Neziri: Alle 13 sekunnin pitää mennä, Utriainen: Painetta heiton loppuun

Neziri: Alle 13 sekunnin pitää mennä

Pika-aituri Nooralotta Nezirin olympiavire on viimeistä silausta vaille valmis. Ennen tiistain alkueriä hän haki vielä terävyyttä juoksun alkuun viimeisestä kilpailuun valmistavasta harjoituksesta.

– Penedon leirillä ennen Rioon tuloa, tein yhden kovemman vetotreenin. Se meni tosin hyvin, eli oltiin aikatauluissa. Täällä Riossa vedin jo aiemmin kroatialaisjuoksijan kanssa aitalähtöjä. Siinä treenissä ne pari ekaa aitaa eivät olleet ihan niin teräviä, Neziri kertaa valmistautumistaan alkueriin.

Nezirin sparrina Riossa oli maaliskuisten MM-hallien nelonen Andrea Ivancevic. Hän juoksi MM-halleissa 60 metrin aitojen ennätyksekseen 7,91 ja voitti hiljattain 100 metrin aitojen Kroatian mestaruuden ajalla 13,11.

– Kun sain ne pari ekaa aitaa juostua, sitten oltiin jo hyvässä vauhdissa. Viimeisestä valmistavasta treenistä haetaan vielä terävyyttä jalkoihin, Neziri totesi.

Neziri on kesän mittaan pudottanut 100 metrin aitojen SE:n 12,81:een. Amsterdamin EM-kisojen aikaan iskenyt poskiontelo – korvatulehdus pakottivat lepäämään ja sysäsivät valmentaja Jussi Ihamäen ja Nezirin miettimään uusiksi suunnitelmiaan olympiavalmisteluista.

Penedossa ja Riossa Ihamäki on seurannut tyytyväisenä suojattinsa kunnon ja juoksun terävyyden kehitystä

– Kaikki palaset alkavat loksahdella kohdalleen. Tällä hetkellä näyttäisi aika hyvältä. Lepoa on ollut tarpeeksi paljon. Sillä se (vire) tulee, Ihamäki sanoo.

Ivancevic oli Ihamäen mukaan mainio treenivastus.

– Tehtiin sellainen yksi aita+kaksi aitaa+ kolme aitaa -treeni ja Nooralotta juoksi sitten vielä kerran viisi aitaa. Andrea oli hyvä vastus, koska hän oli pikkuisen edellä siinä alussa, Ihamäki kertaili.

Neziri ja Ihamäki odottavat molemmat kovatasoisia alkueriä.

– Alle 13 sekunnin pitää jatkopaikkaan juosta. Viime vuonna MM-kisoissa piti juosta 13,10, mutta silloin oli vastatuulta, nyt näyttäisi olevan paremmat olosuhteet. Sanotaan 12,96 riittää jatkoon, Ihamäki sanoo.

Neziri on samoilla linjoilla.

– Oma tavoite on ehjä juoksu. Kun se onnistuu, tuloskin on hyvä, Neziri miettii.

– Olosuhteissa ei pitäisi olla vikaa, kun Zürichin EM-kisoissa toissa vuonna juostiin alkuerissä kaksi metriä sekunnissa puhaltaneeseen vastatuuleen ja Pekingin MM-kisoissa viime kesänä liki yhtään kovaan vastaiseen (-1,2 m/s), täällä sellaista ei pitäisi olla edessä. Säätiedotus lupaa tiistaille hyvää.

SE-ajallaan Neziri on olympiatilastossa 13:s. Tilaston kärjessä ovat Yhdysvaltain aiturit Brianna Rollins (12,34), Kristi Castlin (12,50 ) ja Nia Ali (12,55). Saksa Cindy Roleder on parhaana eurooppalaisena neljäs ajalla 12,62.

Utriainen: Haettu painetta heiton loppuun

Mikä on valmentaja Esa Utriaisen ohje Sanni Utriaiselle tiistaiseen naisten keihäänheiton olympiakarsintaan?

– Hyvällä ryhdillä, riittävän tehokas ristiaskelvaihe, enemmän töitä tukea vastaan ja malttia käsivetoon, Utriainen sanoo.

Tuon näköistä heittoa Utriainen on rakentanut Kalevan kisojen jälkeen. Ensin Suomessa Tero Järvenpään johdolla ja nyt Riossa Esa Utriaisen kanssa. 

– Heiton loppu on mennyt koko kesän läpijuoksuksi. Nyt on koetettu hakea painetta siihen loppuun, että saataisiin energiat suuntautumaan keihääseen. Harjoitukset ovat sujuneet mukavasti, Utriainen sanoo.

Riossa naisten keihäänheiton karsintaraja on 63 metriä. Utriainen on kesän parhaallaan 59,41 olympiatilastossa 29:s. Tunkeutuminen finaaliin ja kahdentoista parhaan joukkoon vaatii nappiheittoa, todennäköisesti yli 62 metrin kaarta.

– Pekingin MM-kisoissa oli todella kova karsinta, siellä piti heittää nyt 62 metriä. Nyt naisilla on ollut vähän mystinen kausi. Nippu on siellä 62 metrissä tai vähän alle. Kun heittää 62,50, voi hengittää vapaasti, Utriainen arvioi.

Olympiatilaston kärkitrion muodostavat ME-nainen, Tshekki Barbora Spotakova (66,87), Saksan Christin Hussong (66,41) ja Valko-Venäjän Tatsjana Haladovitsh (66,34).