Neziri, Korte ja Hurske aitoivat välieriin ja MM-kisahistoriaa, Hurske: Varmasti tsempataan toisiamme sunnuntaina

Naisten 100 metrin aiturit Nooralotta Neziri, Reetta Hurske ja Annimari Korte juoksevat Dohan MM-kisojen välierissä sunnuntaina. Koskaan aikaisemmin kolme suomalaista aituria ei ole edennyt samoissa kisoissa MM-välieriin.

– Se ei ollut yllätys. Historiaa on Suomessa tehty tässä lajissa muutenkin tänä kesänä. Varmasti tsempataan kaikki toisiamme verkkakentällä sunnuntaina, Hurske kiteytti aituritrion tunteet.

Sunnuntaina välierissä on kolme erää. Loppukilpailuun niistä etenee erän kaksi parasta ja kaksi erien aikavertailusta.  Korte juoksee ensimmäisessä erässä. Tämän kesän ajoilla hän on erässä Jamaikan Danielle Williamsin (12,32) ja Yhdysvaltain Nia Alin (12,55) jälkeen jaetulla kolmossijalla Hollannin Nadine Visserin kanssa.

Neziri on kakkoserässä ja erän tilastovertailussa seitsemäs. Erän tilastokärjet ovat Jamaikan Megan Tapper (12,43) ja Etelä-Afrikan Rikenette Steenkamp (12,63). Hurske on kolmoserän tilastoviitonen. Erän tilastokärjet ovat Jamaikan Janeek Brown (12,40), Nigerian Tobi Amusan (12,48) ja Costa Rican Andrea Vargas (12,68).

Neziri: Välierissä keskityn starttiin

Alkuerissä Korte ja Hurske olivat erässään neljän parhaan joukossa, joka toi suoran välieräpaikan. Korte oli kolmas ajalla 12,97 ja Hurske eränsä neljäs ajalla 12,96.

Nezirin lähtö jäi vaisuksi, mutta kokenut arvokisaurheilija ei panikoinut vaan kiri erässään viidenneksi ajalla 12,92. Hän eteni jatkoon aikavertailun nopeimpana

– Tiesin, että se tulee olemaan alkuerien kovin erä. Neljänteen sijaan olisi pitänyt juosta oma ennätys (12,78), mutta jos startti olisi onnistunut, olisin varmaan pystynyt taistelemaan neljännestä sijasta Neziri arvioi.

– En tiedä mikä startissa tuli. Treeneissä on ollut tosi hyviä lähtöjä ja lähtö on parantunut paljon.

Välieriä ajatellen alkueräjuoksu jätti Nezirille hyvän tunteen.

– Tämä viittaa siihen, että olen ennätyskunnossa. Kyllähän tuollaiseen starttiin menee helposti kymmenys, ja se näkyi vielä viidessä ensimmäisessä aitavälissä, vasta viidennessä aloin saada muita kunnolla kiinni, Nezirin sanoi.

Välierissä Neziri keskittyy vain yhteen asiaan.

– Välierissä keskityn lähtemään startista eteenpäin. Nyt oli paras vire, mitä minulla on arvokisoissa koskaan ollut.

Korte: Välierissä ei varmistella

Kortteen juoksu ei jättänyt jossiteltavaa. Hän selvitti aitarivistön virheittä.

– Otin juoksun niin varman päälle kuin aitajuoksun voi ottaa. Onneksi tuli alle 13 sekunnin aika, vaıkka juoksin niin, etten varmasti kolhi yhtäkään aıtaa. Ajattelin, että kun juoksen silleen ja rennosti, pääsen varmasti jatkoon, Korte kertaili.

Kortteen mukaan Suomen ennätys ja olympiarajan rikkominen ovat jo täyttäneet hänen tämän kauden tavoitteet, joten MM-kisoissa hän juoksee ilman suuria odotuksia tai paineita.

– Nyt menen välieriin nautin siitä. Uskon, että oikean latauksen löytäminen juoksuun on suurin haaste. Kroppa on hyvässä kunnossa, Korte arvioi.

Alkuerien perusteella välieristä kahdeksan finalistin joukkoon vaaditaan aikojen perusteella 12,80:n alitus tai aivan 12,80:n pintaan menevä aika. Korte ei sitä mieti.

– En ajattele aikaa, mutta välierissä ei myöskään varmistella. Jos jäädään matkalle niin jäädään, Korte sanoi.

Hurske: Finaali on unelma

Hurskeelle finaalipaikka on suuri unelma. Alkuerät toi hänet askeleen sitä lähemmäksi vaikka juoksu oli taistelu aivan kuten Nezirillä, mutta päinvastaisella tavalla. Hurskeen lähtö toimi tutun tulisesti, mutta loppumatkasta oli vaikeuksia.

– Alku meni hyvin, mutta lopussa joutui tekemään töitä. Nyt tietää, mitä odottaa lähetyksestä ja muulta, Hurske viittasi kovapintaiseen rataan.

– Rata on niin kova, että siinä joutui tekemään koko ajan töitä, että pääsee hyvin eteenpäin. Rata ei auttanut yhtään.

Välierissä Hurske haluaa parantaa ennätystään 12,78. Onnistuessaan se tarkoittaisi todennäköisesti finaalipaikkaa.

– Finaali on minulle unelma, mutta välierissä tavoittelen kauden parasta juoksua. Katsotaan mihin se riittää.

Alkuerien neljä juoksijaa nopeinta alitti 12,60. Nopein oli Nigerian Tobi Amusan ajalla 12,48, ennen Jamaikan Daniell Williamsia (12,51), ja Yhdysvaltain Kendra Harrisonia (12,55) ja Nia Alia (12,59). Alkuerien nimekkäin putoaja oli vilppilähdöstä radan sivuun siirretty amerikkalainen olympiavoittaja Brianna McNeal.