Nummela ennätykseen Berliinissä: EM-kisat seuraava tavoite

Nummela ennätykseen Berliinissä: EM-kisat seuraava tavoite

HKV:n Aki Nummela juoksi Berliinin maratonilla ennätyksensä ja kauden kotimaisen kärkiajan 2.19.36. Nummelan seuraava tavoite on hilata ennätys alle maratonin EM-tulosrajan 2.18.00 ja kilpailla elokuussa Berliinin EM-kisoissa.

– EM-maraton on ehdottomasti tavoitteena. Nyt tavoite oli enemmänkin juosta alle kahden tunnin ja 20 minuutin, jos on hyvä päivä, Nummela sanoi.

Juoksijan mukaan kohtuullisen tasavauhtiseen juoksuun jäi parantamiseen varaa. Puolimatkan hän ohitti ajassa 1.09.33. Maalissa sijoitus oli 42.

– Aika lyhyellä valmistautumisella mentiin. Pieni ongelma oli, kun jouduin eliittijuoksijoiden jälkeen siihen ”normiryhmän” kärkeen, että miten siinä löytyy rytmi, Nummela sanoi.

Nummela rynnisti ensimmäisen 10 kilometriä rivakasti ja löysi tiensä naisten kisan kärjen kanssa samaan vauhtiin, jota hän juoksi 30 kilometriin ja kiristi sitten lopun rivakammin.

Nummelan, 32, aiempi maratonennätys oli viime vuonna Valenciassa juostu 2.21.31. Marraskuinen Valencian maraton saattaa olla myös kuluvan syksyn ohjelmassa.

– Se on parin kuukauden päästä. Jalat tuntuvat nyt hyvältä, eikä tästä niin kauan palaudu. Syksyllä kunto nousee yleensä hyvää tahtia, joten Valencia voisi olla hyvä vaihtoehto, Nummela tuumi.

Turun Urheiluliiton Kennedy Charicha, 20, juoksi Berliinissä ensimmäisen maratoninsa aikaan 2.36.03. Puolimatkan hän ohitti ajassa 1.13.17.

Kipchoge harmitteli sadesäätä

Nummela oli hieman yllättynyt, ettei Berliinin maratonin nimekäs kärkijoukko kyennyt ME-tulokseen. Kilpailun voitti Kenian Eliud Kipchoge loistoajalla 2.03.32. ME-tulos jäi 35 sekunnin päähän.

– Odotin, että ME olisi mennyt jo nyt, mutta olisiko sää nyt vaikuttanut vauhtiin. Oli aika tuulista ja sateista, kun täällä on yleensä ollut tyyntä, Nummela sanoi.

Kipchoge valitti juoksun jälkeen medialle, että sadesään takia kilpailu oli rankin maraton, jonka hän on juossut.

Kenialainen uskoo kykenevänsä lyömään maanmiehensä Dennis Kimetton ME-tuloksen 2.02.57 myös virallisessa kilpailussa. Epävirallisessa ME-kokeessa Monzan radalla toukokuussa Kipchoge juoksi ajan 2.00.25, mutta juoksu ei ollut sääntöjen mukainen kilpailu.

Toiseksi Berliinissä pinkoi ensimmäisen maratoninsa juosssut Etiopian Guye Adola ajalla 2.03.46. Hän yritti irtiottoa viisi kilometriä ennen maalia, mutta Kipchoge pysyi kannoilla.

Etiopialainen suurjuoksija Kenenisa Bekele oli kärjen matkassa vielä puolivälissä, joka ohitettiin 61 ja puolen minuutin vauhdissa, mutta putosi sitten kyydistä. Entinen ME-mies Wilson Kipsang oli mukana 30 kilometriin, kunnes keskeytti.

Naisten kilpailun voitti Kenian Gladys Cherono ajalla 2.20.23.