Porvari rikkoi 7 metrin rajan

Hartolan Voiman Eemil Porvari voitti 19-vuotiaiden miesten pituushypyn tuloksella 706. Hän ponnisti ensi kerran urallaan yli seitsemän metriä. Tätä ennen Porvari on voittanut nuorten mestaruuksia myös kolmiloikassa, keihäänheitossa, viisiottelussa ja kymmenottelussa.

Joensuun Katajan Sakari Vallius yllätti venymällä toiseksi tuloksella 683. Valliuksen oma ennätys parani peräti 37 senttiä.

17-vuotiaiden tyttöjen korkeushypyssä Keuruun Kisailijoiden Tuuli Järvinen ylitti viimeiseillä yrityksellään voittokorkeuden 173. Järvisen viimeiseen yritykseen asti johtanut Neea-Mari Joki Pohjan Koitosta ylitti 170 ilman yhtäkään pudotusta.