Nezirillä kaksi matkaa, Mörö 400 m:lle Oulussa, Seppäsen tulos ei riitä Rioon

Nezirillä kaksi matkaa

Olympiajoukkueeseen nimetyt aiturit Nooralotta Neziri ja Oskari Mörö virittelevät olympiakuntoaan torstaina alkavissa Kalevan kisoissa: Mörö vaihtaa Oulussa aitamatkan sileään ratajuoksuun ja Neziri suunnittelee juoksevansa kaksi matkaa.

Neziri on toipunut Amsterdamin EM-kisojen aikaan iskeneistä korva- ja poskiontelotulehduksesta ja käynnistänyt napakan harjoitusrupeaman.

– Söin viikon antibioottikuurin. Se päättyi lauantaina. Nyt olen päässyt treenaamaan. Ajatuksena on vetää muutama päivän kovia treenejä, Neziri sanoo.

Kalevan kisoissa Neziri haluaa juosta viime vuoden tapaan 100 metrin aitojen lisäksi 100 metriä, jos kroppa on palautunut meneillään olevasta lyhyesti treenijaksosta.

– Haluan juosta Oulussa molemmat matkat, koska nyt olisi hyvä saada monta kovaa juoksua alle Rion ajatellen. Minulla oli taukoa treeneistä jo ennen EM-kisoja, ja Rioon mennessä tulee taas taukoa matkustamisen ja aikaeroon sopeutumisen takia.

Valinta olympiajoukkueeseen oli Nezirille yksi uran merkkipaaluista.

– Minulla on jo pari vuotta ollut olympiasormus sormessa. Olympiakisat on ollut tavoite. Olisi ollut todella iso pettymys, jos en olisi sinne nyt päässyt. Toivon, että pystyn Riossa juoksemaan taas 12,80:n pintaan meneviä aikoja, ja toivottavasti heti alkuerissä, että pääsisin jatkokierrroksille, Neziri mietti.

Mörö aikoo kaataa 400 metrin ennätyksensä

Mörö juoksi Amsterdamin EM-kisoissa 400 metrin aidoissa neljänneksi. Seuraavan kerran hän kilpailee tuolla matkalla vasta Rio de Janeiron olympiakisojen alkuerissä. Oulussa ohjelmassa on sileä 400 metriä.

– On henkisesti kiva juosta välillä muutakin kuin aitoja, samalla se säästää lonkkaa, mikä on tietysti pääsyy keskittyä Oulussa sileän juoksuun, Mörö sanoo.

– Odotan kovaa kilpailua ja omaa ennätystä. Säätiedotus lupaa Ouluun lämpimiä keliä, eli siellä pitäisi olla olosuhteet ennätysjuoksulle.

Mörön 400 metrin sileän ennätys on toissa vuonna Helsingissä juostu 47,40. Oulussa sen rikkomiselle ei pitäisi olla esteitä. Amsterdamin EM-kisojen kolmen juoksun rasituksetkin ovat kaikonneet nopeasti.

– Yllättävän nopeasti olen palautunut verrattuna kahden vuoden takaisiin Zürichin EM-kisoihin. Lonkan kanssakaan ei ole ollut ongelmia. Tosin aitoja en ole nyt juossut harjoituksissa, eikä ole ollut tarvettakaan, Mörö sanoo

Seppäsen tulos ei riittänyt, 16 yleisurheilijaa

Rion joukkueeseen pääsy oli Mörölle yksi mieluinen harppaus uralla eteenpäin.

– On se iso juttu.  Ei sinne kovin moni pääse. Olympialaiset on hieno mahdollisuus näyttää omaa parastaan ja tehdä kovaa tulosta. Jos ei noissa kisoissa saa itsestään irti, niin missä sitten. Ennätystä lähden sinne juoksemaan, Mörö linjaa.

Mörön ja Nezirin lisäksi yleisurheilijoista olympiajoukkueeseen viimeisessä valinnassa nousivat korkeushyppääjä Linda Sandblom, moukarinheittäjä David Söderberg ja keihäänheittäjä Sanni Utriainen. Yleisurheilijoita Rion joukkueessa on kuusitoista.

Viime hetken takaisku yleisurheilun olympiavalintoja ajatellen oli se, että moukarinheittäjä Tuomas Seppänen ei mahtunut joukkueeseen. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF vahvisti maanantaina, että Seppäsen keväällä heittämä 76,20 ei riittänyt paikkaan niiden 32 joukossa, jotka pääsivät kisoihin joko tulosrajan rikottuaan tai rankingin perusteella.

– Olympiakisojen yleisurheilujoukkueen koko on aika lailla se mikä syksynä ennakoitiin, arvioi Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtaja Jorma Kemppainen.


oskari_moro_hs18871.jpg