Nuorisoyleisurheilun innovaatiot eurooppalaisia edelläkävijöitä

Nuorisoyleisurheilun innovaatiot eurooppalaisia edelläkävijöitä

Suomalaisessa nuorisoyleisurheilutyössä edetään eturintamassa ainakin eurooppalaisessa vertailussa. Somenuoret ja kouluyleisurheilun saralla tehty toiminta kiinnostivat kuulijoita Euroopan yleisurheiluliiton (EA) seura- ja nuorisovastaavien tapaamisessa Frankfurtissa.

– Esitellessäni somenuoret-toimintaa tai meidän historiaan koululaiskisoissa ilmeet olivat yllättyneitä, tapahtumaan osallistunut SUL:n projektivastaava Marjaana Pöntinen muistelee.

– Tärkeintä oli kuitenkin kuulla mitä muut tekevät, millä tasolla ja miten. Monta kertaa tuli kuitenkin olo, että meillä nämä asiat ovat paljon muita edellä.

Samaan tapaan eurooppalaisten kollegoiden tapaamisen ja ideoiden vaihdon antia kuvasivat Pöntisen ohella tapahtumassa olleet Hämeenlinnan Tarmon nuorisopäällikkö Ville Vepsä ja SUL:n ja Lahden Ahkeran pesteissä työskentelevä Matti Hannikainen.

–  Euroopan yleisurheilussa ollaan sitä mieltä, että lajista pitää saada hauskempi ja kiinnostavampi lapsille ja nuorille. Yleisvaikutelma oli, että SUL:ssa ollaan ajan hermolla, Vepsä totesi.

EA luomassa yhteisiä foorumeja

Hannikainen osallistui Frankfurtin tapaamisessa seuraorganisaatio-osuuksiin.

– Kuulin esimerkkejä eurooppalaisista seuroista. Olin yllättynyt kuinka paljon yhtäläisyyksiä seurojen toiminnoissa on Suomeenkin verrattuna. Oli ilo kuulla, että EA haluaa kehittää toimintaansa olemaan lähempänä ja palvelemaan paremmin jäsenliittojaan, Hannikainen sanoo.

EA:n suunnitelmissa on luoda erilaisia yhdistäviä foorumeita, jotka voivat olla sosiaalisen median kautta toimivia, mobiilisovellutuksia tai tapahtumia. Tavoitteena on, että näiden avulla nuoret voivat kokea olevansa osa eurooppalaisia yleisurheilua.

Frankfurtissa ajatuksia, kokemuksia ja ideoita oli vaihtamassa 143 yleisurheilun tekijää 46 maasta.  

Tapahtuma koostui alustuksista, työpajoista ja yhteisestä ideoinnista, jossa pohdittiin EA:n roolia seurojen ja nuorten yleisurheilutyössä. Alustuspuheenvuorot käsittelivät nuorten somekäyttäytymistä, liian aikaista yhteen lajiin erikoistumista yleisurheilussa sekä hauskuuden säilyttämistä nuorten urheilussa.

Kesäkuinen YAG kiinnosti

Suomen tiimin erikoisprojektina oli Youth Athletics Games -tapahtuman markkinointi. Espoossa kesäkuun alussa käytävä kilpailu kiinnosti eurooppalaisia nuorisoyleisurheilun tekijöitä.

– Markkinointi meni hyvin ja porukka innostui asiasta. Isommille yhteisille tapahtumille Euroopan sisällä on tarvetta, Pöntinen sanoo.


hannikainen_matti_vepsa_ville-1.jpg

Kesäkuisen YAG:n markkinointi oli suomalaistiimin erityisohjelmana Frankfurtissa.