Nuorten SM: Eino Vuori kiiti loistovauhtia Pirkkahallissa

Hämeenlinnan Tarmon Eino Vuori löysi 19-vuotiaiden 60 metrin mestariksi ennätyksellään 6,81, jolla hän nousee ikäluokan kaikkien aikojen Suomen tilastossa kuudenneksi ja tämän talven miesten tilastossa jaetulle neljännelle sijalle. Oma ennätys koheni kolme sekunnin sadasosaa.

– Tavoite oli 6,80:n alitus. Tuntui, ettei finaalissa ollut ihan tarpeeksi energiaa. Välierä oli parempi juoksu, mutta löysäsin siinä lopussa ja siinä ehkä meni huippuaika, Vuori sanoi.

Vuori oli välierien nopein samalla ajalla 6,87 Pietarsaaren Drottin Alexander Björkgrenin kanssa. Björkgren oli finaalissa toinen ajalla 6,89 ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Arttu Peltola kolmas ajalla 6,91.

Hämeenlinnan lukiossa urheilulinjalla opiskeleva Vuori on päässyt harjoittelemaan koronan kiusaaman syksyn ja talven aikana normaalisti. Kesää kohti hän etenee kovin tavoittein.

– Ale 10,40:n haluaisin 100 metriä. Se on kova tavoite, Vuori sanoi.

Pirkkahallissa Vuori juoksee vielä sunnuntaina 200 metriä.

19-vuotiaiden koko mitalikolmikko juoksi nopeammin, kuin 22-vuotiaiden mestari.

Alatupa voitti ja kaatui jarrutuksessa

22-vuotiaiden miesten 60 metrin finaalissa oli draamaa, kun Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Konsta Alatupa kompastui ja kaatui juoksun jälkeisessä jarrutuksessa. Hän voitti juoksun ylivoimaisesti ajalla 6,93.

Torunin EM-kilpailuihin valitun Samuel Purolan kaksoisveli Oulun Pyrinnön Eeli Purola oli toinen ajalla 7,03.

– Takareiteen siinä tuli venytystä. Se on kipeä ja kuvataan sunnuntaina. Nilkkakin sai osuman. Harmittaa tällainen takaisku. Piti aloittaa harjoittelu heti ensi viikolla, kun hallikaudella ei ole paljon harjoiteltu, Alatupa sanoi.

– Kesälle on kuitenkin kovat tavoitteet, hän lisäsi.

Haukivuoren Kisailijoiden Jarmo Eromäki voitti 17-vuotiaiden 60 metrin mestaruuden ja kohensi ennätystään kuusi sekunnin sadasosaa aikaan 7,09.

— Jännitti vähän. Tuntui, että jäin lähdössä telineisiin. Mutta ihan hyvin, kun ottaa huomioon, etten ole keskittynyt hallikauteen. Juoksin vain tämän 60 metrin kilpailun ja yhden harjoituskilpailun ennen tätä, Eromäki sanoi.

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Rasmus Vehmaa oli toinen ennätyksellään 7,11. Hänen ennätyksensä ennen nuorten SM-kilpailua oli 7,27 ja se putosi jo välierissä 7,16:een.

– Tyytyväinen pitää olla, kun ennätyksestä lähti yli kaksi kymmenystä, Vehmaa sanoi.

Porin Yleisurheiun Niklas Viikisalo oli kolmas ennätyksellään 7,14.

Alinguélle jälleen mestaruus, mutta nilkkavaiva keskeytti kilpailun

Janakkalan Janan Iikka Alingué kirkasti miesten SM-kilpailujen hopeamitalin 22-vuotiaiden mestaruudeksi. Alingué ponnisti parhaansa toisella yrityksellään, mutta keskeytti kilpailun kolmannen hypyn jälkeen.

– Tässä on ollut pientä ongelmaa takareidessä ja päätin osallistumisesta vasta verryttelyssä. Kolmannessa hypyssä tuli pieni vastaponnistus, satutin vähän nilkkaa ja päätin jättää kisan siihen, Alingué sanoi.

Alingué voitti jo kymmenennen pituushypyn tai kolmiloikan nuorten sarjan mestaruutensa. Lapin Lukon Aaro Davidila oli toinen loikittuaan 15,05.

19-vuotiaiden naisten kaksoismestarin Nea Lennon pikkusisko Sanni Lento rikkoi ensimmäisen kerran 12 metrin rajan ja voitti 17-vuotiaiden tyttöjen kolmiloikan tuloksella 12,04. Eroa seuraaviin kertyi 69 senttiä.

Hämeenlinnan Tarmon Joonatan Veijola voitti 17-vuotiaiden poikien korkeushypyn ylittämällä sentilleen oman pituutensa 195 senttiä. Seuraavat kilpailijat jäivät kymmenen sentin päähän.

Martti Hyvärinen Lappeenrannan Urheilu-Miehistä voitti 17-vuotiaiden poikien seiväshypyn tuloksella 445, joka sivuaa hänen viimekesäistä ennätystään. Kalannin Vankan moniottelija Otto Hiivola sijoittui toiseksi 10 senttiä Hyväriselle hävinneenä.

Kangas vaihtoi pyörähdykseen ja vei mestaruuden

22-vuotiaiden naisten kuulantyönnön voitti Emilia Kangas. Hän vaihtoi syksyllä pakituksesta pyörähdyksen ja on ajanut sitä pikkuhiljaa. Talven kahdessa ensimmäisessä kilpailussa hän jäi ilman tulosta, mutta Pirkkahallissa mestaruus irtosi tuloksella 13,85.

Voittotyönnön Kangas teki viimeistä edellisellä kierroksella.

– En todellakaan halunnut jäädä hopealle tuolla tuloksella, Kangas sanoi.

Kankaan pyörähdys toimii harjoituksissa hyvin, mutta kilpailutyöntöihin tarvitaan lisää rutiinia.

– Treeneissä se menee todella hyvin, mutta kilpailussa on vielä hieman eri tilanne, kun kilpailujännitys jäykistää kropppaa.

Karhulan Urheilijoiden moniottelija Janette Hanski oli toinen hävittyään Kankaalle vain neljä senttiä. Janakkalan Janan Sanni Kuparinen oli kolmas tuloksella 13,56.

Yksi kilpailuiden suurimmista ennakkosuosikeista Virtain Urheilijoiden Helena Leveelahti jäi ilman tulosta. Finaaliin päästäkseen hänen olisi pitänyt kolmella ensimmäisellä kierroksella työntää vain 10,63, mikä on lähes viisi metriä vähemmän kuin hänen ennätyksensä.

17-vuotiaiden poikien 800 metrin loppukirissä järjestävän seuran Jere Haapalainen oli paljon muita terävämpi ajalla 1.59,28. Toiseksi sijoittunut Miska Koponen Viipurin Urheilijoista hävisi 1,14 sekuntia.

17-vuotiaiden tyttöjen samalla matkalla Loimaan Leiskun Minea Lindén oli aivan ylivoimainen ajalla 2.15,95. Toiseksi sijoittunut HIFK:n Teresa Perttilä hävisi Lindénille 2,61 sekuntia.