Nikkasella ja Murrolla timanttinen kauden avaus

Nikkanen ja Murto neljäs ja kuudes Zweibrückenissa

Minna Nikkanen ja Wilma Murto eivät peitelleet riemuaan, kun managerilta kantautui toivottu tieto: EM-ja olympiakesän kilpailut alkavat Timanttiliigan Rooman kilpailusta 2. kesäkuuta.

– Aika hurja juttu. Olen tosi innoissani. Tuollainen ”pikkuinen” kauden avauskisa. Se on aivan eri kaliberia kuin mitä minulla on aikaisempina vuosina ollut, Murto totesi.

Riemuissaan oli Nikkanenkin. Hän on kilpaillut Timanttiliigassa vain kerran, viisi vuotta sitten Oslon Bisletillä.

– Sitä on haettu, että kauden aikana päästäisiin mukaan mahdollisimman isoihin kisoihin, Nikkanen hyrisi tyytyväisenä.

Kaksikko sai tiedon Rooman kilpailun vahvistumisesta juuri ennen Turun Kupittaan hallissa pidettyä Paavo Nurmi Gamesin sidosryhmätilaisuutta, joka oli rakennettu kaksikon harjoituksen ympärille.

Nikkanen ja Murto on jo valittu EM- ja olympiajoukkueisiin. Kun Murto kilpailee lisäksi junioreiden arvokisat, kauden kisaohjelman laatiminen vaatii manageri Tero Heiskalta ja valmentaja Jarno Koivuselta pelisilmää.

– Kisarytmin kanssa pitää olla tarkkana, ettei tulee liikaa matkustelua. Eliittikisasarja ja Paavo Nurmi Games auttavat sikäli, että voidaan hypätä viimeiset kilpailut ennen EM-kisoja Suomessa, Koivunen sanoo.

Pompputestien tulokset yllättivät

Kupittaan hyppyharjoitus paljasti, että Nikkanen lähestyy EM-ja olympiakesää loistoiskussa. Kumirima kohosi korkeuteen 465.

– Pieni kosketus ylityksessä tuli, mutta Minna käytti vauhtijuoksussa vain 12 askelta. Täydestä vauhdista puuttui neljä askelta. En ole ennen nähnyt häneltä näin hyvää harjoitusta. Ehkä tuo ympäristökin auttoi, Koivunen ihasteli.

Lupaavasti kulkee Murronkin hyppy. Kaksikko on myös fyysisesti erinomaisessa kunnossa. Siitä kielivät ennätykset uunituoreessa ponnistusvoimatestissä.

– Ne testit piti tehdä viikkoa myöhemmin. Silloin olisin ollut palautunut. Nyt tulokset menivät paljon yli ennätyksen, vaikka en ollut palautunut kovasta punttitreenistä, joka oli perjantaina, Nikkanen tuumi.

– Ei tässä vaiheessa kautta pitäisi vielä tulla ennätyksiä. Jännä nähdä miten tästä vielä kehittyy, vaikka oliko nyt vaan pöljä päivä, Murto tuumi testituloksista.

Kisaseipäät käyttöön jo harjoituksissa

Hallikaudella Nikkanen, 28, nosti seiväshyppyennätyksensä korkeuteen 461 ja Murto, 17, ylitti junioreiden ME:n 471. Treenijakso hallikauden jälkeen on kummankin osalta luistanut ilman takapakkia.

– Läksin harjoituksissa kokeilemaan testimielessä, että pystynkö hyppäämään kisaseipäillä jo nyt. Talven kisoissa oli ongelmana se, etten ole päässyt noiden seipäiden kaareen mukaan, Nikkanen totesi.

Kokeilu tuotti toivottua tulosta, mikä kielii kunnon ja tekniikan kehityksestä.

– Tässäkin harjoituksessa oli käytössä yksi uusi seiväs. Tein sillä hyppyjä ilman ongelmia. Näyttää siltä, että kisaseipäät tulevat muuttumaan, Nikkanen ennusti.

Nikkaselle harjoituskumppani Murron nousu hyppääjänä uudelle tasolle, on hyvä asia. Kevättalven yhteisissä treeneissä ei kuitenkaan ole haettu kilpailuasetelmia kesälle.

– Se tekee hyvää meille molemmille, että väliin on tällaisia harjoituksia, joissa joutuu pakottamaan hyppäämistä eteenpäin. Toisaalta on hyvä, että välillä on yksin hyppäämistä, jolloin pystyy ajattelemaan tekniikka kunnolla, Nikkanen sanoo.

Formian leirillä hiotaan kisavire

Murto muistuttaa, että harjoituksissa Nikkanen on edelleen selkeä ykkönen.

– Vaikka ennätykset ovat kertovat muuta, Minna on minua paljon edellä treenimielessä. Hän on niin paljon varmempi. Nyt hänen hypyistään näkee, että Minna on todella hyvässä kunnossa, Murto sanoo.

– Tiukkaa tulee olemaan kesän kisoissa. Toivottavasti en jää jälkeen. Kaikkeni yritän antaa.

Koivusen mukaan Murto on hyvässä lyönnissä.

– Hän oli hypyn kanssa eksyksissä pari harjoitusta. Nyt täytyy vain pitää hypyt hyvänä ja saada tehot nousemaan toukokuun Italian leirillä. Eiköhän se siitä lähde, Koivunen totesi.

– Toivottavasti saadaan Italiaan hyvät kelit, että voi treenata sen kolme viikkoa tehokkaasti. Formian leiri on se hetki, jolloin keskittyy sataprosenttisesti siihen, että kisakausi alkaa, Murto tuumi.


img_2469.jpg

Wilma Murto kertoi kevään harjoittelustaan Antero Mertarannan haastattelussa Paavo Nurmi Gamesin tilaisuudessa Turun Kupitaalla.


murto_wilma_1_of_1.jpg