Neziri: Nyt voin juosta rennosti, seiväspaikalla erikoinen tilanne

Ihamäen kolumni: Matkalla Rion olympialaisissa

Nooralotta Neziri löysi vaikeiden viikkojen jälkeen juoksuunsa samaa sähinää, jota hänellä oli sydänkesän SE-juoksuissa. Rion olympiakisojen 100 metrin aitojen välieriiin hän eteni suoraan alkueränsä kolmantena ja ajalla 12,88.

– Nyt on paineet pois. Se tilanne, jossa voi mokata on ohi. Pystyn nyt juoksemaan rennosti. Voin antaa juoksun tulla selkärangasta, Neziri tuumi.

Kuortaneella juhannuksena juostun SE:n 12,81 jälkeen Neziri sairasteli EM-kisojen aikaan, ja siitä alkoi taistelu kunnon ja terävyyden löytämiseksi olympialaisiin.

– On ollut tosi hankalaa, meinasi jo loppua usko, että saako täällä mitään aikaiseksi. Valmentajan kanssa on tehty paljon töitä ja saatu hyvä fiilis.

Alkuerässä Neziri oli Yhdysvaltain Kristi Castlinin (12,68) ja Belgian Anna Zagrenin (12,85) jälkeen toinen. Taakse jäi muiden muassa nuoruusvuosien idoli Ruotsin Susanna Kallur, joka oli viides ajalla 13,04.

– Omalla tavalla jännitin eniten juuri häntä. Katselin tilastoista etukäteen, mitä muut olivat juosseet, hänestä ajattelin, että hän voi olla sellainen yllättäjä, Neziri sanoi Kallurista.

Naisten pika-aitojen alkuerät juostiin huippuoloissa ja olivat odotetun kovatasoiset. Välieriin vaadittiin 12,99 ja kärkiajan teki Yhdysvaltain mestari Brianna Rollins, joka voitti eränsä ajalla 12,54.

Mitä välieristä vaaditaan finaaliin?

– 12,72, kuului Nezirin veikkaus.

Toimitsijoiden sähläys häiritsi seiväspaikalla

Naisten seiväshypyssä Minna Nikkanen ylitti ensimmäisellään 455 ja sitä ennen ensimmäisellä 430 ja toisella 445. Karsintaraja 460 jäi ylittämättä. Nikkasen kilpailua tosin häiritsi erikoinen tilanne, kun hän keskittyi 460:n yrityksin.

– Siinä tultiin parille ihmiselle sanomaan, että he ovat ilmeisesti finaalissa, ja aika moni taisi ymmärtää siinä vaiheessa väärin, että kaikki ovat finaalissa. Siinä olisi pitänyt kerätä kasaan kaikki hyppääjät ja kertoa se tilanne, Nikkanen kertaili.

– Ne, joille noin sanottiin, olivat niitä, jotka olivat hypänneet 455 ekalla, eikä heillä ollut alla yhtään pudotusta. Minusta heidän olisi kuulunut hypätä. Jos minä olisi mennyt yli 460, he olisivat olleet 13. sijalla

Nikkasen mukaan tuo episodi söi keskittymistä. Kolmesta yrityksestä 460 oli lähimpänä ylittyä kolmannella.

– Kahdessa ensimmäisessä en ihan saanut hyppyä jatkumaan. Kolmannella erittäin hyvin jatkunut hyppy meni rimaa päin.

Nikkasen viimeinen hyppy 460:sta kertoi, että kauden paras tulos on vielä hyppäämättä.

– Sinne jäi paljon, Nikkanen sanoi.

– Jalat ovat olleet hyväntuntuiset vasta Kalevan kisoissa ja täällä.

Murto: On ollut hurja puoli vuotta

Wilma Murto päätti kesän kolmen arvokisan putken 430:n ylityksellä olympiakarsinnan 24. sijaan. Hänelle kausi kokonaisuutena junioreiden ME:llä ja MM-pronssilla ja EM-kisojen pistesijalla kuorrutettuna on ollut mieleenpainuva ja opettava kokemus.

– On ollut hurja puoli vuotta. Se on mennyt sellaisessa urheilijakuplassa. Aika mennyt tosi nopeasti ja ollut antoisaa, Murto huokaili.

Olympiakarsinnassa Murto ylitti 430 helposti, sitten 445:n yrityksissä pienten tuulen kiusaamana hyppy alkoi kulkea vasta kolmannella.

– Viimeisessä yrityksessä 445:stä olin jo varma, että se menee yli, mutta lopussa pääsi kroppa karkuun.

– Nyt on tavallaan helpottunut, tavallaan tyhjä olo. Ne tämän kauden isot kisat olivat siinä.

Karsinnassa huikea taso

Seiväshypyn karsinta muodostui huippuolosuhteissa juuri niin kovaksi kuin esimerkiksi Nikkasen ja Murron valmentaja Jarno Koivunen ennakoi. Seitsemän hyppääjä ylitti karsintarajan 460.

Jatkoon riitti 455 ensimmäisellä ilman pudotuksia. Sillä tuloksella jatkoon meni muiden muassa kauden kärkitulosta halussaan pitävän Yhdysvaltain Sandi Morris. Brassiyleisölle iso pettymys oli Fabiana Murerin jääminen ilman tulosta. Karsinnan voitti Kreikan Jekaterini Stefanidi.

Ruotsin hyppääjistä Michaela Meijer ylitti 455 ja Angelica Bengtesson 455. Kumpikaan ei yltänyt loppukilpailuun.

 


nikkanen_minna_alastulos_1_of_1.jpg