Nokelainen siirtyi Harri Laihon valmennukseen: ”Suoritusvarmuutta ja kehitystä haen”

Keihäänheittäjä Heidi Nokelainen valmistautuu tulevaan kilpailukauteen Harri Laihon valmennuksessa. Ex-moniottelija ja kokenut valmentaja aloitti yhteistyön Nokelaisen kanssa alkusyksystä. Keihäsguru Leo Pusa jatkaa valmennustiimissä mentorina ja apurina.

– Harjoittelussa tärkeintä on se päivittäinen tekeminen. Siksi on parempi, että valmentaja on täällä Helsingissä, Nokelainen perusteli ratkaisua, joka päätti pari vuotta jatkuneen yhteistyön Jyväskylässä asuvan Heli Rantasen kanssa.

Joensuun Katajaa edustavan Nokelaisen, 30, ennätys on neljä vuotta sitten heitetty 62,13. Rantasen valmennuksessa voittaja palasi viime kesänä 60 metrin kantaan ja heitti 60,43. Epätasainen kausi ei silti ollut sitä mitä lajin kaksinkertainen Kalevan kisojen mestari haki.

– Suoritusvarmuutta ja sen myötä kehitystä huipputuloksiin tässä nyt haetaan. Viime kesänä tuloksissa oli tosi paljon ailahtelua, Nokelainen sanoo.

Heidi Nokelainen ja Harri Laiho käynnistivät yhteistyön vajaat kaksi kuukautta sitten.

Nopealla voimantuotolla ristiaskeleisiin rytmiä ja imua

Kun Nokelainen kysyi Laihoa valmentajakseen, Laiho ei miettinyt pitkään.

– Tutustuin Nokelaiseen jo vuosia sitten Keihäs kohti Lontoota – projektin aikana. Pusan kanssa olen tehnyt yhteistyötä yli 20 vuotta. Hetken harkitsin ja innostuin, Laiho muistelee.

Laiho ja Nokelainen näkevät kokeneen heittäjän kehityskohteet samalla tapaa.

– Heidi on harjoitellut paljon jo useita vuosia. Hänellä on siten perustyöt tehtynä. Nyt koetetaan jalostaa kehosta tehot irti sekä löytää varmuus heittämiseen ja kilpailemiseen, Laiho sanoo.

– Varmuutta heittoon haetaan kehittämällä jalkojen nopeaa voimantuottoa, jolla saadaan ristiaskeliin rytmiä ja imua.

Nokelaisen ohella Laihon valmennuksessaan ovat tällä erää muiden muassa pituushyppääjä Roni Ollikainen ja keihäänheittäjä Topias Laine, jonka heittoharjoittelua katsoo Yki Laine. Laiho valmentaa myös hänen ympärilleen kasvanutta Mäkelänrinteen urheilulukion yleisurheilijoiden HAA-ryhmää.

Nokelainen on tyytyväinen valmennusyhteistyön ensiaskeliin. Odotukset ovat täyttyneet.

– Laiholla on kokemusta myös vanhemmista urheilijoista, jotka ei enää palaudu kuten kaksikymppinen. Minun harjoitusohjelmissani se näkyy aiempaa suurempana panostuksena harjoituksen ja levon suhteeseen, Nokelainen kiittelee.

 Olympialaiset kesän ykköstavoite

Tulevan kauden tavoitteet Laiho ja Nokelainen aikovat kirjata tarkemmin vasta talven mittaan, kun nähdään, miten koronapandemia on kehittynyt ja mitä kisoja on tarjolla.

– Olympialaiset ovat kesän tärkein tavoite ja niitä kohti mennään. Ne vaativat oman ennätyksen rikkomista. Talven ja kevään leirityskuviot selkenevät myöhemmin vallitsevan tilanteen mukaan, mutta leirejä tärkeämpää on, että arkiharjoittelu toimii ja vie minua kohti tavoitteita, Nokelainen sanoo.

Olympiakauteen Nokelainen valmistautuu käytännössä täysipäiväisenä urheilijana. Muuta ajateltavaa harjoitteluun lomaan tuo loppusuoralla oleva saksan kielen gradu, jota hän viimeistelee Itä-Suomen yliopistoon.