Nuorten SM: Baas, Lento, Kivelä ja Salminen tuplamestareiksi

Veitsiluodon Kisaveikkojen Mette Baas pinkaisi lauantaina nuorten hallimestaruuskilpailuissa 22-vuotiaiden 400 metrin mestariksi. Viikko sitten Jyväskylässä hän juhli naisten mestaruutta. Tampereen Pirkkahallin 300 metrin radalla mestaruus irtosi ajalla 55,11, minkä jälkeen Baasin urakka jatkui 60 metrin kilpailussa.

– Aika tasapaksu juoksu. Ei oikein hyvältä tuntunut, eikä ollut vastusta, Baas tuumi 400 metrin kilpailusta.

Lahden Ahkeran Veera Perälä oli toinen ajalla 57,21 ja 300 metrin aitajuoksun perjantaina voittanut Tampereen Pyrinnön Frida Hämäläinen kolmas ajalla 58,08.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Heidi Salminen voitti 19-vuotiaiden 400 metriä hyvällä ajalla ja pitkien halliratojen ennätyksellään 56,03. Vammalan seudun Voiman Veera Mattila ja Kuivasjärven Auran Ronja Koskela olivat toinen ja kolmas ennätyksillään 56,41 ja 57,16.

– Alku meni hyvin, mutta 150 viimeisellä metrillä iski tosi kovat hapot. Onneksi pääsin juoksemaan niin, että Veera ja Ronja olivat ulompana. Sillä tavoin näin vähän vauhtia, kun juoksin 400 metriä ensimmäistä kertaa 300 metrin radalla, Salminen sanoi.

Mestaruus oli Salmiselle, 17, jo toinen. Hän voitti perjantaina 19-vuotiaiden 300 metrin aitajuoksun ja kilpailee vielä sunnuntaina 200 metrillä.

Heikkiselle mitali myös varttimaililta

19-vuotiaiden miesten 400 metrillä Lempäälän Kisan Santtu Heikkinen sai tavoittelemansa mitalin. Avauspäivänä Pirkkahallissa 3000 metriä voittanut Heikkinen oli 400 metrillä toiseksi nopein ennätyksellään 50,46. Kilpailun voitti 400 metriä voitti ylivoimaisesti Tampereen Pyrinnön Joel Turkka ajalla 49,34.

– Mitali oli tavoite ja 300 metriin asti tuli tosi hyvin, mutta 100 viimeisellä metrillä juoksu kanttasi. Olen alle 50 sekunnin kunnossa, mutta eilinen 3000 metriä painoi jaloissa, Heikkinen sanoi.

Turkalle puolenpäivän aikaan juostu 400 metriä oli rahtusen aikainen.

– Tuli silti halliennätys. Illemmalla olisi mennyt alle 49:n sekunnin, Turkka sanoi.

Vantaan Kenttäurheilijat -58:n Elias Jrad vei 22-vuotiaiden mestaruuden ennätyksellään 49,15. Ennätystään kohensivat myös toiseksi ja kolmanneksi ajoin 49,52 ja 49,58 juosseet Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Pietari Valoranta ja HIFK:n Anton Tallbacka, joka perjantaina voitti 300 metrin aitajuoksun.

Nea Lento tuplamestariksi

Tampereen Pyrinnön Nea Lento ponnisti 19-vuotiaiden kolmiloikan mestariksi tuloksella 12,93. Kisojen avauspäivänä hän voitti pituushypyn tuloksella 618.

– Oli taas merkin kanssa vaikeuksia ja ehkä myös edellispäivän pituushyppy painoi, mutta mestaruuteen olen tyytyväinen, Lento totesi.

Turun Urheiluliiton Ilona Ruohola oli toinen tuloksella 12,44. Samalle metriluvulle kärkikaksikon lisäksi ylsivät Milla Pirkkalainen Savonlinnan Riennosta ja Wilhelmiina Harju Jyväskylän Kenttäurheilijoista.

Nea Lennon pikkusisko Sanni Lento rikkoi ensimmäisen kerran 12 metrin rajan ja voitti 17-vuotiaiden tyttöjen kolmiloikan tuloksella 12,04. Eroa seuraaviin kertyi 69 senttiä. Hämeenlinnan Tarmon Joonatan Veijola voitti 17-vuotiaiden poikien korkeushypyn ylittämällä 195 senttiä. Seuraavat kilpailijat jäivät kymmenen sentin päähän

Mensonen väkevin 1500 metrin loppukirissä

Maaningan Mahdin Veera Mensosen riemulla ei ollut rajoja, kun 22-vuotiaiden 1500 metrin mestaruus varmistui tiukan kiritaiston päätteeksi. Aiemmin hän on kolme vuotta sitten Kuortaneella voittanut 19-vuotiaiden 800 ja 1500 metriä.

