Neziri juoksee Lahdessa, Viljoen ja Mokoena kenttäennätysten kimppuun

Neziri juoksee Lahdessa

Turun Urheiluliiton Nooralotta Neziri juoksee perjantaina Lahden Eliittikisoissa. Naisten 100 metrin aitojen SE-nainen kaatui sunnuntaina Raaseporissa kauden avauskilpailussaan ja löi päänsä aitaan, mutta kertoi torstaina Lahdessa olevansa valmis kilpailemaan.

Päätös kilpailla syntyi yhden aitajuoksutreenin jälkeen.

– Sain lievän aivotärähdyksen. Juoksin ensi kertaa aitoja sunnuntain jälkeen tiistaina. Se teki vähän pahaa, mutta pääsin aitojen yli, vaikkei se ollut järin nopeaa, Neziri kertaili.

– Helppo ratkaisu olisi ollut jättää Lahden kisat väliin ja keskittyä Turkuun. Koen kuitenkin, että tekisi vaan huonoa jos pitäisi liikaa taukoa, kun mitään ei mennyt rikki.

Neziri ajatukset eivät ole vain hänen omia tuntemuksiaan. Juoksija kävi lääkärin tutkimuksessa sunnuntaisen kaatumisen jälkeen.

– Niska kuvattiin alkuviikosta. Siellä oli pientä jäykkyyttä, mutta lääkärin mukaan se on voinut olla siellä ennenkin, Neziri sanoi.

Neziri: Lotta ja Reetta laittavat minut tiukille

Lahden Eliittikison 100 metrin aidoissa Neziri kohtaa joukon hyvän kansainvälisen tason aitureita ja lähes kaikki kotimaan kärkinimet Reetta Hurskeen, Lotta Haralan ja Viivi Avikaisen.

– Uskon, että kotimaastakin löytyy nyt vastusta, kun itse en ole vielä ihan huippukunnossa. Reetta ja Lotta juoksivat Raaseporin finaalissa kovaa ja laittavat minut nyt tiukuille, Neziri ennusti.

Kevään harjoitusjakson jäljiltä Neziri on fyysisesti mainiossa kunnossa.

– Olen vahvempi kuin koskaan aikaisemmin. Kun keho ja juoksu tästä kauden aikana kevenevät, uskon että se tuottaa tulosta. Niin kävi ainakin viime vuonna, Neziri viittasi lisääntyneisiin voimiin.

Viljoen janoaa 70 metrin heittoa

Naisten pika-aitojen lisäksi Lahden Eliittikisojen tasokkaimpia lajeja ovat naisten keihäs, miesten pituus ja seiväs sekä 100 metriä. Tasaisen hyvät taistot nähdään myös 1500 metrin kisoissa.

Naisten keihäskisan suosikki on eteläafrikkalainen Sunette Viljoen. Rion olympiakisojen hopeamitalisti aikoo siirtää Mikaela Inbergin nimissä olevan kenttäennätyksen 63,44 uusiin puihin.

– Sellaista 64-65 metrin heittoa odottelen. Tämän kauden tavoite on rikkoa 70 metriä. Me molemmat valmentajan kanssa uskomme, että se on minulle mahdollinen, Afrikan ennätystä 69,35 nimissään pitävä Viljoen sanoo.

– Kyllä alkoi tuntua hyvältä, kun kuuntelin noita Viljoen juttuja. Todella hyvä kisa tulossa. Yli 60 metrin heittoon on itsellä täydet mahdollisuudet, kauden kotimaista kärkitulosta halussaan pitävä Jenni Kangas komppasi.

Kenttäennätys voi olla liipasimella myös miesten pituushypyssä, kun kokenut Lahden kävijä, Etelä-Afrikan Godfrey ”Khotso” Mokoena astuu vauhtiradan päähän. Lahden stadionin ennätys on Mokoenan vuonna 2009 ponkaisema 820. Hän liiteli vajaat pari viikkoa sitten Saksassa 819.

Tuossa Weinheimin kilpailussa kolmanneksi sijoittui Kristian Pulli ennätyksellään 798. Nyt hyväkuntoinen Pulli käy Mokoenan, Yhdysvaltain Frederick Norrisin ja Ruotsin Andreas Otterlingin kirittämänä kahdeksan metrin kimppuun.

– Lahdessa on hyvä rata ja olen nyt pitkästä aikaa hyvässä kunnossa. Loukkaantumiset ovat ohi ja uuden valmentajan kanssa harjoituskuviot ovat kokonaan uudet, kuubalaisen ex-huippuhyppääjän Ivan Pedroson johdolla harjoitteleva Mokoena sanoo.

Etelä-Afrikka on tällä haavaa miesten pituushypyn huippumaa. Tällä kaudella 865 ja 862 ponnistanut Luvo Manyonga sekä 849 hypännyt Rushwal Samaai ovat maailmantilaston kärjet.

– Luvo on aivan uskomaton. En tiedä miten hän pystyy tuohon, mutta meillä on mahdollisuudet useampaankin mitaliin Lontoon MM-kisoista, Mokoena sanoo.

Siame putosi tilastokakkoseksi

Lahden Eliittikisojen tähtivieraista Sambian Sydney Siame menetti 100 metrin kauden tilastoykkösen paikan, kun Christian Coleman pinkaisi Yhdysvaltain yliopistojen mestaruuskisojen välierissä Eugenessa 9,82. Huhtikuussa 9,88 juossut Siame juoksi hiljattain Prahassa 100 metriä 10,31 ja keskittyy Lahdessa voittamaan juoksun.

– Kauden päätavoite on onnistua Lontoon MM-kisoissa. Kaikki tähtää sinne. Toki nytkin on mahdollisuudet hyvään aikaan, Siame sanoo.

Osallistujat, aikataulu