Nimekäs urheilijakaarti siivittää yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoprojektin koulutuskiertuetta

Kuvitus

Nimekäs yleisurheilijajoukko osallistuu Suomen Urheiluliiton (SUL) kehitysprojektiin, jolla halutaan saada nuoret, valmentajat ja seura-aktiivit keskustelemaan ja miettimään yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasioita ja niiden edistämistä yleisurheilussa.

Projektin urheilijapaneelissa ovat mukana Ella Junnila, Oskari Mörö, Suvi Miettinen, Joonas Rinne, Kiira Väänänen, Henry Manni, Aleksi Ojala, Senni Salminen, Iikka Alingué ja Camilla Richardsson.

Urheilijapaneelin jäsenistä yksi tai useampia on mukana huhti-toukokuussa ja loka-marraskuussa toteutettavien piirikiertueiden koulutustilaisuuksissa.

– Koulutustilaisuudet järjestetään SUL:n piireissä. Ne on suunnattu alle 15-vuotiaille nuorille sekä seuratoimijoille, valmentajille ja ohjaajille, kertoo SUL:n nuorisopäällikkö Piia Jäntti.

– Tilaisuudet alkavat yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasioista kertovalla videolla, huippu-urheilijan puheenvuorolla ja keskustelulla. Tilaisuuden päätteeksi huippu-urheilija vetää nuorille harjoituksen.

Projektin urheilijapaneelissa mukana olevat urheilijat osallistuvat Ihmisoikeusliiton Ihmisoikeudet urheilussa -koulutukseen ja tutustuvat Väestöliiton Et ole yksin- palveluun.

– Urheilijat ovat mahdollisuuksiensa mukaan myös rakentamassa koulutustilaisuuksien videomateriaalia ja sekä somemateriaalia, Jäntti sanoo.

Projektin vaikuttavuutta mitataan ensi vuoden kyselyssä

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoprojekti syntyi SUL:n jäsenistölle viime vuonna tehdyn yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokyselyn pohjalta, ja se on Opetus -ja kulttuuriministeriön tukema.

SUL:n jäsenistölle tehty yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokysely osoitti, että kotimaisessa yleisurheilussa syrjintää ja muita yhdenvertaisuusongelmia esiintyi suhteellisen vähän.

– Tavoitteena on, että kun kysely toteutetaan seuraavan kerran ensi vuonna, tulokset paranevat entisestään, niin tämän projektin kuin muidenkin toimenpiteiden avulla, Jäntti sanoo.

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvoasioiden piirikiertueen tilaisuuksia järjestetään seuraavilla paikkakunnilla (tilaisuuksien päivämäärät varmistuvat helmikuun aikana):

Satakunta: Pori

Varsinais-Suomi: Turku

Pohjois-Savo: Kuopio

Etelä-Savo: Mikkeli

Pohjois-Karjala: Joensuu

Etelä-Karjala: Lappeenranta

Kainuu: Kajaani

Häme: Lempäälä

Länsi-Pohja: Kemi

Keski-Suomi: Jyväskylä (Hipposhalli)

Pohjois-Pohjanmaa: Oulu (Ouluhalli)

Etelä-Pohjanmaa: Seinäjoki

Keski-Pohjanmaa: Kaustinen

Öid: Vaasa

Helsinki: Vantaa (Myyrmäki)

Uusimaa: Riihimäki

Kymenlaakso: Kotka

Lahti: Lahti

Pohjoinen: Rovaniemi