Neziri JKU:n paitaan: Vaikeudet voitettu, treeni maistuu

Neziri JKU:n paitaan: Vaikeudet voitettu

Aitajuoksija Nooralotta Nezirin harjoittelu on viime kesän vaikeuksien jälkeen palannut raiteilleen ja katse on hallikaudessa. Vuodenvaihteesta alkaen hän kilpailee Jyväskylän Kenttäurheilijoiden väreissä.

– Siinä pääsee eri tavalla seuran jäseneksi, kun asuu samalla paikkakunnalla. Uskon, että elän ja asun Jyväskylässä pidempään, Neziri perustelee seuran vaihtoa.

Neziri, 24, on viime vuodet edustanut Turun Urheiluliittoa, mutta asunut Porissa.

– Turun Urheiluliiton kanssa kaikki toimi tosi hyvin. Koin aidosti olevani turunurheiluliittolainen, mutta se on eri juttu, kun voi elää ja asua samassa yhteisössä seuran kanssa, jota edustaa, Neziri sanoo.

Jyväskylän Kenttäurheilijat toivottaa aiturin tervetulleeksi.

– Naisten pika-aitojen Suomen ennätyksen haltija olisi tervetullut mihin tahansa seuraan. JKU:lle on kunnia-asia saada pukea Nooralotta Neziri seuran väreihin. Sympaattinen ja esimerkillinen huippu-urheilija on loistava esikuva seuran nuorille, sanoo JKU:n valmennuspäällikkö Antti Leskinen.

”Vanha Nooralotta on tullut takaisin”

Jyväskylään Nezirin toi syyskesällä alkanut valmennussuhde Petteri Jousteen kanssa. Neziri vaihtoi valmentajaa kesällä samalla, kun päätti kilpailukautensa heinäkuussa rajun henkisen ja fyysisen väsymyksen takia. Viime kesään asti Neziriä valmensi Jussi Ihamäki.

– Viimeiset 2-3 viikkoa on tuntunut siltä, että vanha Nooralotta on tullut takaisin, mutta kauan siinä meni. Jos minulta olisi puolitoista kuukautta sitten kysytty, mitenkäs hallikausi, olisi voinut hiki nousta pintaan. Nyt tavoite on, että olisin hallikauden tuloksissa samoissa lukemissa mitä olin aiemmin, Neziri sanoo.

Kesän kilpailukauden keskeyttäneet ongelmat Neziri taklasi levolla. 

– Kun päätin kauden, en tehnyt aluksi tehnyt mitään. Olin niin poikki ja väsynyt, että meni 4-5 viikkoa, etten käynyt edes kävelylenkillä. Sekin tuntui vastenmieliseltä, Neziri sanoo.

– Kun sitten aloin liikkua. Ensimmäisen kuukauden aikana treenit tuntuivat tosi raskailta. Meinasi jo usko loppua, että miten tämä voi tuntuakin näin raskaalta. Olin kuitenkin pitänyt itseäni tosi kovakuntoisena urheilijana.

Tauon aikana Neziri lepäsi pois myös takareiden kiristyksen tuntemukset, jotka painoivat mieltä kesän kisoissa. Se ei silti ollut syy sille, että kesän kilpailukausi päättyi heinäkuussa.

– Minä en vaan yksinkertaisesti jaksanut juosta 100 metrin aitoja. Loppujen lopuksi tuntui, ettei verryttelykään enää sujunut. Jos ei jaksa juosta kilpailuun valmistavaa treeniä, siinä ei ole enää paljon tehtävissä.

MM-hallit ja kahdeksan sekunnin taso tavoitteena

Jyväskylässä Neziri harjoittelee ryhmässä, jossa juoksevat muiden muassa viime talven 60 metrin Suomen mestari Otto Ahlfors ja hallitseva 19-vuotiaiden 100 metrin Suomen mestarin Aino Pulkkinen.

– Tosi hyvä ryhmä. Yhteistyö Petterin kanssa tuntuu siltä kuin sitä olisi tehty jo pidempään. Se oli positiivinen yllätys, että Petteri on valmentajana vaativampi kuin mitä ajattelin. Se on hyvä, koska tarvitsevani vaativan valmentajan, Neziri sanoo.

Jos syksyn harjoittelu luistaa suunnitelmien mukaan, Neziri juoksee maaliskuussa Birminghamin MM-halleissa, jonne 60 metrin aitojen tulosraja on 8,14. Nezirin ennätys on pari vuotta sitten juostu 7,97.

– Lähtökohta hallikaudella on saada ensin kilpailujuoksut sujumaan. Tavoitteena on, että olisin talvella omalla tasollani, eli kahdeksassa sekunnissa ja juoksisin MM-halleissa, Neziri sanoo.


neziri_nooralotta_dusseldorf.jpg

,

Jouste: Nezirin rajat vielä katsomatta

Valmentaja Petteri Jouste näkee, että Nooralotta Nezirin toissa kesänä juoksema 100 metrin aitojen Suomen ennätys 12,81 ei ole aiturin kehityksen päätepiste.

– Luotan täysin siihen, että Nooralotta pystyy juoksemaan paljon kovempaa kuin mitä hän on tähän asti juossut. Kun olen keskustellut ihmisten kanssa, jotka tuntevat hyvin Neziriä ja aitajuoksua, heillä tuntuu olevan sama käsitys. Minusta Neziri voi täysin uskottavasti tähdätä maailman huipulle, Jouste sanoo.

Jouste, 56, on menestyksekkäällä urallaan valmentanut useita kotimaisia pikajuoksun kärkinimiä kuten Sisko Hanhijokea, Johanna Mannista ja Hanna-Maari Latvalaa.

Kokemusta on myös pika-aitojen huippunimistä. Jouste oli apuvalmentajana tukemassa Antti Haapakosken ja Manuela Boscon tapaisia pika-aitojen ex-huippuja. Silti Nezirin valmentajaksi ryhtyminen oli Jousteen mukaan vaativa pesti.

– Se on haastavaa siinä mielessä, että Nooralotta on ollut niin korkealla tasolla. Olen pyrkinyt käyttämään apuna sellaisia ihmisiä, jotka tietävät aitajuoksuun liittyvistä asioista enemmän kuin minä, Jouste sanoo.

– Toisaalta on mukavaa, että tässä joutuu haastamaan itseään ja oppimaan uutta, mitä olen muutenkin yrittänyt koko ajan tehdä. 

Nyt ollaan normitilanteessa

Harjoituksissa on Jousteen mukaan alkanut jo näkyä, minkä tason juoksija Neziri on.

– Tässä oli aivan hiljattain ensimmäinen sellainen submaksimaalinen nopeusharjoitus, jossa Nooralotan tekeminen oli sillä tasolla, kuin voisi kuvitella, että tuon lahjakkuustason urheilijalla pitäisi olla, Jouste sanoo.

– Minun silmissä se oli myös viimeinen palanen, joka kertoi, että nyt ollaan normaalitilanteessa. Kesän ylikunto- ja stressitila näyttäisi olevan selätetty.

Jouste, 56, työskentelee Jyväskylässä Nuorten olympiavalmentajan ammattinimikkeellä. Pesti on perustettu Jyväskylän Urheiluakatemian, Olympiakomitean ja Suomen Urheiluliiton yhteispalkkauksella.