Nikkanen ja Murto pitivät Koivusen kiireisenä, Kangas luottavaisena finaaliin

Nikkanen ja Murto pitivät Koivusen kiireisenä

Minna Nikkasen ja Wilma Murron valmentaja Jarno Koivunen sai olla tarkkana naisten seiväshypyn torstaisessa EM-karsinnassa Amsterdamissa, kun hyppääjät olivat monta kertaa koko lailla yhtä aikaa hyppyvuorossa. 

Kolmikon yhteistyö toimi hyvin: Nikkanen eteni finaaliin 445:n ja Murto 435:n ylityksellä. Nikkanen oli kilpailussa jaetulla 9. sijalla ja Murto jaetulla 11. sijalla. Karsinnan voitti Kreikan Jekaterina Stefanidi 450:n ylityksellä.

Nikkanen muistutti, että jos hyppyvuorot sattuvat yhtä aikaa, paljon ei ole tehtävissä sen eteen, että valmentajalle olisi helpompi seurata suojattejaan.

– Ei siinä muuta voi kuin vähän katsoa paljonko toisella on aikaa jäljellä, ja jos tulee hyvä tuuli, molempien on vaan mentävä yhtä aikaa, Nikkanen sanoo.

Pyörivä tuuli oli päivän sana naisten karsintakilpailussa, joka jäi tasoltaan odotettua vaisummaksi. Nikkanen ylitti 420 toisella, 435 ensimmäisellä ja 445 kolmannellaan.

– Vähän oli haasteelliset tuulet. Aloitin pienemmällä seipäällä, kun en saanut verkassa isommalla seipäällä hyppyä jatkumaan, Nikkanen totesi.

Kilpailun viimeiseen hyppyyn Nikkanen vaihtoi isomman seipään ja sai ylityksen. Karsinta täytti hänen tavoitteensa muutenkin kuin tuomalla finaalipaikan.

– Tärkeintä oli, että sain oman tekemisen vakioitua, Nikkanen totesi.

Murto ei säästele lauantain finaalissa

Murto avasi kesän kolmen arvokisakarsinnan sarjan finaalipaikalla. Se tosin ei tullut ihan sellaisella hypyllä, kun hän suunnitteli.

– Se 435:n ylitys oli kauden huonoin hyppy. Ei tuollaisella pitäisi päästä finaaliin, Murto tuumi.

Vaikkeivat yritykset korkeudesta 445 onnistuneet, ne jättivät hyppääjän luottavaiseksi finaalin suhteen.

– Ne olivat kaikki ihan hyviä hyppyjä, Murto sanoi.

Murron mukaan finaalipaikka täytti hänen EM-kisatavoitteensa, joten finaaliin hän ei lähde varmistelemaan.

– Nyt ihan hyvä mieli, kun tavoite on saavutettu. Finaaliin lähden hyppäämään täysillä ja riskillä seipäiden vaihdon suhteen.

Samuelsson: Pitää tutkia missä vika

Pikajuoksija Samuli Samuelsson oli harmissaan ja mietteliäs 200 metrin alkuerän jälkeen. Hän juoksi ykkösradalla, mutta se ei yksin selitä sitä, että aika painui lukemiin 21,36.

– Oli aika väsynyt juoksu. Nyt kun viesti on täällä juostu, tässä on mietinnän paikka. Pitääkö levätä vai mitä pitää tehdä, kun joka kilpailussa tulee aina huonompi tulos, Samuelsson sanoi.

Samuelssonin mukaan Suomeen palattua edessä on ainakin verikoe.

– Tämä haiskahtaa vähän samalta kuin talvella 2015, kun minulla oli mykoplasma.

Miesten 200 metrin alkuerien nopein oli kotiyleisön kannustamana ajan 20,55 juossut Solomon Bockarie. Samaan aikaa myös pystyi Espanjan Bruno Hortelano.

Jenni Kangas heitti ennätyksensä

Arvokisojen ensikertalainen Jenni Kangas heitti Amsterdamin EM-kisojen keihään karsinnan avauskierroksella ennätyksensä 59,48. Hän sijoittui ensimmäisen karsintaryhmän viidenneksi.

Ensimmäisen ryhhmän paras oli Tshekin Barbora Spotakova tuloksella 63,73. Karsintarajan 60 metriä ylittivät myös Katharina Molitor, Martina Ratej ja Linda Stahl.

– Ennätysheitto oli hyvä ja rento. Sitä seuraavissa heitoissa yritin liikaa 60 metrin ylitystä. Huomiseen finaaliin jäi hyvin paukkuja. Siellä on mahdollista heittää pitkälle, sinne 60 metriin, Kangas sanoi.

Toisessa ryhmässä heittäneet Heidi Nokelainen ja Sanni Utriainen karsiutuivat finaalista.

– En ymmärrä, mikä meni pieleen. Harjoitusheitot menivät hyvin. Kilpailussa joka heitossa oli eri asia pielessä, Nokelainen harmitteli.

Sanni Utriainen jäi reilun metrin finaalipaikasta.

– Ensimmäinen heitto oli kohtalaisen hyvä, seuraavat kaksi heittoa kompuroin. Ei mennyt niin kuin olin suunnittelut. Vähän hämmentävältä tuntuu tuo puuttuva metri.