Nezirin, Kortteen ja Hurskeen kausi päätökseen kaikkien aikojen tasokkaimmissa MM-välierissä

Nooralotta Neziri, Annimari Korte ja Reetta Hurske päättivät kilpailukautensa MM-kilpailujen 36-vuotisen historian kovatasoisimmissa naisten 100 metrin aitajuoksun välierissä Dohassa. Loppukilpailuun vaadittiin aikavertailusta 12,65, kun kaksi vuotta sitten Lontoossa loppukilpailuun vei 12,86.

Neziri oli välierissä suomalaisista nopein ja  erässään viides kesän parhaalla ajallaan 12,89. Korte oli eränsä kuudes ajalla 12,97 ja Hurske viides ajalla 13,24. Alkuerissä Neziri epäonnistui lähdössä, nyt startti luisti paremmin ja juoksu oli muuten hyvässä kuosissa.

– Lähtö oli nyt minun perustasoani eikä häpeillyt kauden muille lähdöille. Mitä tiukempi kisa, sitä vaikeampi lähdössä on onnistua. Juoksu oli hyvä, vaikka pieni kolhaisu aitaan siellä tuli, Neziri kertaili.

Nezirillä oli sydänkesällä jalkavaivaa, joka vaikutti harjoitteluun ja kilpailuihin. Hän sai kuitenkin vuoden parhaan kunnon ajoitettua Dohaan. Välierien jälkeen hän totesi, että hänellä on sellainen tunne, että kausi voisi vielä jatkua.

– Ne parhaat tulokset ovat kauden mittaan jääneet vähän pankkiin, Neziri sanoi.

Neziri: Finaali oli salainen haave

Parin edellisen arvokilpailun jälkeen Nezirille jäi tuliaisiksi alisuoriutumisen tunne. Nyt tilanne oli toinen.

– Se oli nyt parasta, että tämän juoksun jälkeen jäi hyvä fiilis. Koin että tämä oli onnistuminen. Minulla oli salaisena haaveena päästä finaaliin. Arvelin, että finaaliin olisi menty kymmenyksen huonommalla ajalla, Neziri sanoi.

Nezirin mukaan kesän ongelmat vaikuttivat tunnelmaan, jolla hän Dohaan saapui, vaikka MM-kilpailuissa kroppa oli jo kunnossa.

– Lähdin tänne ynnä muilta -sijoilta. Aika 12,90 jolla tänne tultiin ei ollut itseluottamusta lisäävää. Siihen nähden olen välieräajasta ylpeä. Kaikki mahdollisuudet oli myös ennätykseen, enkä siitä kauas jäänyt.

Korte juhli kauden päätöstä salmiakilla

Korte totesi, että  pitkä kausi alkoi tuntua Dohassa. Juoksijan kroppa on kunnossa, mutta henkisesti oli vaikea löytää latausta, kun kauden tavoitteet Suomen ennätys ja olympiaraja oli jo saavutettu ja lisäksi uran ensimmäisistä MM-kilpailuista heltisi välieräpaikka.

– Yritin parhaani löytää latausta, mutta alkuerien jälkeen olen vaan odottanut ja laskenut minuutteja, että pääsee lepäämään ja nollaamaan pään, Korte tunnusti.

Korte juoksi välierissä saman ajan kuin alkuerissä.

– Juoksut vaan olivat tosi erilaiset. Alkuerissä juoksu tuli tosi helposti ja juoksin varovasti. Nyt otin enemmän riskillä ja osuin etujalalla toka aitaan ja sitten ainakin viiteen aitaan, se vähän vaikutti, Korte sanoi.

– Mutta rehellisesti sanoen ajalla ei nyt ollut väliä. Toisaalta juoksin näissä kisoissa kaksi kertaa alle 13 sekunnin, olen siihen tosi tyytyväinen.

Kauden päättymistä Korte aikoi juhlistaa jakamalla Reetta Hurskeen kanssa managerinsa Tanja Finnen Dohaan tuoman salmiakkirasian. Edessä on myös lomaa.

– Olen menossa viikoksi lomalle Italiaan, Korte kertoi.

Hurske: Nyt oli ehkä halua liikaa

Hurske ei saanut välierissä piikkareiden liikkeeseen samaa räväkkyyttä kuin alkuerissä. Juoksun lopussa hän joutui vielä väistämään eteen kaatunutta Belgian Anne Zagréa.

– Se väistäminen oli päivän paras suoritus, Hurske veisteli.

– En osaa sanoa mikä oli. Juoksu ei oikein lähtenyt kulkemaan missään vaiheessa. Nyt se ei ollut radasta kiinni, juoksija oli nyt pehmeämpi.

Hurskeen mukaan Calling Roomissa oli vielä hyvä vire ja verryttelylähtökin onnistui.

– Ehkä nyt oli halua liikaa. Kauden pituuden syyksikään en tätä voi laittaa. Näihin kilpailuihin on voinut ajallisesti valmistautua hyvin, Hurske sanoi.

Hurskeelle välieräjuoksu oli päätös hyvälle kaudelle, jonka aikana ennätys on pudonnut 12,78:een, joka alittaa ensi kesän Tokion olympiakisojen tulosrajan.

Nia Ali kiiti mestaruuteen

Naisten 100 metrin aitajuoksun mestariksi juoksi Yhdysvaltain Nia Ali ennätyksellään 12,34. Hän oli välierissä toiseksi nopein ajalla 12,44, mutta juoksi finaalissa virheettömän suorituksen. Mestaruus oli olympiakisojen hopeamitalistin ensimmäinen ulkoratojen arvokisavoitto. 60 metrin aitajuoksussa hän on aiemmin jo kahdesti voittanut maailman hallimestaruuden.

Toiseksi kiiti Yhdysvaltain ME-nainen Kendra Harrison ajalla 12,46. Hänelle arvokisamitali oli uran ensimmäinen. Jamaikan Danielle Willams oli kolmas ajalla 12,47. Välierien nopeimman ajan 12,48 juossut Nigerian Tobi Amusan taipui finaalissa neljänneksi ajalla 12,49.