Nea Mattila hakee Kalevan kisoista ennätystä ja mestaruutta – Tarmo Savola ja Miika Lahtonen 22-vuotiaiden tuplamestareiksi

HIFK:n Nea Mattilan katse on visusti Tampereen Kalevan kisoissa. 400 metrin aitajuoksun kotimainen kärkinimi Viivi Lehikoinen keskittyy Ratinassa 400 metrille, joten hänen seuratoverinsa Mattila on tilastokakkosena Kalevan kisojen mestarisuosikki.

– Mestaruus on tietysti hieno asia, mutta Kalevan kisoissa pääpainona on juosta hyvä aika eli saada ennätys alle 57 sekunnin, Mattila totesi 19- ja 22-vuotiaiden SM-kilpailujen finaalin jälkeen Turussa sunnuntaina.

Turussa Mattila juoksi vaivatta 22-vuotiaiden 400 metrin aitajuoksun mestariksi ajalla 59,02.

– Tavoite oli juosta 250 metriä hyvin ja se meni ok. Juoksun loppu oli huono. Tosin siinä oli kova vastatuuli, Mattila sanoi.

Mattilan 400 metrin aitajuoksun ennätys on Tallinnassa heinäkuussa alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa syntynyt 57,41. EM-kilpailujen jälkeen Mattila on viritellyt uutta huippukuntoa Kalevan kisoihin.

– Olen keskittynyt lyhyemmille matkoilla sillä ajatuksella, että saisin nopeuden esiin. Kun hermotus on herkällä, sieltä löytyy seuraava vaihde myös 400 metrin aitoihin, Mattila sanoi.

Hyvätasoisen kilpailun muut mitalit Turussa voittivat Vasa Iddrottssällskapin Mathilda Kvist ja Tampereen Pyrinnön Frida Hämäläinen ajoin 60,60 ja 61,17. Neljäs oli 800 metrin hopeamitalisti Helmi Vuorimaa Lahden Ahkerasta ennätyksellään 62,72.

Mattila juoksi lisäksi lauantaisella 100 metrillä toiseksi ajalla 11,92. Satasen finaalissa vauhtia puudutti varoitus.

– 100 metrillä välierä oli lupaavampi kuin finaali. Minulla meni varoituksen jälkeen pasmat sekaisin ja palasin vanhan juoksutyyliin, Mattila sanoi. Hän viittasi uudella juoksutavalla välieräjuoksussa tulleeseen oivallukseen.

– Minulle tuli ennen välierää ennen sellainen väläys. Tajusin kuinka lähtö ja kiihdytys toimivat. Löysin sen pienen palan, joka on puuttunut, Mattila kertoi.

Koskela juoksi 400 metrin aidoista toisen mestaruutensa

Kuivasjärven Auran Ronja Koskela juoksi 19-vuotiaiden naisten 400 metrin aitajuoksusta mestaruuden edellispäivän 800 metrin voiton jatkeeksi. Voittoaika 62,26 ja jäi 0,14 sekuntia hänen ennätyksestään – eikä vähiten loppusuoralla puhaltaneen napakan vastatuulen ansiosta.

– Tarkoitus oli juosta kova aika. Siinä mielessä en ole niin tyytyväinen, mutta juoksu meni yllättävän hyvin. Alkuun pitäisi vain saada lisää nopeutta. Minulla on sitä vikaa, että lähden varmistellen liikkeelle, Koskela sanoi.

– Aidat osuivat kohdalleen, vaikka alastuloissa tuli hieman huojuntaa.

Koskela on tavannut juosta 400 metrin aitajuoksua lähinnä SM-kilpailuissa. Mutta tänä vuonna sen harjoitteluun on panostettu 800 metrin harjoittelun ohessa hieman aiempaa enemmän.

– Omaan 400 metrin aikaani verrattuna 400 metrin aitojen pitäisi mennä kovemmin, tällä kaudella sileän 56,42 juossut Koskela sanoi.’

Hopealle juossut Nousiaisten Suden Iida Verainen teki ennätyksensä 63,03, kuten myös hänelle vain sekunnin kymmenyksen hävinnyt Eurajoen Veikkojen Aada Puosi.

Anton Kunnas epäonninen – Moniottelija Tarmo Savola tuplamestariksi

Tarmo Savola päätti kolmen lajin urakkansa Suomen mestaruuteen 22-vuotiaiden 400 metrin aitajuoksussa ajalla 54,51. Lappajärven Veikkojen kymmenottelija ei ollut tällä matkalla kertaakaan aiemmin kilpaillut.

– Muut lajit eivät oikein sopineet tähän sunnuntaille. Ajattelin, että juoksen 400 metrin aidat, kun 400 metriä on kulkenut niin hyvin. Eihän siinä ole erona kuin 10 aitaa, Savola veisteli.

Juoksu näytti olevan Sibbo-Vargarnan Anton Kunnaksen heiniä, kunnes hän osui rajusti kahdeksanteen aitaan. Kunnas kaatui, mutta teki kuperkeikan ja ehti vielä viidenneksi. Savola kiri loppusuoralla takamatkalta voittoon.

