Nuorten SM: Heikkinen ja Mononen 3000 metrin valtiaat – Frida Hämäläinen aitoi talven kärkiajan

Lempäälän Kisan Santtu Heikkinen antoi muiden tehdä työt ja kuittasi 19-vuotiaiden 3000 metrin mestaruuden terävällä kirillä. Voitto heltisi ajalla 8.43,16.

– Nyt tavoite oli juosta vain voitosta. Juoksen 18 tunnin päästä 400 metriä, joten jätin kiriratkaisun aivan loppuun, Heikkinen sanoi.

Viikko sitten Jyväskylässä miesten hallimestaruuskilpailuissa Heikkinen oli 800 metrillä kolmas ja 1500 metrillä neljäs. Tampereella nuorten hallimestaruuskilpailuissa häntä ei kuitenkaan nähdä keskimatkoilla.

– 800 metriä on tänä talvena kulkenut niin hyvin, että 400 metriäkin täytyy jollakin tapaa mennä. Mitalia lähden siltäkin matkalta tavoittelemaan, Heikkinen sanoi.

Toiseksi juoksi hyvän tovin juoksua vauhdittanut Turun Urheiluliiton Tuure Haapanen ajalla 8.45,16. Ikaalisten Urheilijoiden Oskari Kangasniemi oli kolmas ajalla 8.48,62.

Mestari-Mononen: ”Ei se ihan hirveältä tuntunut”

Lahden Ahkeran Ilona Mononen juoksi talven kolmannen SM-mitalinsa voittamalla 19-vuotiaiden naisten 3000 metriä. Hän pysytteli kärkijoukossa kaksi kilometriä ja karkasi sitten ylivoımaiseen voittoon ajalla 9.55,53. Jyväskylässä viikko sitten hän oli 800 metrillä toinen ja 1500 metrillä kolmas.

– Juoksu tuntui niin helpolta, etten viitsinyt enää peesata ja juoksi vähän reippaammin sen viimeisen tuhat metriä, Mononen sanoi.

Keskimatkoilla viihtyvälle Monoselle, 17, kilpailu oli uran ensimmäinen 3000 metrin kilpailu hallissa.

— Ei se ihan hirveältä tuntunut. Saatan juosta 3000 metriä kesällä uudestaan, muttei se 800 ja 1500 metriä voita.

Mononen juoksee Tampereella vielä 800 metriä.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Alisa Virtanen oli toinen ajalla 10.01,84 ja alkumatkan johtanut helsinkiläisen Runners Clubin Lotta Malmivaara kolmas ajalla 10.04,51. Malmivaara paransi ennätystään lähes puoli minuuttia.

Hämäläinen juoksi talven kärkiajan

Tampereen Pyrinnön Frida Hämäläinen juoksi kauden kotimaisen kärkiajan 300 metrin aitajuoksussa voittaen 22-vuotiaiden hallimestaruuden ajalla 41,94. Hyvän vastuksen Hämläiselle tarjosi Vasa Iddrottssällskapin Mathilda Kvist ajalla 42,67.

– Sain nyt tuon ajan paranemaan ja olen siihen tyytyväinen, Hämäläinen viittasi ajan parannuksella talven aiempaan starttiinsa, missä laika painui päälle 42 sekunnin.

Hämäläinen on syksystä lähtien harjoittelut entisen huippuaiturin Tuija Helanderin valmennuksessa.

– Olen juossut enemmän syksyllä aerobista ja nyt vetoja. Muuten harjoittelussa ei ole suurta eroa aiempaan, Hämäläinen sanoo.

Naisten aiempaa kauden kärkitulosta 42,12 hallussaan pitänyt Heidi Salminen Jyväskylän Kenttäurheilijoista voitti nyt 19-vuotiaiden mestaruuden ajalla 43,01.

22-vuotiaiden miesten 300 metrin aitajuoksussa Helsingin IFK:n Anton Tallbacka jätti seuraavaa kilpailijaa lähes kaksi sekuntia. Tallbackan voittoaika oli 37,82.

19-vuotiaiden mestaruuden voitti Tampereen Pyrinnön Jaakko Linnus ajalla 38,52. Alle 40 sekunnin aitoivat myös Lapuan Virkiän Valtteri Louko ja Noormarkun Nopsan Oliver Oksanen. Koko mitalikolmikko ovat vasta 17-vuotiaita.

Kosonen: ”Ajatukset olivat jo muualla”

Tampereen Pyrinnön Daniel Kososen ylitti 210 ja voitti 22-vuotiaiden korkeushypyn. Kaikki kolme yritystä korkeudesta 215 kaatuivat samaan ongelmaan.

– Ponnistus lähti aivan liian kaukaa. Ei se noin kaukaa ole lähtenyt harjoituksissakaan, Kosonen ihmetteli.

Kosonen löysi kuitenkin syyn teknisesti heikkoon tekemiseen.

– Ajatukset taisivat olla ihan muualla, Kosonen viittasi Torunin EM-kilpailuihin.

Kosonen on tällä kaudella ylittänyt 220 ja kutsu Toruniin tuli yllätyksenä.

– Vasta tiistaina sain kuulla, että sellainen mahdollisuus on. Olin jo valmistautunut siihen, että nämä kilpailut ovat hallikauden viimeiset. Nyt suunnitelmat muuttuivat niin, etten hyppää pituutta ja kolmiloikkaa näissä kilpailuissa, Kosonen sanoi.

Viimekesäinen miesten mestari Äänekosken Urheilijoiden Arttu Mattila pudotti kolmesti aloituskorkeudestaan kahdesta metristä. Kaksi metriä ylitti Kososen lisäksi vain hänen seuratoverinsa Ville Eikkula.

Vanninen paransi ennätystään liki puoli metriä

Järjestävän seuran moniottelija Saga Vanninen voitti 19-vuotiaiden naisten hyvätasoisen kuulakilpailun ennätyksellään 14,78. Aiempi ennätys parani roimasti 46 senttiä. Tulos on 18-vuotiaiden kaikkien aikojen hallitilaston kuudenneksi paras.

Iitin Pyrinnön Annukka Vainonen työnsi toiseksi tuloksella 13,63. Seuraaviksi sijoittuneet Viitasaaren Viestin Vilma Räsänen ja Närpiön Kraftin Johanna Tikkala paransivat ennätyksiään metrillä. Heidän uudet ennätyksensä kirjataan 12,97 ja 12,64.