Huikea aitakisa Harjun kentän myötätuulessa Neziri 12,82, Hurske 12,86 ja Korte 12,90, naisten 100 metrillä loistotuloksia

Jyväskylän Motonet GP huipentui hulppeaan naisten 100 metrin aitojen finaaliin, jossa suomalaiset Nooralotta Neziri, Reetta Hurske ja Annimari Korte juoksivat 2,3 metriä sekunnissa puhaltaneessa, ennätyskelvottomassa myötätuulessa huippuajat 12,82, 12,86 ja 12,90.

Suomalaistrio otti sijat kaksi, kolme ja neljä. Voiton vei Puola Klaudia Siciarz ajalla 12,77.

Neziri pinkoi jo alkuerissä 12,90, joka on kesän kotimainen kärki ja alittaa MM-rajan 0,09 sekunnilla. Neziri oli toinen myös alkuerässä, jonka voitti Siciarz ajalla 12,87.

– Nyt kun jälkeenpäin ajattelen, alkueräjuoksu oli melkein tasapainoisempi kuin finaali. En saanut finaalissa niin hyvää lähtöä, mutta toisaalta siinä oli niin hyviä lähtijöitä ympärillä, Neziri sanoi.

– Se lupaa hyvää, kun tuollaisella juoksulla pystyy juoksemaan tuollaisia aikoja. Seuraava kisa on Kuortaneella juhannuksena. Katsotaan kuinka hyvin ehdin siihen palautua.

Kovaa juoksi Jyväskylässä myös Tampereen Pyrinnön moniottelija Maria Huntington, joka oli alkuerässään kolmas ennätyksellään 13,11 ja finaalissa kuudes ajalla 13,22.

– En moniottelijana juokse yleensä kahta aikakisaa perättäin. Nyt huomasi se, että toisessa juoksussa alkoi vähän. Ensimmäinen oli hyvä, tasapainoinen juoksu, Huntington sanoi.

Hurske voitti toisen alkuerän ajalla 13,12 enne Kortetta, jonka aika oli 13,15. Erässä viidenneksi juossut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Julia Enarvi teki ennätyksensä 13,41

– Alkuerässä lähtö oli hyvä, mutta toisella aidalla kolahti ja meni tasapaino. Jouduin melkein lähtemään nollasta. Siihen nähden hyvä juoksu, Hurske kertaili alkuerää.

– Finaaliin sain koottua itseni hyvin, mutta harmittaa tosi paljon, että oli noin paljon myötätuulta. Olen kuitenkin lähdössä luottavaisena Kuortaneella. Tiedän, että pystyn juoksemaan tuolla alle 13 sekunnin tasolla. Vatsakin on nyt ollut vajaan viikon jo ihan ok, sitkeiden vatsavaivojen kanssa aiemmin kamppaillut aituri sanoi.

Latvala, Kemppinen, Kortetmaa ja Kylmänen ennätysvauhdissa

Naisten 100 metrillä Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Hanna-Maari Latvala voitti kilpailun kauden kärkiajalla 11,45. Yhtä kovaa hän on juossut viimeksi kolme vuotta sitten. Oma ennätys on viisi vuotta sitten juostu 11,30

– Kiihdytys toimii nyt hyvin. Se ei vieläkään mennyt aivan nappiin, mutta nyt se ei ollut mitenkään pakotettu. Myös maksimijuoksu kulkee rennommin ja paremmin kuin aiemman tällä kaudella, Latvala sanoi.

Latvala on harjoitellut syksystä lähtien sveitsiläisen Laurent Meuwlyn ryhmän mukana. Latvalan mukaan valmentajan kanssa on löytynyt yhteinen sävel, jolla nopeus saatu kaivettua esiin. Samalla Latvala on pystynyt hyödyntämään myös parin amerikkalaisvalmennuksessa vietetyn vuoden tuomaa juoksupohjaa.

Loistovauhtia juoksi Harjun kentällä myös toiseksi ennätyksellään 11,50 kiihdyttänyt HIFK:n Lotta Kemppinen.