– Sen jälkeen on ollut sairastelua eikä kroppa ole ottanut vastaan treeniä. Olen käynyt aika syvissä vesissä, Mensonen sanoi.

Lahden Ahkeran Emma Katajalaakso veti pääosan matkaa, mutta jäi 200 metrin mittaisessa kirissä viidenneksi. Mensonen kukisti kiritaistelussa Turun Urheiluliion Viola Westlingin viidellä sekunnin sadasosalla ajalla 4.33,21. Molemmat juoksivat ennätyksensä. Reetta Joronen Savonlinnan Riennosta ei hänkään hävinnyt Mensoselle kuin 0,35 sekuntia.

– Tiesin, että tästä tulee tiukka kilpailu. Juoksin Jyväskylässä kaksi matkaa ja keskiviikkona oli iso tentti. Tuntui, että palauduin Jyväskylän juoksuista vasta tentin jälkeen. Päätin siksi jättää perjantaisen 800 metriä juoksematta ja se oli oikea ratkaisu, Mensonen kertoi.

Perjantaina 800 metriä voittanut Westling juoksi 1500 metriä vasta toista.kertaa.

– Tämä on minulle vielä uusi matka, Westling tuumi.

Kivelän pitkä kiri puri

Lempäälän Kisan Aleksi Kivelän pitkä kiri puri 22-vuotiaiden 1500 metrillä. Edellispäivänä jo 800 metriä voittanut Kivelä pinkoi mestariksi halliennätyksellään 3.56,13.

– Eilinen juoksu 800 metrillä tuntui niin irtonaiselta, että päätin 400 metriä ennen maalia, että kokeillaan tähän nyt vähän kovempi 400 metriä. Se tuli hyvin, Kivelä kuvasi juoksun ratkaisua.

Kivelälle mestaruus maistui. Hän pääsi kesäkuussa armeijasta ja aloitti yliopisto-opinnot Tampereella, muttei ole koronarajoitusten takia päässyt Pirkkahalliin harjoittelemaan.

– Päätettiin valmentajan kanssa kuitenkin, että tehdään normaalia hallikauteen valmistavaa treeniä, vaikka olen juossut aika paljon juoksumatolla, Kivelä kertoi.

Joensuun Katajan Mika Kotiranta ja Kuusankosken Urheiluseuran Niklas Heikkilä olivat toinen ja kolmas ajoin 3.58,34 ja 3.58,95. Neljä minuuttia alitti myös Joensuun Katajan Samuel Auvinen.

17-vuotiaiden poikien 800 metrin loppukirissä järjestävän seuran Jere Haapalainen oli paljon muita terävämpi ajalla 1.59,28. Toiseksi sijoittunut Miska Koponen Viipurin Urheilijoista hävisi 1,14 sekuntia.

Loimaan Leiskun Minea Lindén oli ylivoimainen 17-vuotiaiden tyttöjen 800 metrillä ajalla 2.15,95. Toiseksi sijoittunut HIFK:n Teresa Perttilä hävisi Lindénille 2,61 sekuntia.

Paavo Puro Suolahden Urhosta voitti 17-vuotiaiden poikien kuulantyönnön tuloksella 15,62.

Saga Andersson jäi ilman tulosta – Silja voitti mestaruuden

22-vuotiaiden naisten seiväshypyssä Esbo IF:n Saga Andersson aloitti kilpailunsa kaikkien muiden jo lopetettua, mutta pudotti kolmesti aloituskorkeudestaan 405.

Mestaruuden voitti Vasa Iddrottssällskapin Sofie Westerlund taktisesti kypsällä suorituksellaan. Hän pudotti kerran 375:stä, jätti 380 väliin ja ylitti ratkaisukorkeuden 385 ensimmäisellä yrityksellään. Karijoen Tapparan Minttu Koskiaho oli toinen tuloksella 380.

Saga Anderssonin pikkusisko Silja Andersson voitti 19-vuotiaiden mestaruuden ylitettyään 375. Toinen oli 365 ylittänyt Emma Rovasalo Hyvinkään Seudun Urheilijoista ja kolmas Minttu Koskiahon pikkusisko Miisa Koskiaho.

15-vuotias Paavo Puro Suolahden Urhosta voitti 17-vuotiaiden poikien kuulantyönnön tuloksella 15,62. Henrik Lehtinen Lauttakylän Lujasta paransi ennätystään eikä hävinnyt Purolle kuin 12 senttiä. Someron Esan Max Lampinen rikkoi ensi kerran 15 metrin rajan ja oli kolmas.

(Artikkelia täydennetään kilpailuiden edetessä.)