Niklas Liekkeestä WA:n hopeatason yleisurheilutuomari: ”Vaikea tentti se oli”

Yksi tavoite tamperelaisen yleisurheilutuomari Niklas Liekkeen uralla toteutui, kun hän selvitti Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) hopeatason tuomarikokeen.

Lieke voi jatkossa toimia kansainvälisenä tuomarina tai tuomarineuvoston jäsenenä kaikissa Euroopan yleisurheiluliiton kilpailuissa ja teknisenä delegaattina WA:n hopea- ja pronssitason kilpailuissa.

– Vaikea tentti se oli. Ensin oli kolmen tunnin kirjallinen koe ja perään 20 minuutin suullinen tentti. Sääntötietämystä tentattiin laidasta laitaan, Lieke kertoo.

Lieke, 25, on toiminut yleisurheilun parissa erilaisissa tuomaritehtävissä kohta kymmenen vuotta. Hänelle tuomarointi on samalla tapaa tavoitteellista toimintaa kuin kilpaileminen ja itsensä kehittäminen huippu-urheilijoille.

– Alun perin eksyin yleisurheiluhommiin, kun sain kipinän vaariltani, joka oli Tampereen Pyrinnössä lähettäjänä 25 vuotta, Lieke kertoo.

”Tuomarinakin voi tehdä kansainvälistä uraa”

Tampereella 2013 järjestetyt alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut houkuttelivat Liekkeen tuomarikurssille, josta vuosien mittaan aukeni tie lajin- ja kilpailunjohtajaksi. Nyt edessä on kansainvälisiä tehtäviä, eikä nälkä kehittyä edelleen ole laantunut.

– Nyt on otettu yksi askel eteenpäin. Neljän vuoden päästä minulla on mahdollisuus pyrkiä WA:n kultatason kansainvälisen tuomarin kurssille, joka oikeuttaa toimimaan kaikissa WA:n kisoissa, kuten MM-kisoissa, Lieke sanoo.

Pääsy ja menestys kansainvälisen tason yleisurheilutuomaritehtävissä vaatii rutkasti opiskelua ja käytännön tuomaritöitä. Mikä siinä viehättää?

– Tavoitteellisuus. Aika harva ajattelee, että tuomarinakin voi tehdä kansainvälistä uraa. Urheilijoilla ja valmentajilla on oma polkunsa, mutta tuomarinakin on mahdollisuus päästä isoihin kisoihin aina olympialaisiin asti, Lieke sanoo.

– Pidän tärkeänä myös, että Suomessa on kansainvälisiä tuomareita. Maailmalla heitä arvostetaan ja haluan olla mukana jatkamassa sitä putkea.