– Oli tosi onnistunut juoksu. En olisi voinut toivoa parempaa lähtöpaikkaa, kun pääsin Hanna-Maarin ja Anniina Kortemaan välissä juoksemaan ja sain siinä lopun tulemaan paremmin, Kemppinen sanoi.

Kemppinen paransi aiemmin tällä kaudella juoksemansa ennätystä 0,15 sekuntia. 22-vuotiaiden EM-rajan hän on alittanut jo aiemmin.

– EM-kisa on kauden päätavoite. Tulostavoitteena oli, että jos pystyisin 11,5 juoksemaan, olisi tyytyväinen, Mervi Brandenburgin valmentama juoksija sanoi.

JKU:n Anniina Kortetmaa oli Jyväskylässä kolmas ennätyksellään 11,59 ja Raision Kuulan Johanna Kylmänen neljäs niinikään ennätyksellään, jolla hän nousee 17-vuotiaiden kaikkien aikojen tilastossa neljänneksi.

– On harjoiteltu kovaa vielä aikaa pitkään. Juoksu paranee sieltä startti startilta, Kortetmaa sanoi.


Lotta Kemppinen (vas.) paranteli jälleen ennätystään, Hanna-Maari Latvala tykitti 11,45.

Lakka 13,65: Lähdössä ja kiihdytyksessä parannettavaa

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Elmo Lakka pudotti 110 metrin aidoissa juoksi 2,4 metriä sekunnissa avittaneeseen myötätuleen 13,65 juostuaan alkuerissä 13,71. Seurakaveri Ilari Manninen oli molemmissa juoksuissa toinen juostuaan kahdesti 14,02, joka on hänen ennätyksensä.

– Lähdössä ja alkukiihdytyksessä  vielä parannettavaa. Nyt tuli vielä aika pahoja kolhuja aitoihin ja vertakin valui polvesta. Lauantaina Kuortaneella on kaksi juoksua. Odotan niitä innolla, Lakka sanoi.

Tyytyväinen oli Manninenkin.

– Molemmat lähdöt olivat hyviä. Vain kolhut aitoihin estivät 14 sekunnin alituksen. Varsinkin toisessa juoksussa tuli kovia kolhuja, Manninen tuumi.

Ilari Manninen juoksi ennätyksensä.

Richardsson: Vähän tuli turhaa sipsuttelua

Vasa IS:n Camilla Richardsson sai 3000 metrin esteissä vetoapua kilometrin verran ja juoksi sitten soolona voiton kessän ensimmäisessä estekilpailussaan kotimaisella kärkiajalla 9.52,46. Forssan Salaman Janica Rauma oli toinen ajalla 10.04,35.

– Ihan tyytyväinen olen. Viime kesän vamma oli vielä sen verran mielessä, että vähän tuli turhaa sipsuttelua esteiden ylityksessä, Richardsson viittasi viime kesänä Jyväskylän Kalevan kisoissa tulleeseen teleluun murtumaan

– Nyt edessä on vuoristoleiri Sveitsin St. Moritzissa, Richardsson sanoi.

Leirin jälkeen Richardsson käy 3000 metrin esteiden MM-tulosrajan 9.40,00 kimppuun.

Miesten 5000 metrin paras suomalainen oli kolmanneksi ajalla 14.36,96 juossut HKV:n Eero Saleva. Neljäs ja viides olivat Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helander ja Joensuun Katajan Mika Kotiranta ennätyksillään 14.43,54 ja 14.51,19.

– Kolmeen kilometriin asti tuntui hyvältä, sitten tuntui, että alkoi jaloissa painaa varsinkin takasuoralla, jossa oli aika kovaa tuuli, Helander sanoi.

Juoksun voitti Ukrainan Stanislav Maslov ajalla 14.10,09.

Seppänen sai palikat järjestykseen

Moukariringissä Noormarkun Nopsan Tuomas Seppänen heitti parhaana suomalaisena neljänneksi  73,02 kantaneella heitolla. Se jäi kahdeksan senttiä hänen nimissään olevasta kauden kotimaisesta kärkituloksesta.

