Nokelaiselle vinkkejä olympiavoittajalta, Kangas valmentaa ja harjoittelee

Nokelaiselle vinkkejä olympiavoittajalta

Olympiavoittaja Heli Rantasen vinkit ovat tuoneet pientä maustetta keihäänheittäjä Heidi Nokelaisen harjoituskauden tekemiseen. Nokelaisen harjoitus- ja kilpakumppani Jenni Kangas taas on ahkeroinut valmentajana oman harjoittelunsa ohessa.

– Heli on ollut katsomassa muutamaa minun treeniä. Nyt mietitään valmentajan kanssa, mitä hänen osaamisestaan olisi otettavissa, Nokelainen sanoo yhteistyöstä Rantasen kanssa.

Kilpa-ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen mittaukset hiljattain pidetyllä Kuortaneen leirillä kertoivat Nokelaiselle, että heitto on oikeille urilla.

– Ne olivat ensimmäiset alkuvauhdilliset heitot tällä harjoituskaudella. Se oli vähän uutta, mutta toisaalta tuntui, että siitä vauhdista oli hyvä heittää. Pystyin tekemään teknisesti hyviä heittoja, Nokelainen kertaa mittauksia.

Viime kesänä Nokelainen ei saanut kropastaan irti sitä mihin ominaisuuksien puolesta oli edellytyksiä. Se toi muutoksia kuluvalle harjoituskaudelle.

– Harjoitusrytmitystä on muutettu niin, että nyt on aiempaa selkeämmät kaksi kovaa harjoitusviikkoa ja sitten lepoviikko. Kovilla viikolla harjoitellaan kovaa ja sitten on selkeä lepoviikko. Se tuntuu toimivan, Nokelainen sanoo.

”Sieltä on tullut kaivattuja juttuja”

Uutta on myös naisten 60 metrin kerhon kautta on syntynyt yhteistyö Heli Rantasen kanssa.

– Sieltä on tullut kaivattuja juttuja. Se miten hän on jatkossa mukana, hakee vielä hakea muotoaan, ehkä vähän niin kuin mentorina, Nokelainen sanoo.

– Syksyn suurin ilonaihe on ollut se, että heittäminen on ollut kivaa ja olen pystynyt tekemään teknisesti uusia juttuja.

Nokelainen on hyödyntänyt keihäsmaajoukkueelle Kuortaneen valmennuskeskukseen järjestettyä mahdollisuutta tulla leireilemään silloin kuin haluaa. Myös maajoukkueleirit, joilla on suorituskyvyn ja tekniikan seurantaa, saavat kiitosta.

– Viime vuonna olisin välttänyt monta karikkoa, jos voima- nopeustestejä olisi pystynyt tekemään samaan tapaan kuin nyt, Nokelainen sanoo.

 


1dx_6821.jpg

,

Kangas: Yhteisöllisyys on kuningasjuttu

Myös Kangas on nauttinut keihäänheiton maajoukkueen mahdollisuudesta leireillä Kuortaneen silloin kuin parhaaksi näkee. Se yhdessä maajoukkueleirien kanssa on luonut yhteisöllisyyttä, joka tukee kaikkien harjoittelua.

– Se on kuningasjuttu. Sitä, että voi treenata yhdessä muiden kanssa, ei voi korvata millään. Hienoa, että Antti (Ruuskanen) ja Tero (Pitkämäki) ovat olleet enemmän paikalla, Kangas kiteyttää.

Omassa Lahden Ahkeran valmennusryhmässään Lahdessa, Kangas on jakanut keräämiään oppeja neljälle nuorelle, joista Pihla Johansson, 16, on Kankaan henkilökohtaisessa valmennuksessa.

– Syksyllä nähtiin ryhmän kanssa kolme kertaa viikossa ja tein urheilijoille muille päiville omatoimista treeniä. Nyt on nähty kaksi kertaa viikossa aina kun olen ollut Lahdessa, Kangas sanoo.

Ryhmän ja Johanssonin kehityksestä Kangas on innoissaan, eikä omassakaan harjoittelussa ole ollut isoja murheita akillesjännevaivoista huolimatta.

– Olen taistellut akillesten kanssa viimeksi Universiadeissa ja siellä meni hyvin. Uskon, että saan nämä nytkin kuntoon. Pitää vaan olla tarkkana, ettei tee mitään tyhmää.

Tekniikka syksyn ykkösjuttu

Kankaan oman harjoituskauden isot teemat olleet teknisissä asioissa.

– Olen tehnyt tosi paljon tekniikkaharjoituksia, ei välttämättä heittämistä vaan tekniikkadrillejä, Kangas sanoo.

– Myös fysioterapia on ollut kuvioissa viikoittain. Jalkaterien, nilkan ja lantion paremman toiminnan kautta yritetään saada tukijalka pitämään paremmin ja lantion toisen puolen toiminta aktiivisemmaksi.

Keihäällä heittämisen Kangas aloitti tarkoituksella hieman myöhemmin kuin aikaisemmilla harjoituskausilla. Syksyllä hän heitti vain möykkyä ja palloja.

– Vielä ei ole haettu vauhtiheiton mallia, on keskitytty teknisiin yksityiskohtiin.

Entä mikä on toistaiseksi ollut syksyn ja talven suurin ilonaihe.

– Se, ettei ole ollut koulua. Olen saanut keskittyä harjoittelemaan, Kangas sanoo.

,


1dx_7358.jpg

Heidi Nokelaisen heitto oli Kihun mittauksissa jengoillaan.