Nuorten EM-kisat: Niskalalle pika-aitojen hopeaa, Verho moukarifinaalin neljäs, Kasperi Vehmaa pituuden neljäs, Rasmus Vehmaa loukkaantui välieräjuoksussaan

Essi Niskalan hopeamitali naisten pika-aitojen finaalissa nousi suomalaisten tähtihetkeksi alle 18-vuotisten EM-kisojen toisena päivänä Jerusalemissa. Mutta pettymyksiäkin päivään mahtui. Tässä illan tulosseuranta suomalaislajien osalta.

Suomen toisen kilpailupäivän ilta alkoi pahalla pettymyksellä, kun miesten 110 metrin aitojen vahvan ennakkosuosikin Rasmus Vehmaan juoksu välierässä päättyi kaatumiseen ja loukkaantumiseen. Suomen joukkueen johdon antaman tiedon mukaan epäonnistumisen syynä oli takareisivamma.

Vehmaa joutui starttaamaan kilpailuun toinen jalka teipattuna, ja hänellä oli tv-lähetyksen mukaan vaikeuksia jo ensimmäisellä aidalla. Vehmaa oli kuitenkin kärkirintamassa aina kilpailun puoliväliin saakka, mutta sen jälkeen vauhti ja tekniikka tyssäsivät aitojen ylityksessä.

Välierien nopein oli suomalaisen kanssa samassa erässä juossut Saksan Timon Dethloff, joka kellotti ajan 13,46. Eilisessä alkueräjuoksussaan Vehmaa oli kisan nopein ajalla 13,18, jonka hän toisin juoksi vahvassa myötätuulessa.

Aarne Autio oli omassa erässään kahdeksas ajalla 14,33.

Essi Niskala ennätyksellään finaaliin

Iloisia uutisia tuli kuitenkin naisten 100 metrin aitojen välieristä, kun Essi Niskala voitti oman eränsä uudella ennätyksellään 13,29 ja eteni illan finaaliin. Myötätuultakin oli juuri sopivasti sallitun rajoissa +1,8 m/s.

Niskala oli välierien kokonaisvertailussa kolmanneksi nopein, kärkiaika meni britti Mia McIntoshin nimiin ajalla 13,09. Finaali juostaan tänä iltana klo 19.30.

Jenna Vakkilainen oli eränsä neljäs ajalla 13,55. Harmillisesti hän oli ensimmäinen finaalista aikavertailussa tippunut juoksija, ja siinäkin vain kolmen sadasosasekunnin erolla.

Ilona Verho sinkautti moukarinsa neljännelle sijalle.

Moukarinaisille kaksi pistesijaa, Ilona Verho neljäs

Kisojen ensimmäisessä finaalissa naisten moukarissa Suomella oli vahva edustus, kun Ilona Verho heitti neljänneksi tuloksella 64,89 ja Elisabet Kujanpää seitsemänneksi, 62.64.

Lajin vahva maa oli Kypros kahdella mitalilla. Mestaruus meni Valentina Savvalle tuloksella 70,28 ja pronssimitali Emilia Kolokotronille, 65,35. Väliin hopealle kiilasi Unkarin Villő Viszkeleti, 69.11.

– Hyvät fiilikset ja upeat kokemukset. Sain vielä puristettua lopussa viimeisellä heitollani parhaan tulokseni, joten olen tyytyväinen, Verho iloitsi kisan jälkeen.

Mitali jäi vain 46 sentin päähän. Harmittaako?

– Tuloksellisesti hiukan harmittaa, sillä olen treeneissä pystynyt noille lukemille. Mutta tämä on aina oma ja uusi kilpailutilanne. Parhaani yritin, joten pitää olla tyytyväinen.

Niskalalle pika-aitojen hopea!

Suomi avasi EM-kisojen mitalitilinsä, kun Essi Niskala juoksi 100 metrin aitojen finaalissa hienosti kakkoseksi. Aika 13,29 sivusi hänen alkuillan välierässään juoksemaansa uutta ennätystä.

