Neziri: Vauhtia on, varmuutta haetaan, Mäkelä ja Raitanen jahtaavat kauden parastaan

Neziri: Vauhtia on

Nooralotta Neziri on löytänyt hyvän kansainvälisen tason vauhdin sydänkesän kisoihin. Berliinin EM-kisoihin mennessä tavoite on kehittää varmuus, jolla juoksu pysyy kuosissa, kun 100 metrin aitoja juostaan alle 13 sekuntiin.

– Nyt ensisijainen tavoite on tasapainoinen juoksu. Parissa viime kilpailussa on aina jossain kohtaa juoksua ollut parannettavaa, vaikka on tullut hyviä aikoja. Jos nyt tulisi juoksu, jossa ei olisi hirveästi parannettavaa, Neziri totesi Joensuun keskiviikkoisen Motonet GP:n aattona.

Aiturin viimeinen harjoitus ennen Joensuuhun tuloa lupasi hyvää.

– Ainakin sain valmentajalta kiitosta. Tekeminen oli teknisesti terävää ja sain tehtyä aika hyviä suorituksia. Tänä kesänä kisoissa on mennyt tosi hyvin, mutta treeneissä olen ollut vähän väsynyt, osin matkustelujen ja kisojen takia, Neziri sanoo.

Neziriä ovat Joensuussa kirittämässä tällä kaudella 12,93 juossut Jamaikan Nickiesha Wilson, amerikkalaiskaksikko Tiffani McReynolds ja Kendell Williams sekä EM-tulosrajan jo alittanut Lotta Harala ja tulosrajaa tavoitteleva Reetta Hurske.

– Odotan, että kuusi naista juoksee kovaa ja osa alle 13 sekunnin. On lupailtu, että kisa juostaan myötätuuleen, Neziri sanoo.

”Se on yllättävän vaikeaa”

Neziri juoksi juhannuksena Kuortaneella ennätyskelvottomassa myötätuulessa 12,86 ja 12,97. Sen jälkeen Nancyssä Ranskassa syntyi kotimainen kärkitulos 12,99. Joensuun ja ensi viikon Luzernin kilpailut ovat juoksuja, joista Neziri hakee varmuutta huippuvauhtiseen juoksuun.

– Nancyn juoksun puolivälissä tuli kova aika, yksi kovimmista koskaan, kun valmentaja kellotti aitavälejä. Sen jälkeen en sitten osannutkaan hallita juoksua. Seuraavalle aidalle tuli vastaponnistus, Neziri kuvaa rutiinin puutetta huipputason vauhdissa.

– Se on yllättävän vaikeaa. Jos olisin päässyt jatkamaan suoraan noista vauhdeista vuoden 2016 jälkeen, se ei ehkä olisi niin vaikeaa. Nyt olen kokenut sen haastavaksi, Neziri viittaa ylikunto-ongelmien takia torsoksi jääneeseen viime kesän kilpailukauteen.

– Nyt on tosi hyvät fiilikset. Tiedän, että on mahdollista juosta kovempaa. Tänä kesänä ei ole tullut lottopottijuoksua, mutta olen pystynyt juoksemaan hyvällä tasolla.

Mäkelä: Juoksuasento lankulla paremmaksi

Naisten 100 metrin aitojen ohella Joensuun kilpailun kärkilajeja ovat muiden muassa tshekki Jakub Vadlejchin ja Antti Ruuskasen tähdittämä miesten keihäs, miesten pituushyppy, jossa Kristian Pulli ponnistaa kesän ensimmäisen kotimaan kilpailunsa sekä naisten kolmiloikka ja miesten 3000 metrin esteet.

Kristiina Mäkelä selätti kolmiloikan EM-tulosrajan Orimattilassa viime viikolla loikittuaan 13,95. Joensuussa keskiviikkona tavoite on siirtää kesän kotimainen kärkitulos yli 14 metrin. 

– Päätettiin valmentajani Tuomas Sallisen kanssa, että otetaan tähän kilpailuun vauhdista yksi askelpari pois, Mäkelä sanoo.

Mäkelän mukaan tavoitteena on saada juoksuasento paremmaksi, kun mennään lankun yli.

– Se näkyy tuloksessa tosi nopeasti, jos en lähde heti lankulta kaatumaan naamalleni. Orimattilassa en meinannut jaksaa juosta kunnolla lankulle asti ja loikat lähtivät vähän naamalleen menneessä asennossa.

Orimattilassa pisin hyppy syntyi kuudennelle kierroksella, joka oli Mäkelälle tärkeä viesti.

– Olen tyytyväinen siihen, että pää pysyi hyvin kasassa siinä kilpailussa. Siitä tuli sellaista hyvää tatsia. Minulla oli hyvä fiilis jo kesäkuun alussa Paavo Nurmen kisoissa, mutta sitten tuli selkäkramppi ja fiilis vähän katosi, Mäkelä sanoo.

– Nyt kroppa on taas paremmin hallinnassa. Toivotaan vain, että olen ehtinyt palautua kunnolla Orimattilan kilpailusta.

Mäkelä kohtaa Joensuussa kesän mittaan 13,95 ja 13,93 loikkineet valkovenäläiset Violetta Skvartsovan ja Irina Vaskouskajan sekä 13,92 tänä kesän hypänneen kuubalaisen Davisleidis Velazcon.  

Raitanen toivoo vauhdinjaon toimivan

Topi Raitanen toivoo, että 3000 metrin esteissä matkavauhti pysyi suunnitellussa 8.30:n loppuaikaan tähtäävässä kyydissä. Se tarjoaisi mahdollisuuden kohentaa Turussa juostua ennätystä 8.36,67. Kauden edellinen kilpailu Kööpenhaminassa juhannuksen jälkeen ei onnistunut.

– Alkuvauhti oli Kööpenhaminassa liian kova, oli vaikeuksia saada hengitystä toimimaan ja jalat olivat makaronia matkustuksen jälkeen. Huomasin, ettei ollut Jukolan viestin jälkeen ihan palautunut, Raitanen muistelee.

Sittemmin Raitanen viritteli kilpailuiskuaan Joensuuhun vauhtikestävyystreeneillä. Joensuun startti on hänelle viimeinen kilpailu ennen lyhyttä harjoitusrupeamaa ennen Kalevan kisoja.

– Kesäkuu on tullut kilpailtua aika tiiviisti. Tekee jo mieli harjoittelemaan ja nostamaan sitä kautta kuntoa EM-kisoihin, Raitanen sanoo.

Joensuun osanottajalista

Aikataulu