Neziri viihtyy Unfriedin valmennuksessa: Treeneissä ei ole mitään tilpehööriä, tehdään perusjuttuja

Pika-aituri Nooralotta Neziri on solahtanut sujuvasti itävaltalaisen Philipp Unfriedin valmennusryhmän päivä- ja treenirytmiin. Ryhmä harjoittelee Sankt Pöltenin urheilukeskuksessa Wienin lähellä.

– Nyt on menossa seitsemäs treeniviikko Unfriedin johdolla. Homma rullaa hyvin, vaikka aika paljon on ollut erilaista. Se on vaatinut totuttelua, mutta erilaista treeniä läksin hakemaankin, Suomeen toviksi piipahtanut Neziri sanoo.

Itävallassa Neziri on harjoitellut paljon viime kesänä 100 metrin aidat 13,30 juosseen aituri Karin Strametzin ja 100 metriä 11,44 pinkoneen sprintteri Ina Huemerin kanssa. Parin viikon ajan treeneissä oli mukana myös Tokion olympiakisojen 100 metrin aitojen pronssimitalisti Megan Tapper, joka harjoittelee Unfriedin sekä aviomiehensä Mathue Tapperin ohjeilla.

– Karin juoksi viime talvena hallissa 60 metrin aidat 8,13, mutta sairasteli sitten, eikä hänen kesällä juoksemansa aika kerro kaikkea. Hän kyllä juoksee ensi kesänä alle 13 sekunnin, Neziri sanoo harjoituskaveristaan.

Tasokkaasta harjoitusseurasta Nezirillä ei ole puutetta. Kuluvan kuun lopussa alkavalle vajaan kuukauden Etelä-Afrikan harjoitusleirille Stellenboschiin tulevat myös 11,33 viime kesänä 100 metriä juossut Magdalena Lindner ja kansainvälisen huipputason seitsenottelija Ivona Dadic.

– Koko Unfriedin ryhmä, Tapper mukaan lukien, on koossa tammikuun alussa alkavalla kolmen viikon Etelä-Afrikan leirillä, Neziri kertoo.

Päivä kaksi harjoitusta yhteen putkeen

Sankt Pöltenissä Neziri on pystynyt harjoittelemaan täydellä teholla. Viime kesän vammat eivät enää vaivaa.

– Selkä on kestänyt hyvin, Neziri viittaa kesän harjoittelua kiusanneeseen alaselän rasitusmurtuman.

Unfried -ryhmässä Neziri on totutellut hieman aiemmasta poikkeavaan päivärytmiin.

– Kahden harjoituksen päivät tehdään nyt niin, että aamulla juostaan ja sen jälkeen mennään suoraan punttisaliin. Sen jälkeen päivä on pulkassa. Kahden treeninpäivä alkaa kello 10 ja on ohi kello 15, Neziri kertoo.

– Se oli aluksi rankkaa ja vaati totuttelua. Nyt kun siihen on tottunut, se tuntuu hyvältä systeemiltä.

Vaikka syksyn perusharjoituskauden harjoitteet ovat tuttuja, erojakin on.

– Juoksutreeneissä on eroa on siinä, että määräintervallit juostaan kovemmalla tempolla kuin mihin olen tottunut. Myös aitajuoksuharjoitukset ovat erityyppisiä. Nyt en ole paljon aitadrillejä tehnyt, enemmän on keskitytty vain juoksemaan aitoja, Neziri kertoo.

– Treeneissä on menty systeemillä, jossa kahden ja puolen viikon kovaa jaksoa seuraa 3-4 päivän lepo.

”Ensi kesänä on sitten isommat hauikset”

Vähiten muutoksia Nezirin mukaan on ollut voimaharjoittelussa.

– Vähän on eri liikkeitä, mutta suurin ero voimaharjoittelussa on siinä, että ylävartalotreenin määrä on tuplaantunut. Luulin olevani hyvä penkkipunnerruksessa, mutta olen kaukana muista, ja ensi kesänä on sitten isommat hauikset, Neziri veistelee.

Harjoittelu Unfriedin ryhmässä on Nezirin mukaan rentoa ja kannustavaa.

– Kaikilla on tavoitteena kansainvälinen menestys, ja jokainen treenaa todella täysillä, mutta harjoituksissa on rento fiilis. Siellä osataan nauraa, ja kaikki kannustavat todella. Yllätyin alussa, kun juoksin ihan tavallista vetoa, ja muut alkoivat heti kannustaa: ”Go Nora, Go Nora”.

Valmentaja-Unfriedia Neziri kuvaa vaativaksi, mutta empaattiseksi persoonaksi, joka osaa nähdä tilanteet myös urheilijan silmin.

– Treeneissä ei ole mitään tilpehööriä. Tehdään perusjuttuja. Kaikki ylimääräinen on karsittu, Neziri sanoo.