Nuoret tähdet loistavat Espoon EM-kisoissa

Espoossa Leppävaaran stadionilla kilpaillaan keskiviikosta alkaen alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuksista. Suomen joukkueesta moukarinheittäjä Silja Kosonen ja seitsenottelija Saga Vanninen ovat molemmat hallitsevia alle 20-vuotiaiden maailmanmestareita, ja kumpikin on alle 23-vuotiaiden tämän vuoden EM-tilaston ykkönen, mutta kovia urheilijoita löytyy muistakin joukkueista.

Kisojen nimekkäimmät urheilijat ovat Iso-Britannian 800 metrin juoksija Keely Hodgkinson ja liettualainen toisen polven kiekonheittäjä Mykolas Alekna, jotka voittivat viime kesänä aikuisten Euroopan mestaruudet. Mikään yllätys ei olisi, jos he ottaisivat elokuussa pidettävissä Budapestin MM-kisoissa myös lajiensa maailmanmestaruudet.

Hodgkinson oli viime kesän Eugenen MM-kilpailuissa ja Tokion olympiakisoissa kaksi vuotta sitten hopealla ja voitti 800 metrin Euroopan mestaruuden myös talven hallikisoissa Istanbulissa. Espoossa Hodgkinson juoksee 400 metriä, millä matkalla hän on EM-tilaston viides – heti hänen jälkeensä kuudes on Suomen Katriina Wright.

Alekna oli viime kesänä EM-tittelin lisäksi myös MM-kisoissa hopealla. Tänä kesänä hän on heittänyt kahdesti alle 23-vuotiaiden Euroopan ennätykset 70,40 ja 71,00.

Pikamatkoilla aikuisten EM-mitalisteja ja nuorten maailmanmestari

Sveitsiläinen Ditaji Kambundji oli naisten 100 metrin aitajuoksussa pronssilla sekä viime kesänä Münchenin EM-kisoissa että viime talvena Istanbulin EM-hallissa. Kambundjin ennätys 12,70 on täsmälleen sama kuin Reetta Hurskeen Suomen ennätys.

Miesten pikajuoksujen kuumin nimi on israelilainen Blessing Afrifa, jonka isä on syntynyt Ghanassa. Afrifa yllätti viime kesänä voittamalla alle 20-vuotiaiden miesten 200 metrin maailmanmestaruuden vastatuulessa ajalla 19,96.

Britti Jeremiah Azu on hallitseva miesten Euroopan mestari 4×100 metrin viestinjuoksusta ja pinkoi viime kesänä Münchenin EM-kilpailuiden 100 metrillä kolmanneksi. Yksi kovista haastajista on myös tänä vuonna 100 metriä 10,02 juossut hollantilainen Raphael Bouju.

Pituushyppääjä Larissa Iapichino on toisen polven huippu-urheilija. Hän voitti juuri Tukholman Timanttiliigan osakilpailun.

Pituushypyssä useita maailmantähtiä

Naisten pituushypyssä kilpailee italialainen toisen polven huippu-urheilija Larissa Iapichino, joka oli Istanbulin EM-hallissa toinen ja voitti juuri Tukholman Timanttiliigan osakilpailun. Hänen äitinsä on kaksinkertainen pituushypyn maailmanmestari Fiona May ja isänsä seiväshypyn MM-nelonen Gianni Iapichino.

Miesten pituushypyssä kilpailevat ranskalaiset Erwan Konate ja Jules Pommery. Heistä Konate on kaksinkertainen alle 20-vuotiaiden maailmanmestari. Pommery ponnisti viime kesänä Münchenin EM-areenalla kolmanneksi.

Ukrainalainen moukarinheittäjä Mihailo Kohan on menestynyt jo MM- ja olympiahäkissäkin ja puolustaa moukarinheitossa alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuttaan. Hän on sijoittunut kärkitiloille jo kolmissa peräkkäisissä yleisen sarjan arvokilpailuissa Tokion olympiakisoissa sekä Dohan ja Eugenen MM-kilpailuissa.

Suomen keihäänheittäjät haastavat Euroopan mestarin ja junioreiden maailmanmestarin

Kreikan Elína Tzénggo voitti viime vuonna Münchenissä naisten keihäänheiton Euroopan mestaruuden. Hänet haastaa Oulun Pyrinnön Anni-Linnea Alanen, joka kukisti Tzénggon juhannuksena maajoukkueiden EM-kilpailuissa ja on EM-tilastossa toisena hänen jälkeensä.

Miesten keihäänheitossa tilastoykkönen on ukrainalainen Artur Felfner, viime vuoden alle 20-vuotiaiden maailmanmestari. Suomea edustavat viimekesäinen alle 23-vuotiaiden Euroopan mestari Topias Laine, toissakesäinen alle 20-vuotiaiden maailmanmestari Janne Läspä ja Pihtiputaalla juuri ennätyksensä kiskaissut Aleksi Yli-Mannila, jotka kaikki sijoittuvat EM-tilaston kuuden parhaan joukkoon.

Håvard Bentdal Ingvaldsen on tänä kesänä juossut 400 metrin Norjan ennätyksen 44,86.

Norjalla huippujoukkue

Norjaa edustaa Leppävaaran stadionilla useita superlahjakkuuksia. Miesten 400 metriä juoksee Håvard Bentdal Ingvaldsen, joka äskettäin alitti olympiavoittaja Karsten Warholmin Norjan ennätyksen juoksemalla 44,86.

Miesten seiväshypyn ennakkosuosikki on norjalainen Pål Haugen Lillefosse, joka viime kesänä Münchenin EM-kilpailuissa sijoittui kolmanneksi. Lillefossen ennätys on 586.

Miesten kymmenottelussa kilpailee norjalainen Sander Aae Skotheim, joka äskettäin Götzisissä otteli Norjan ennätyksen 8590 pistettä. Istanbulin EM-hallissa maaliskuussa Skotheim oli toinen seitsenottelussa.

Ohessa EM-kisatilasto, jossa on huomioitu vain Espoossa kilpailevat urheilijat:

Alle 23-vuotiaiden EM-kisatilasto 10.7.2023