– Aika hyvältä tuntuu, en vielä ymmärrä tätä tilannetta, Niskala riemuitsi kilpailun jälkeen.

– En muista juoksusta kovinkaan paljon, ei se parasta ollut, mutta ei huonokaan.

Nämä olivat Niskalan ensimmäiset isot arvokisat. Urheilija kertoi, että eilen hän ei vielä jännittänyt, mutta tänään alkoi tuntua.

– Olen tottunut juoksemaan 400 metrin aitoja ja hallitsemaan jännittämistä. Odotin finaalipaikkaa etukäteen, mutta välierän jälkeen aloin hieman toivoa jopa mitalia. Mutta en uskaltanut sitä liikaa ajatella, uusi EM-mitalisti kertoi.

Kasperi Vehmaalle pituuden neljäs sija

Suomen hyvien sijoitusten sarja jatkui loppuillasta miesten pituushypyssä. Kasperi Vehmaa hyppäsi neljänneksi ennätystään 750 sivuavalla tuloksella. Kilpailun voitti Italian Mattia Furlani huipputuloksella 804.

Naisten kuulan finaalissa Ella Mäntylä teki tuloksen 15,48, joka riitti kuudenteen sijaan.

Naisten seitsenottelun lopputuloksissa Iidan Kujanpää oli 13:s pistein 5119 ja Sara-Sofia Hyvänen 20:s tuloksella 4773. Ottelun ylivoimainen mestari oli kroatialainen Jana Koščak pistein 6106.

Elmiina Siikala oli 100 metrin välieräjuoksussaan 24:s ajalla 12,30 (+1,6). Finaaliin vaadittiin 11,70:n vauhtia.

Santeri Haapamäki hyppäsi korkeuden karsinnassa ennätyksensä 203. Se riitti sijoitukseen 13, kun finaaliin meni 12 parasta, ja viimeisimmät heistä samalla tuloksella Haapamäen kanssa.

Jerusalem, Israel:

Alle 18-vuotiaiden EM-kilpailut, 2. kilpailupäivän (5.7.) iltakilpailujen suomalaistuloksia:

Miehet,

Pituushyppy, finaali: 1) Mattia Furlani Italia 804, 2) Thomas Martinez Ranska 773, 3) Francesco Ettore Inzoli Italia 758, 4) Kasperi Vehmaa 750.

Naiset,

100 metrin aitajuoksu, finaali (+1,8): 1) Mia Mcintosh Iso-Britannia 13,05, 2) Essi Niskala 13,29, 3) Sofia Pizzato Italia 13,33, 4) Celeste Polzonetti Italia 13,37, 5) Nahia Miqueleiz Espanja 13,44, 6) Rebecca Slezáková Slovakia 13,44, 7) Iman Roka Itävalta 13,50, 8) Ebba Eklund Ruotsi 13,55.

Kuulantyöntö, finaali: 1) Cleo Agyepong Iso-Britannia 17,39, 2) Chantal Rimke Saksa 16,86, 3) Paige Stevens Iso-Britannia 16,69, … 6) Ella Mäntylä 15,48.

Moukari, finaali: 1) Valentina Savva Kypros 70.28, 2) Villő Viszkeleti Unkari 69.11, 3) Emilia Kolokotroni Kypros 65.35, 4) Ilona Verho 64.89, 5) Malin Garbell Ruotsi 64.48, 6) Afroditi Tzatzimaki Kreikka 63.34, 7) Elisabet Kujanpää 62.64.

Seitsenottelu, lopputulokset: 1) Jana Koščak Kroatia 6106 (13,64, 187, 13,97, 25,50, 625, 40,85, 2.23,96), … 13) Iida Kujanpää 5119 (14,25, 145, 14,53, 26,29, 539, 38,08, 2.28,58), … 20) Sara-Sofia Hyvönen 4773 (14,91, 163, 12,65, 26,67, 509, 32,64, 2.38,22).