– Säästelin 250 metriin asti ja tulin lopun pelti auki. Näin oli tarkoituskin juosta, Savola kertoi.

Savola voitti Turussa lauantaina pituushypyn ponkaistuaan rajussa myötätuulessa 739 ja oli perjantaina 400 metrillä viides ennätyksellään 48,18. Nuorten SM-kilpailut olivat välietappi matkalla Tampereen Kalevan kisojen kymmenotteluun, joka on hänelle kauden pääkilpailu.

– 400 metriltä jäi vähän hampaankoloon, vaikka tuli ennätys. Pituushypyssäkin oli pitkiä yliastuttuja. Toivotaan, että Kalevan kisoissa natsaa, Savola sanoi.

Liedon Parman Markus Hurri oli 22-vuotiaiden 400 metrin aitajuoksussa toinen ajalla 55,20 ja Naantalin Löylyn Christian Vänttinen kolmas ennätyksellään 55,80.

Vänttinen juoksi 400 metrin aidat nyt toisen kerran neljään vuoteen. Edellinen startti tuli kesäkuussa yllätyksenä Romanian Cluj-Napocassa, jossa Vänttisen paikkasi pikakomennuksella pohjevaivan takia sivuun jäänyttä Oskari Möröä.

Komi sai balsamia haavoihin: ”Vähän jännitti”

Sibbo-Vargarnan Matias Komi sai 19-vuotiaiden miesten 400 metrin aitajuoksussa balsamia haavoihin. Hän voitti mestaruuden ajalla 53,89, kun perjantaina 110 metrin aitajuoksu pysähtyi alkuerien vilppilähtöön. Turun kilpailu oli Komille kesän kolmas startti 400 metrin aitajuoksussa. Tuulisessa säässä tulos jäi 0,27 sekuntia juhannuksena Kuortaneella syntyneestä ennätyksestä.

– Vähän jännitti, kun olen tällä kaudella keskittynyt 110 metrin aitoihin eikä ole paljon näitä 400 metrin aitoja edes harjoitellut. Kuortaneen jälkeen en ole näitä juossut ollenkaan, Komi sanoi.

– Juoksu oli vähän hakemista. En uskaltanut lähteä tarpeeksi kovaa. Loppu tuli hyvin. Se tarkoittaa, että tulin liian hitaasti ensimmäisen 200-metrisen.

Tampereen Pyrinnön Jaakko Linnus oli toinen ajalla 54,74 ja HKV:n Antti Pihlavisto kiiti pronsille ennätyksellään 54,93.

Aaro Davidila loikkasi ainoana yli 15 metriä

Lapin Lukon Aaro Davidila voitti 22-vuotiaiden miesten kolmiloikan tuloksella 15,19. Hän loikki voittotuloksen ensimmäisellä kierroksella kuivassa kelissä 2,3 sekuntimetrin myötätuuleen. Kolme viimeistä kierrosta hypättiin kaatosateessa. Davidila ei hätyytellyt ennätystään 15,81.

– Sade ei ainakaan parantanut tulostasoa, mutten pistä huonoa tulosta pelkästään sateen piikkiin. Olen ennenkin harjoitellut ja kilpaillut sateessa, Davidila totesi.

Davidilan kova kilpakumppani Iikka Alingué joutui jäämään pois eikä kilpailun varhainen alkamisaikaan aamukymmeneltä ollut mieleinen.

– Ajankohta oli minulle vähän liian aikainen, Davidila sanoi.

Toiseksi sijoittui Vammalan Seudun Voiman Aapo Karvinen tuloksella 14,99 ja kolmanneksi Turun Weikkojen Antti Tiekso tuloksella 14,60.

Lahtoselle kaksi kultaa ja kaksi ennätystä

Mynämäen Iskun Miika Lahtonen voitti 19-vuotiaiden miesten kiekonheiton 1,75 kilon kiekon ennätyksellään 53,14. Hän sinkautti voittotuloksen ensimmäisellä kierroksella.

– Kisan alussa satoi jo hiukan, mutta pystyin vielä heittämään kunnolla. Rankkasateessa oli vaikea saada pitoa, kun kiekko ja rinki olivat liukkaat, Lahtonen kertoi.

Lahtonen heitti kurjassa säässä hyvän sarjan, kun kolme muutakin heittoa kantoi yli 50 metriä. Kaksi heittoa jäi häkkiin, kun ote ei pitänyt. Lahtonen voitti perjantaina myös kuulantyönnön ennätyksellään 17,47 ja on tyrkyllä Kalevan kisojen rankingissa kumpaankin lajiin.

– Kuulaan varmaan pääsen, mutta joudun jännittämään vielä kiekon rankingia.

Toiseksi 19-vuotiaiden kiekonheitossa sijoittui Lappajärven Veikkojen Juho-Joel Mäenpää ennätyksellään 48,04.