– Alkukierroksilla meni vähän yliyrittämiseksi, kun siinä oli tarjolla olympiavoittajan päänahkaa, mutta sitten sain palikat järjestykseen, Seppänen tuumi. Hänen pisin heittonsa syntyi viimeisellä kierroksella.

Olympiavoittajan ja Kansainyhteisön mestarin ”päänahat” sai 17-vuotiaiden ME-mies Ukrainan Mihailo Kohan, joka heitti voiton tuloksella 75,42. Kansainyhteisön mestari Nick Miller ja olympiavoittaja Dilsod Nazarov olivat toinen ja kolmas tuloksin 75,33 ja 74,81.

Ollikainen: Juoksu alkaa kulkea, Pajulahdelle tikit jalkaan

Kolmiloikkaaja Simo Lipsanen piipahdus pituushypyn parissa toi toisen sijan 765 kantaneella hypyllä. Voiton vei HKV:n Roni Ollikainen kolme sentin turvin.

– Ihan ok tulos, mutta vähän meni hätäilyksi lankulla, Lipsanen sanoi.

Ollikaisen hyppy alkoi kulkea kisan loppua kohden; neljäs ja viides hyppy kantoivat 761 ja 768.

– Tuuli pyöri siinä alussa. Minulla oli myötätuulta ja hypyt painuivat yliastutuiksi. Lopussa hypyt lähtivät vähän kauempaa. Tuossa parhaassakin ponnistus tuli aika kaukaa. Juoksu alkaa kuitenkin kulkea koko ajan paremmin, Ollikainen kertaili.

Joensuun Katajan Kalle Salminen oli kolmas ponnistettuaan 763. Lajin kärkinimistä Arttu Pajulahdesta pituuskisa jäi tyystin väliin.

– Verryttelyhypyssä oikea jalka lipesi ja nappasi takareidestä, samalla piikkari repäisi toiseen jalkaan viillon, joka piti tikata. Täytyy vielä käydä lääkärissä varmistamassa, ettei takareiteen tullut repeämää, Pajulahti sanoi.

Tampereen Pyrintö Urho Kujanpää taivutti seiväskisan voittoon ylitettyään kesän parhaansa 545. Yrityksen 550:n ylityksestä eivät tuottaneet tulosta.
– Sille tasolle pitäisi päästä, että 550 menee jokaisessa kilpailussa, jos meinaa pärjätä 22-vuotiaiden EM-kisoissa ja yrittää siellä rikkoa MM-kisojen tulosrajaa 571.

Naisten kolmiloikan voitti Imatran Urheilijoiden Senni Salminen, joka venytti 2,1 metriä sekunnissa puhaltaneeseen myötätuuleen 13,50. Esbo IF:n Kira Kytölä oli toinen loikittuaan 13,38.

Eriksson voitti pitkän uusintataiston

HIFK:n Viivi Lehikoisen kauden kolmas 400 metrin aitakisa toi kakkossijan ajalla 59,35. Kisan voitti Yhdysvaltan Kiah Seymour, joka teki ajan 58,18.

– Tuntui, että tuuli vähän joka suunnasta. Juoksun loppu tuli kuitenkin hyvin, Lehikoinen tuumi

Keski-Uudenmaan Yleisurheilu Eveliina Määttänen oli kolmas kesän parhallaan 59,55. B-erässä Vasa IS:n Mathilda Kvist vei voiton ennätyksellään 60.13. Aiempi ennätys oli 61,96.

Salon Vilppaan Samuli Eriksson voitti korkeushypyn 207:n ylityksellä. Voitto varmistui vasta pitkän uusintakilpailun jälkeen, jossa Uudenkaupungin Kenttäkarhujen Valtteri Välimäki jäi toiseksi samalla tuloksella.

Kenttäurheilijat -58:n Edith Eikkinen vei 19-vuotiaiden 1500 metriä ennätyksellään 4.44,29.