Nikkanen ja Pajulahti ensimmäisenä tuuliselle stadionille, kolme pistesijaa tavoitteena

Nikkanen ja Pajulahti ensimmäisenä tuuliselle stadionille

Seiväshyppääjä Minna Nikkanen ja pituushyppääjä Arttu Pajulahti käynnistävät Suomen joukkueen taipaleen Lontoon MM-kisoissa perjantaina. Kahdentoista urheilijan joukkueen tavoite on kolme sijoitusta kahdeksan parhaan joukkoon.

– Se on tavoite, jota pidän mahdollisena, vaikka tilastoissa kahdeksan parhaan joukossa MM-joukkueen urheilijoista on tällä erää vain neljäntenä oleva Tero Pitkämäki, joukkueen johtaja Jorma Kemppainen totesi joukkueen mediatilaisuudessa Lontoossa torstaina.

– Joukkueen terveystila on hyvä. Uskon, että tulemme näkemään hyviä suomalaissuorituksia aina kisojen ensimmäisestä päivästä viimeiseen asti.

Sääennuste lupaa kisojen avauspäiville lämmintä, mutta tuulista säätä. Se merkinnee vastatuulia pituushypyssä ja lauantaina naisten kolmiloikassa, joissa hyppysuuntaa ei voida muuttaa.

– Tulostaso riippuu paljon tuulista, mutta jos finaalipaikka irtoaa 785-795:n tuloksella, se on minulle mahdollinen, Pajulahti arvioi mahdollisuuksiaan perjantain karsinnassa.

Pajulahti ponnisti heinäkuussa Sierra Nevadassa 810, joka toi kisapaikan rankingin kautta. Hän on ensimmäinen suomalainen miespituushyppääjä MM-tai olympiakisoissa sitten Tommi Evilän, joka ponnisti pronssia Helsingin MM-kisoissa 2005 ja karsiutui 2009 MM-kisojen finaalista, vaikka ponnisti karsinnassa 801.

– Seurasin tarkasti Tommin uraa, kun oli nuori. On hieno fiilis olla täällä hänen jalan jäljissään, Pajulahti sanoo.

Kunnon viimeistely onnistui

Pajulahti ponkaisi Seinäjoen Kalevan kisoissa toiseksi tuloksella 788 ja on sen jälkeen viritellyt MM-kisakuntoa.

– Muutama hyvä, lyhytkestoinen harjoitus tehtiin Kalevan kisojen jälkeen. Niillä haettiin suorituskyvyn maksimointia ja herkisteltiin kuntoa, että saisi kisoissa irti kaiken mitä sieltä on otettavissa, Pajulahti sanoo.

Kuluvan kesän tulostaso pituushypyssä on ollut tasaisen kovaa. Pajulahti uskoo, että näkyy myös MM-kisoissa.

– Mitali ei lähde huonolla tuloksella. Jos kahdentoista parhaan joukkoon pääsee 785-795:n tuloksella, kahdeksan joukkoon vaaditaan 805-808, Pajulahti veikkaa.

Pajulahden ja Kristiina Mäkelän valmentaja Suren Ghatzaryanin pääsy Lontooseen MM-karsintaan on epävarmaa viisumiongelman takia. Pajulahtea se ei häiritse.

– Se riittää, kun joku katsoo minulle askelmerkin. Varsinainen työ valmentajan kanssa on tehty harjoituksissa ennen näitä kisoja.

Nikkanen povaa tasokasta karsintaa

Naisten seiväshypyssä karsintaraja 460. Viime vuosien MM- ja olympiakisoissa 455 on yleensä riittänyt jatkoon, Nikkanen veikkaa, että nyt voi olla toisin.

– Lajin tason on aika kova tällä hetkellä, en tiedä, riittääkö 445, Nikkanen sanoo.

Lontoon olympiakisoissa viisi vuotta sitten seiväshyppääjien kiusana oli napakka suuntaansa muutellut tuuli. Sääennusteen mukaan samanlainen haaste voi Lontoon Olympiastadonilla olla tarjolla myös MM-kisojen karsinnassa.

– Tuulta ei voi miettiä liikaa. Tarvittaessa on oltava malttia odottaa parempaa tuulta, mutta minuutin valmistautumisaika ei ole pitkä, Nikkanen sanoo.

Nikkasen valmentaja Jarno Koivunen totesi, että jos tuuli vaihtelee kolmen metrin vastatuulesta metrin myötäiseen saman korkeuden aikana, kuten viiden vuoden takaisessa olympiakarsinnassa, nähdään paljon ylimääräisiä pudotuksia.

– Noissa oloissa saa olla tarkkana, että löytää tuuliraon ja siihen sopivan askelmerkin. Toisaalta jos nuo olot klaaraa, voi päästä tuloslistoilla korkeammalle kuin mitä tilastot näyttävät, Koivunen sanoo.

Nikkanen aloittanee korkeudesta 420

Nikkasen alkukausi oli takkuinen, mutta Kalevan kisoissa juoksu ja hyppy loksahtivat kohdalleen ja sama tahti jatkui sittemmin Kalevan kisojen jälkeisissä harjoituksissa.

– Alkukesän aikana oli haasteellista nähdä, oliko ongelma vain kylmistä ilmoista johtuva, vaikka onko tekniikassa jotakin jota pitää muuttaa, Nikkanen sanoo.

Kalevan kisoissa Nikkanen vei mestaruuden ylittämällä 455. Sen jälkeen tekniikkatreeneissä on koettu saada varmuutta juoksuun ja hypyn alkuun.

– Seinäjoella kuoppaanvienti oli hiukan aikaisemmassa kuin ennen, ja kun oli lämpöisempää, juoksu pysyi korkeammalla ja oli tasaisempaa. Hyppy kulkee, kun saan maastalähtöön asti asti kaiken pysymään koossa, Nikkanen sanoo.

MM-karsinnassa rima alkaa nousta korkeudesta 420 tyyliin 435, 450, 455 ja 460. Nikkanen arveli aloittavansa 420:sta, jotta verryttelyhyppyjen ja ensimmäisten kilpailuhyppyjen väliin ei jäisi niin pitää väliä.

MM-kisojen aikataulu, tv- ja radio-ohjelmat ja Suomen joukkue

MM-kisojen karsintarajat


nikkanen_minna_ja_vanhatalo_niina.jpg

Minna Nikkanen Ylen radioreportteri Nina Vanhatalon haastattelussa Lontoon MM-kisojen mediatilaisuudessa.


pajulahti_arttu.jpg

Arttu Pajulahti Ylen Urheiluruudun haastattelussa.