Niemisen mestaruus sinetöi Kalevan Maljan JKU:lle, Vainio "keräsi raivoa" syksyn kisoihin

Niemisen mestaruus sinetöi Kalevan Maljan JKU:lle

Jaakko Nieminen tuuletti Jyväskylässä SM-maratonin maalissa mestaruudelle, omalle ennätykselle (2.23.06) ja seuransa Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Kalevan Malja –kilpailun voitolle.

Alisa Vainion keskeytys kärkipaikalta pohjekramppeihin toi draamaa naisten kilpailuun, ja avasi Viipurin Urheilijoiden Paula Tukiaiselle, 42, tien uran ensimmäiseen Suomen mestaruuteen ajalla 2.52.19.

Vainio johti naisten kilpailua 35 kilometriä, mutta joutui sitten jäämään tien sivuun.

– Viimeisen 10 kilometrin kierroksen aikana pysähdyin seitsemän kertaa, venyttelin ja kävi selällenikin ja koetin saada pohkeet toimimaan, Vainio muisteli.

Vainio juoksi noin kahden tunnin 46 minuutin loppuaikaan tähtäävä vauhtia, kunnes krampit alkoivat purra.

– Tuntui hyvältä 20 kilometriin asti. Sen jälkeen alkoi olla kramppeja. Hengityksen kanssa ei ollut mitään ongelmaa ja tuo vauhti tuntui hyvältä, Vainio sanoi.

Vainio: En halunnut, että mitään menee rikki

Tukiainen ohitti Vainion 35 kilometrin kohdalla ja kannusti tätä jatkamaan. Vainio yritti hölkätä tovin, mutta jätti sitten kisan kesken.

– En halunnut, että mitään menee rikki, Vainio sanoi.

Vainio on toipunut keuhkoklamydiasta, mutta toistaiseksi kovat, kehittävät treenit ovat olleet pannassa. Vainion ja hänen valmentajansa Jarmo Viskarin mukaan harjoitustaustaan nähden ”pitkänä lenkkinä” juostu SM-maraton kulki hyvin kramppeihin asti.

– Itse ajattelin, että sellainen 2.48.00 olisi hyvä tulos, Viskari totesi.

Vainio vihjaisi vahvasti, että haluaa kilpailla vielä syksyn mittaan.

– Joo, ehdottomasti, tästä oli hyvä kerätä vähän raivoa, juoksija veisteli.

Nieminen: Aivan mahtavaa

Miesten kilpailussa Nieminen otti ohjat käsiinsä alusta lähtien. Turun Toverien Antti-Pekka Niinistö sinnitteli kannassa alkumatkan, mutta 25 kilometrin jälkeen Nieminen taivalsi yksin kohti maalia.

– Olen suunnitellut ja ajatellut tätä joka päivä vuoden ajan, Nieminen maisteli uransa toista maratonjuoksun Suomen mestaruutta.

Riiassa, Latviassa lääketiedettä opiskeleva Niemisen kisaan valmistautumista kiusasi vielä viime hetkillä repeämän lonkakoukistajassa. Ongelma saatiin kuitenkin hoitotoimilla ja kipulääkkeillä pysymään kurissa.

– Viimeisen asti pohdin osallistumista. Kiitokset tukijoukoille, että pääsin osallistumaan, Nieminen sanoi.

Kotiseuran Kalevan Malja –voiton varmistaminen Jyväskylässä oli iso bonus Niemiselle ja luonnollisesti myös Jyväskylän Kenttäurheilijoille.

– Aivan mahtavaa, tätä ei voi sanoin kuvata, Nieminen kertaili.

Tukiainen: Viimeinen kierros oli vaikea

Kalevan Malja –kilpailussa vertaillaan seurojen yleisurheilun eri SM-kisoissa saamia pisteistä. Miesten SM-maratonilta JKU ahmi niitä: Finnish Marathon Runnersin Henri Ansio oli toinen ajalla 2.30.27, mutta JKU:n Miika Takala ja Jonathan Kilpelä olivat kolmas ja neljäs ajoin 2.33.20 ja 2.34.43.

Ansion mukaan jalat olivat hiljattain käydyn ultrajuoksukisan jäljiltä väsyneet, mutta tasainen vauhdinpito toi SM-hopean.

– Kolmannella 10 kilometrin kierroksella kuulin yllättäen, että olen toisena. Loppu tuli hyvin, tuumi Ansio, joka oli kahdella edellisellä SM-maratonilla neljäs ja viides.

Tukiaiselle uran ensimmäinen SM-mitali maistui.

– Läksin menemään omaa vauhtia, mutta viimeinen kierros oli vaikea. Jos ei olisi ollut SM-mitalia tiedossa, olisin varmaan keskeyttänyt, Tukiainen tunnusti.

Tukiaisen ennätys on keväällä Hampurissa juostu 2.51.22. Jyväskylässä tavoitteena oli ennen muuta hyvä sijoitus. Mestaruus oli yllätys.

– Uran ensimmäinen SM-mitali 42-vuotiaana kolmen lapsena äitinä tuntuu hyvältä, Tukiainen totesi.

Toiseksi naisten kilpailussa juoksi Vasa IS:n Jannica Granback ajalla 2.53.21 ja kolmanneksi KU-58:n Sari Juuti 2.57.33.

Tulokset tästä linkistä


vainio_alisa_jkyla_1.jpg

Alisa Vainio taivalsi 2.46.00 loppuaikaan tähtävää vauhtia, kunnes pohjekrampit pakottivat keskeyttämään kilpailun johdosta 35 kilometrin jälkeen.


img_5838.jpg

Mestaruus maistui Paula Tukiaiselle.