Neziri hioo lähtöä sähäkämmäksi, aitaklinikan nuorille aiturin nimikkorollerit

Neziri hioo lähtöä sähäkämmäksi

Juoksun lähtö on pika-aituri Nooralotta Nezirin tärkein kehityskohde meneillään olevalla harjoituskaudella. Toiveissa on, että sähäkämpi startti näkyy jo hallikauden juoksuissa. Urheilun ulkopuolella tuore kauppatieteiden maisteri on aloitellut yrittäjän uraa.

– Lähtöä on alettu työstää heti ensimmäisistä treeniviikoista lähtien. Minulla siinä ei ole kyse voimanpuutteesta vaan ennen kaikkea tekniikasta. Treeneissä tulee hyviä onnistumisia, mutta se ei tule vielä automaattisesti, Neziri kertoi piipahdettuaan Helsingissä.

Helsingissä Neziri tapasi valmentaja Anne Suorannan vetämän aitaklinikan nuoria ja heidän vanhempiaan. Tilaisuus järjestettiin, kun kolme yhteistyökumppania hankki Neziriltä koko klinikan 40-henkiselle joukolle aiturin Nolo-lempinimeä kantavan nahkapintaisen  foam roller -rullan.

– Itselläni on ollut samanlainen käytössä varmaan viisi vuotta. Kun mietin opintojen jälkeen, mikä voisi joku kiva bisnes, tuli näitä maahantuovan Jukka Harjun kanssa idea tehdä näitä Nolo-logolla, Neziri kertoo.

Neziri on Helsingissä syksyllä, keväällä ja kesällä toteutettavan aitaklinikan kummiurheilija. 12-17-vuotiaiden kymmenen kerran klinikalla on mukana noin 40 urheilijaa.

Taaemman jalan tönäisy kehittyy

Kovin paljon aikaa bisneksen tekoon ei aiturilla tällä haavaa ole. Peruskuntokauden ykkösjakso on pian päättymässä ja harjoituksissa tekeminen etenee pikkuhiljaa lajinomaisempaan ja terävämpään suuntaan. Syksyn harjoittelu on luistanut. Sen Neziri pääsi aloittamaan kesän jäljiltä hyvässä kunnossa.

– Nyt oli hyvä tilanne aloittaa treenit, Neziri sanoo.

Harjoituksissa on käyty heti kiinni lähdön kehitystyöhön.

– Lähdössä tärkeintä on, että Nooralotta oppii tönäisemään startissa myös takimmaisella jalalla. Nyt hän on vetänyt sitä. Se on hidasta, ja siksi ensimmäisen askel tulee vähän huonossa asennossa maahan, valmentaja Petteri Jouste sanoo.

Neziri näkee samoin.

– Takajalka kiertää lähdössä pakaran kautta, kun sen pitäisi tulla suoraan alhaalta eteen, Neziri sanoo.


neziri_nooralotta_netti_2.jpg

– Jos lähdön saa tasapainoisemmaksi, pystyn ryntäämään paremmin ensimmäiselle aidalle, eikä tule vastaponnistusta, ja se nopeuttaa ensimmäistä aitaväliä, Nooralotta Neziri sanoo.

,

Harjoituksissa tasokkaat kirittäjät

Pika-aidoissa lähtö ja ensimmäiselle aidalle tulo ovat keskeisessä roolissa, joten kehitysaskeleet siellä näkyvät nopeasti tuloksessa.

– Jos lähdön saa tasapainoisemmaksi, pystyn ryntäämään paremmin ensimmäiselle aidalle, eikä tule vastaponnistusta, ja se nopeuttaa ensimmäistä aitaväliä, Neziri sanoo.

– Aitatekniikkaan panostetaan harjoituskauden aikana myös kokonaisuutena. Tavoite on saada juoksu etenemään sulavasti eteenpäin, ettei se menisi takapainoiseksi, kuten minulla joskus käy.

Syksyn harjoituksissa Neziri on nauttinut tasokkaasta seurasta, kun juoksijaa ovat olleet kirittämässä Jousteen ryhmään liittyneet kotimaisen sprintterikaartin kärkinimet Aino Pulkkinen ja Anniina Kortetmaa sekä Maria Räsänen.

– Se on ollut tosi kivaa, kun on ollut kiriapua. Se on minulle harvinainen tilanne, kun olen harjoitellut aika paljon yksin, Neziri sanoo.

Talven päätavoitteena Nezirilla on maaliskuun alun EM-hallit Glasgow´ssa. Siellä hän haluaa taistella hyvistä sijoituksista.

,


neziri_nooralotta_ja_aitaklinikka_cafe_amourissa_netti.jpg

Tomi Laakso, Henri Matikainen, Laura Einamo, Adriana Kalymialaris ja Carmen Vaha yhteispotrerissa Nooralotta Nezirin, Cafe Amoren Kaspar Vahan, Securitas Oy:n Saara Matikaisen ja Sportifin Olli Kytökarin kanssa.