Nokelainen 60,98: Jännitti hulluntavalla, Viita jättämässä kilpa-areenat

Nokelainen 60

Jussi Viidan puheissa ei kuultanut haikeus Oulussa. Olisi voinut, sillä Tampereen Pyrinnön hyppääjä ponnisti viidennen Suomen mestaruuden ylittämällä 221 ja vahvisti sen jälkeen, ettei harjoittele enää tosissaan tämän kauden jälkeen.

– Jos tulee ikävä Pirkkahallia, saatan käydä valmentajani (Jouko Kilpi) nuoria hyppääjiä sparraamassa, Viita totesi.

Viita, 30, on jatkanut harjoittelua ja kilpailemista, vaikka ”iän mukana on tullut kaikenlaista kremppaa”. Suurin ongelma ovat olleet selkävaivat, jotka rajoittaneet Viidan hyppyharjoittelua.

– Edellisen olympiadin treenasin tosissani. Se harjoittelu on kantanut vielä tällä olympiadialla, mutta tulokset ovat alkaneet laskea, parhaimmillaan 224 ylittänyt Viita sanoo.

Oulun Kalevan kisoissa Viita nappasi uransa 12. Kalevan kisojen mitalin. Raision Kuulan Miro Rastas oli toinen ennätyksellään 215. Hän yritti kahdesti korkeudesta 217.

– Ensimmäinen ja toinen olivat parhaat yritykset tuosta 217:stä, Rastas tuumi.

Nokelainen katkaisi Sormusen putken

Simpeleen Urheilijoiden Heidi Nokelainen lupasi katkaista Oona Sormusen viiden mestaruuden putken Oulun Kalevan kisoissa keihäänheitossa. Sen hän teki ja kuorrutti voiton ennätyksellään 60,98.

– Aika mukavalta tämä mitali tuntuu. Jännitti ihan hulluntavalla koko päivän. En meinannut pystyä syömään. Se oli kuitenkin hyvää jännitystä, Nokelainen sanoi.

Nokelainen puhkaisi 60 metrin rajan Kuortaneella juhannuksena tuloksella 60,82, mutta koki sitten EM-kisoissa arvokisojen ensikertalaisen kipsin ja karsinta meni mönkään. Oulussa ensimmäinen heitto kantoi 60,88 ja toinen 60,98, joka riitti kirkkaasti mestaruuteen. 

– Kunto on ollut hyvä juhannuksesta asti. Ongelmat heitossa ovat olleet teknisiä, Nokelainen sanoi.

Hopealle nousi Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Jenni Kangas. Hän teki yhdestä heitostaan protestin ja heitti ylimääräisellä ennätyksensä 59,51.

– Petteri Piironen ja Kimmo Kinnunen olivat huomanneet, että yksi heitto oli mitattu väärästä paikasta, Pyysin videotarkastusta. Sain ylimääräisen heiton, jos se olisi pidempi, se jäisi voimaan. Se kannatti, Kangas hehkutti.

Kuudetta perättäistä mestaruutta jahdannut Sormunen oli kolmas heitettyään 59,05.

Utriaista kannustettiin olympialaisiin

Tampereen Pyrinnön Sanni Utriainen oli neljäs. Hän heitti 56,61 ja tuumi kilpailun jälkeen miettivänsä, kannattaako lähteä olympialaisiin. Hän kertoi kuitenkin kaikkien muiden heittäjien kannustaneen häntä menemään olympialaisiin.

–  He sanoivat hyvin, että eipähän ole mitään hävittävää, Utriainen sanoi.

Kangas totesi, että muut heittäjät olivat yhdessä tuumineet, että Utriaisen on mentävä ja heitettävä heidän kaikkien puolesta.

Heikkinen: Taso on noussut

Joensuun Katajan Jutta Heikkinen oli tyytyväinen seitsenottelun mestaruuteen kohtalaisen tasaisella tulossarjalla. Hän kokosi 5603 pistettä tulossarjalla: 100 metrin aidat 13,86, korkeus 171, kuula 11,79, 200 metriä 25,46, pituushyppy 544, keihäs 47,26 ja 800 metriä 2,25,04.

– Taso on noussut sen verran, että pystyy tekemään 5600 pistettä vaikka kaikki lajit eivät onnistukaan, Heikkinen sanoi.

– Ottelun avauspäivän aidat ja korkeus menivät hyvin. Tässä jälkimmäisenä päivän onnistuin keihäässä, mutta muissa lajeissa meni heikommin, Heikkinen sanoi.

Espoon Tapioiden Saga Kivekäs oli kovalla ennätysparannuksella toinen pistein 5444. Kuivajärven Auran Henna Palosaari oli kolmas pistein 5362

Hirvonen palasi kuulamestariksi

Joensuun Katajan Katri Hirvonen palasi kuulantyönnön Suomen mestariksi kolme vuoden tauon jälkeen. Aiemmin Oulun kisoissa kiekossa kolmanneksi heittänyt Hirvonen otti kakkoslajissaan mestaruuden kohentamalla ennätystään kahdella sentillä lukemiin 15.35.

– Ei se vieläkään kohdilleen mennyt. Kiekonheittopohjilla työnnän. En ole tätä treenannut, Hirvonen tuumi.

Urallaan kuudesti kuulantyönnön Suomen mestaruuden voittanut Tampereen Pyrinnön Suvi Helin oli toinen työnnettyään 14,99.

Espoon Tapioiden Kristiina Vuorvirta ponkaisi naisten pituushypyn voittajaksi ennätyksellään 622. Entinen ennätys oli neljä senttiä heikompi ja tältä kaudelta. HIFK:n Matilda Bogdanoff oli kakkoslajissan toinen ponkaistuaan myötätuulessa 619 (+2,3 m/s).