Neziri ja Sandblom tulosjahtiin Joensuun olympiakenraalissa

Neziri ja Sandblom tulosjahtiin Joensuun olympiakenraalissa

Olympiakuntoaan viimeistelevät aituri Nooralotta Neziri ja korkeushyppääjä Linda Sandblom hakevat huipputulosta Joensuun Eliittikisoista lauantaina. Kummallekin kilpailu on viimeinen ennen lähtöä Brasilian Penedoon olympiakisojen valmistavalle leirille.

Neziriä kirittää Joensuussa valkovenäläinen Katsjarina Paplauskaja. Hän juoksi ennätyksensä 12,88 Lapinlahden Eliittikisojen mittelössä, jonka Neziri voitti silloisella SE-ajalla 12,82. Sittemmin porilainen on pudottanut 100 metrin aitojen Suomen ennätyksen lukemiin 12,81. 

– Haluaisin juosta ennätykseni, Neziri linjasi Joensuun tavoitettaan voitettuaan viikonvaihteessa Kalevan kisojen pika-aitamittelön.

Samanlaisin ajatuksiin Joensuun kisaa odottaa korkeushypyn SE:n 193 juhannuksena ylittänyt Linda Sandblom. Hän voitti Kalevan kisoissa mestaruuden ponkaisemalla 184.

– Nyt toiveissa on hypätä hyvä tulos ennen Rioon lähtöä. Se toisi sopivasti itseluottamusta, Sandblom sanoo.

Joensuussa Sandblomia kirittävät kotimaan kärkinimien ohella virolaiset Eleriin Haas ja Grete Udras.

EM-kakkonen Gulijev virittelee Rion vauhtia

Pika- ja kestävyysjuoksuissa on luvassa vauhtia ja kovia taistoja. Pekingin MM-kisojen 200 metrillä kuudenneksi juossut Turkin Ramil Gulijev viilettää Joensuussa olympiakenraalin 200 metrillä. Azerbaidzhanilaistaustainen huippusprintteri pinkaisi matkan viime kesänä 19,88, ja oli Amsterdamin EM-kisoissa hopealla ajalla 20,51.

Joensuun pikamatkojen toinen huippunimi on 100 ja 200 metriä juokseva Yhdysvaltain Dentarius Locke. Hän on juossut 100 metriä 9,96 ja tänä kesänä 10,12. Kotimaan kärkinimistä 100 metrillä starttaavat muiden muassa Kalevan kisoissa ennätyksensä 10,38 juossut Ville Myllymäki sekä Hannu Hämäläinen.

– Pikajuoksut pyritään Joensuussa juoksemaan myötätuuleen, lupaa kisojen pääsihteeri Tuomo Lehtinen.

Lehtola haastaa huippukuntoisen Laanmäen

Oulun Kalevan kisoissa pronssille heittänyt Sampo Lehtola ottaa keihäspaikalla mittaa tuoreesta Viron mestarista. Tanel Laanmäe on tänä kesänä heittänyt 85,04 ja voitti hiljattain maansa mestaruuden kiskaisemalla Tallinnassa 84,06.

Naisten keihäässä kotikentällään heittävän Heidi Nokelaisen kukistaminen on ainakin Oona Sormusen tavoite. Nokelainen tosin on tavannut olla Joensuussa parhaimmillaan.

– Siellä heitetään hyvällä fiiliksellä. Kesän tavoite on 62 metriä. Sellainen voisi hyvin tulla, Nokelainen sanoo.

Miesten ja naisten kiekonheiton kärkinimet ovat tuoreet Suomen mestarit Pyry Niskala ja Salla Sipponen.

Rikkoutuuko Pekka Vasalan juoksema ennätys?

Miesten 800 metriä saattaa siirtää historiaan Pekka Vasalan vuonna 1972 juoksema Joensuun keskusurheilukentän ennätyksen 1.47,0.

– Meillä on 800 metrillä neljä erää ja yhteensä 40 juoksijaa. A-erässä mennään varmasti kovaa. Kenian olympiakarsinnoissa viidenneksi ajalla 1.44,71 juosseen Jackson Kivuvan johdolla tavoitellaan 1.45:n loppuaikaa. Se tarjoaa muiden muassa Jaakko Laaksolle mahdollisuuden ennätysaikaan, Lehtinen sanoo.

Naisten 800 metrillä kiritykki Zenitha Erikssonilla on tilaisuus revanssiin Kalevan kisojen tappiosta Sara Kuivistolle. Mukana on myös Karin Storbacka ja muut lajin kärkinimet.

Oulussa kolme matkaa juossut Camilla Richardsson juoksee Joensuussa sileän 3000 metriä.

– Tuossa juoksussa Camillalla on mahdollisuus tehdä ennätys. Siinä mennään sellaista 9.10 loppuaikaan tähtäävää vauhtia, Lehtinen kertaa.

Joensuun Eliittikisojen osallistujat:

http://katajayu.fi/tapahtuma/eliittikisat/aikataulu-2-2-2/