Nieminen ja Markovaara ennätysvauhdissa- EM-tulosraja jäi rikkomatta

Nummela ja Nieminen: Luja mestaruustaisto Jyväsjärven rantareitillä

Jaakko Nieminen pudotti ennätyksensä 19 sekunnilla lukemiin 1.06.40 Barcelonan puolimaratonilla. EM-tulosrajaan (1.05.00) kyyti ei riittänyt. Nieminen oli kilpailussa 26:s.

Laura Markovaara juoksi naisten kilpailussa kuudenneksitoista ennätyksellään 1.16.14. Naisten EM-tulosraja Amsterdamin kisoihin on 1.15.00.

Nieminen oli kunnossa tammikuussa Floridan Naplesissa puolimaratonin aattona. Takana oli kahden kuukauden tiivis kilpailuun valmistava treenijakso, mutta myrsky ja tornadouhka peruivat kisan.

Helmikuun alussa Nieminen aloitti lääketieteen opinnot Latvian Riiassa, joten Barcelonaan kisaan valmistautuminen ei ollut sitä mitä se olisi voinut olla.

 – Lähdin toki juoksemaan ennätystä ja katsomaan mihin vauhti tällä valmistautumisella riittää, mutta tässä on ollut monenlaista stressiä, kun oli muutto ja opiskelutahtikin on tiivis, Nieminen sanoo.

Floridan kisan peruuntuminen oli Niemiselle ankara pettymys.

– Kisaa edeltävänä yönä nousi älytön myrsky ja oli tornadouhka. Pari tuntia ennen starttia myrsky tuli kaupungin ylle ja tuhosi reitin. Siellä oli niin paljon tielle kaatuneita puita, että kilpailun järjestäjät joutuivat perumaan kisan. Se kyllä söi miestä.

Barcelonassa Niemisen toiveissa oli alun perin yrittää pysyä Florence Kiplagatin tahdissa. Kenialainen juoksi kilpailussa viime vuonna naisten ME:n 1.05,09. Suunnitelma karahti kuitenkin karille, kun Kiplagat ei ollut likimainkaan samassa kunnossa kuin vuosi sitten. Hän voitti nyt naisten kilpailun ajalla 1.09.19.

– Läksin sitten parin kaverin kanssa juoksemaan itselleni maksimivauhtia, kun pääporukka lähti 64.30:n loppuaikaan tähtäävään vauhtiin. Sattui vielä tuulinen päivä, joten EM-rajatoiveet menivät siinä, Nieminen kertaili.

Niemisen kevään kilpailuohjelmassa on ainakin maantiejuoksun SM-kisa Jyväkylässä 16. huhtikuuta. Hän saattaa juosta myös Riian puolimaratonin. Juoksun reitti menee hänen nykyisen kotiovensa edustalta.

Markovaaralla tuttu kipu seurana

Markovaaralla, 42, oli Barcelonassa tuttu seuralainen. Vuosia kokenutta juoksijaa kiusannut takareisi-pakaravaiva alkoi kipuilla jo alkumatkasta.

– Ihan uteliaisuuttani, en mitenkään vakavasti, läksin 1.15.00 -vauhtia juosseen jäniksen matkaan. Kympin jälkeen se karkasi, kun jalkaa alkoi juilia, Markovaara kertaili.

– Olen tottunut juoksemaan tuon kivun kanssa, mutta aina se muutaman sekunnin kilometrivauhdista syö.

Kesän kisoissa Markovaara nähdään ainakin 10 000 metrillä.

Tulokset