Nuorten SM: Heikkinen ja Kivelä kolmesti mitaleille – Katajalaakso ja Mononen ylivoimaisia – Tuuli Järvinen hätyytteli neljää metriä

Lempäälän Kisan Santtu Heikkinen ja Aleksi Kivelä juoksivat nuorten hallimestaruuskilpailusta kolme mitalia: Heikkinen kaksi mestaruutta ja hopean, Kivelä kolme mestaruutta.

Heikkinen päätti kolmen mitalin urakan komealla kirillä. Hän karkasi 19-vuotiaiden 800 metrin viimeisellä 300 metrin kierroksella ylivoimaiseen voittoon ajalla 1.55,38.

– Tavoitteena oli kaksi mestaruutta ja mitalia. Tuli kaksi kultaa ja yksi hopea. Olen tosi tyytyväinen, 800 ja 3000 metriä voıttanut ja 400 metriltä hopean juossut Heikkinen sanoi.

– Nyt 800 metrillä tuntui tosi irtonaiselta. Päätin jo ennen kilpailua, että otan viimeisen 300 metriä ihan täysillä, mutta olisin voinut lähteä aiemminkin.

Kilpailussa mentiin 400 metriä 61 sekuntiin ja toisen kierroksen Heikkinen kiri 55 sekuntiin. Seuraaviksi juoksivat Turun Urheiluliiton Tuure Haapanen ja naisten mestarin Ilona Monosen isoveli Matias Mononen Lahden Ahkerasta ajoin 1.58,52 ja 1.58,67.

Kivelä voitti ensimmäiset SM-mitalinsa

Aleksi Kivelä sinetöi kisojen päätöspäivänä kolmannen mestaruuden, kun 400 metrin kiri toi 3000 metrin voiton omalla ennätyksellä 8.30,93.

– Hyvältä tuntui, kun tuli ensimmäiset Suomen mestaruudet ja kerralla kolme, Kivelä hymyili.

Kärkimiesten tavoite oli juosta 8.30:n vauhtia. Kivelä ei vetovuorollaan siihen pystynyt, mutta Joensuun Katajan Mika Kotiranta korjasi tilanteen ja piti yllä matkavauhtia. Kivelän pitkään kiriin Kotiranta ei pystynyt vastamaan, mutta löi loppukiritaistelussa Kivelän seuratoverin Leevi Kerosen ajoin 8.33,97 – 8.34,10.

– Omalla vetovuorolla kone ei oikein toiminut ja sitten 400 metriä ennen maalia oli mielessä vain mitali. Ajattelin, että kun kiri toimi eilen 1500 metrillä, se voisi toimia nytkin, Kivelä kertoi.

Katajalaakso ei kärkipaikasta luopunut

Naisten 3000 metrillä Lahden Ahkeran Emma Katajalaakso karisti kilpailijat kannoiltaan jo alkumatkasta lukuunottamatta toiseksi juossutta Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Sara-Elise Ruokosta, jonka Katajalaakso piti takanaan ajoin 9.54,83 ja 9.57,41.

– Onneksi Sara tuli mukaan. Oli mukavampi juosta, kun oli kilpakumppani, Katajalaakso sanoi.

Kannuksen Urasta Lahden Ahkeraan siirtynyt Katajalaakso on viihtynyt Lahdessa ja Ville Hautalan valmennuksesta.

– Harjoittelun seuranta on tarkempaa ja on hyvät harjoituskaverit, Katajalaakso kiitti.

Ennätyksiä rikottiin roppakaupalla. 800 metrin kolmonen Tampereen Pyrinnön Kiia Keinonen kiri taas kolmanneksi ennen JKU:n Heini Ikosta ja 1500 metrin mestaria Maaningan Mahdin Veera Mensosta. He kaikki juoksivat ennätyksensä. Kuudenneksi tullut Suomussalmen Rastin Veera Laaksoviita paransi ennätystään täyden minuutin ja 23,23 sekuntia!

Mononen kasvatti hallikauden saalista toisella mestaruudella

Naisten 800 metrillä Lahden Ahkeran Ilona Mononen peesaili ensimmäiset 400 metriä Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Alisa Virtasen takana ja kiihdytti sitten omille teilleen ja mestariksi ajalla 2.10,30. Mononen voitti jo avauspäivänä 3000 metriä.

– Ensimmäinen 400 metriä oli hidas, 66,5 sekuntia, mutta Alisan perässä oli rentoa juosta. En halunnut kiristää liian aikaisin. Juoksu tuli yllättävän helposti, Mononen sanoi.

Monosen, 17, hallikausi on ollut mainio. Hän juoksi Jyväskylän SM-kilpailuista 800 ja 1500 metriltä mitalit ja pinkaisi Pajulahdessa helmikuun puolivälissä 800 metrin ennätyksekseen 2.08,85.

– Hallikauteen olen tyytyväinen. Olen saanut pysyttyä kesän kunnossa ja parannettuakin sitä, kun Pajulahden 800 metrillä pääsin jo alle kesän ennätyksen.

Toiseksi sijoittui Kuivasjärven Auran Ronja Koskela halliennätyksellään 2.11,99.

Mestaruutta puolustanut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Alisa Virtanen oli neljäs seuratoverinsa Venla Saaren jälkeen ajoin 2.12,87 ja 2.13,41.

Tuuli Järvinen hätyytteli neljää metriä

Seiväshyppääjä Tuuli Järvinen kuorrutti 17-vuotiaiden mestaruuden ennätyksellään 390. Järvinen ylitti 390 toisella yrityksellään ja teki sen jälkeen hyviä yrityksiä neljästä metristä.

– Tosi hyviä yrityksiä. Pientä hienosäätöä se vielä vaatii, mutta neljä metriä olisi voinut mennä jo nyt, Järvinen sanoi.

Vuosi sitten Järvisen hallikauden paras tulos oli 361. Ulkoradoilla viime kesänä ennätys nousi 385:ee. Viikko sitten Jyväskylän SM-kilpailuissa Järvinen nosti halliennätyksensä tulokseen 382.

– Juoksu on mennyt eteenpäin ja olen päässyt isompiin seipäisiin, Järvinen totesi.

Samoin kehityksen näki Pietari Outinen, joka vastaa Järvisen tekniikkavalmennuksesta. Toisena valmentajana toimii Terhi Järvinen.

– Voimaakin on tullut lisää, Outinen sanoo.

Tampereella Järvinen voitti lauantaina jo korkeushypyn mestaruuden ylitettyään 173. Toiseksi naisten seiväshypyssä sijoittui 360 ylittänyt Riihimäen Kiskon Vanessa Lindberg.